Zelená stolica u dojčiat

  • Mnohé mamičky pozorujú u svojho dieťatka zelenú stolicu. 
  • Aké sú príčiny zelenej stolice u dojčiat a treba sa kvôli nej znepokojovať? 
  • Aká je správna stolica novorodenca?
Mothers hand checking looseness of baby sons diaper

Zhruba po dvoch až troch týždňoch by už vaše novonarodené bábätko nemalo ubúdať na váhe (po pôrode je mierny váhový úbytok normálny). Snažte sa dojčiť tak, aby bábätko nepilo len tzv. predné mlieko (na smäd), ale aj mlieko zadné, ktoré je výživnejšie, obsahuje viac tuku a látok v ňom rozpustených. Pitie zadného mlieka dosiahnete tak, že pri dojčení necháte bábätko piť iba z jedného prsníka, aby sa dostalo k tučnejšiemu zadnému mlieku.

Stolica u novorodenca 

  • V prvých dňoch po narodení má vaše dieťatko tmavú až čiernu stolicu, čo je spôsobené zmesou bunkovej drviny, žlčových farbív a minerálnych látok a hovorí sa jej "smolka". V podstate je to akési potvrdenie toho, že črevá bábätka fungujú dobre.

  • V ďalších dňoch sa farba aj konzistencia mení prijímaním materského mlieka. Stolica tak má svetložltú farbu , je skôr riedka s väčším množstvom vody a pripomína tak trochu miešané vajíčka.Typický býva aj mierne kyslastý zápach.

  • Dojčené bábätko má väčšinou niekoľko stolíc denne, a to až 7 - 10, s pribúdajúcimi dávkami mlieka a vyvíjajúcim sa tráviacim ústrojenstvom sa počet stolíc znižuje. Ak má teda vaše dieťa 5 - 7 stolíc denne, je to v poriadku, ale rovnako je normálne, ak ich má len 1 - 2, a môže sa dokonca stať, že počas dňa nebude mať vôbec žiadnu stolicu. Môže mať aj pár dní pauzu a nejde o zápchu. Ak dieťa nemá iné problémy, dobre pije, prdíky odchádzajú, je to v poriadku. To, že bábätko nemá stolicu aj dva dni, je preto, že materské mlieko je dobre stráviteľné.

Ak sú však v stolici prímesi krvi, hlienu alebo stolica veľmi zapácha, radšej kontaktujte lekára.

Máte pocit, že je stolica bábätka zelená a kamarátka vám povedala, že je určite hladné?

Zelená stolica nie je "hladová" stolica, ako sa hovorí. Renus, čiže zelená stolica, môže mať niekoľko príčin:

  • dieťa má novorodeneckú žltačku,

  • dieťa pije príliš predného mlieka a mliečny cukor, ktorý v črevách kvasí spôsobuje zelené zafarbenie (najmä v lete je to časté, kedy deti pijú na smäd hlavne predné mlieko),

  • konzumujete príliš mlieka a mliečnych výrobkov alebo ste jedli nejakú zelenú potravinu obsahujúcu veľa železa,

  • začali ste dokrmovať (náhradné dojčenské mlieko obsahuje železo, takže stolica umelo živeného dieťaťa býva často zelenožltá),

  • alebo je jednoducho stolica v plienke dlhšiu dobu a na vzduchu zozelenie.

Jednoducho, zelená stolica vás nemusí znepokojovať -  ​​ak by bolo dieťa skutočne hladné, stolica by bola skôr hnedastá, veľmi sporadická a výrazne by smrdela (obsahovala by hlien).  Ak váhate, či je stolica vášho bábätka v poriadku, nie je nič jednoduchšie, než zájsť k detskému lekárovi, ktorý vám všetko vysvetlí.

Čo robiť pri zápche?

Ak dlhšiu dobu bábätko nekaká a máte pocit, že ho trápi zápcha, skúste jemnú masáž bruška, alebo mu podajte niekoľko kvapiek feniklového a harmančekového čaju medzi dojčením. Rozhodne sama neaplikujte čapíky alebo preháňadlá ! Ak dieťa plače, je nevrlé a nepokojné, odmieta prsník, navštívte lekára ihneď. V každom prípade, počas dojčenia dbajte na zdravý a vyvážený jedálniček a dostatočný príjem tekutín a vitamínov.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Má moje dieťatko dostatok mlieka? 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x