Zápcha u dojčiat a batoliat

  • Zápcha je u dojčiat, ktoré prijímajú tzv. umelé mlieko, vcelku častá. 
  • Existujú samozrejme spôsoby, ktorými môžete zápchu zmierniť alebo jej úplne predísť.
724229349

Príznaky zápchy

Pretože každé dieťa je iné, nemožno zápchu diagnostikovať podľa frekvencie stolice dieťaťa, ale skôr podľa jej veľkosti a konzistencie.

Ak vaše dieťa trpí zápchou, bude jeho stolica suchá a tuhá alebo tiež nezvyčajne malá či veľká. Prechod takejto stolice môže spôsobovať namáhanie alebo bolesť. V snahe zabrániť bolesti pri vylučovaní takto tuhej stolice sa niektoré deti snažia podvedome zastaviť pohyb svojich čriev, čo pokračovanie zápchy len podporuje. Zápcha môže tiež spôsobiť stratu chuti do jedla, nevoľnosť a najmä páchnucu stolicu alebo vetry a môžete si všimnúť, že vaše dieťa začne odmietať potravu.

pamätajte si

Dojčené deti majú zvyčajne oveľa mäkšiu stolicu ako deti kŕmené dojčenským mliekom, takže ak ste v poslednej dobe prešli z dojčenia na dojčenské mlieko, môžete si všimnúť zmeny.

Príčiny zápchy

Zmena stravy, dehydratácia alebo ľahšie choroby ako je prechladnutie môžu spôsobiť vášmu dieťaťu zápchu, ale v mnohých prípadoch je ťažké určiť presnú príčinu. Dojčené deti trpia zápchou oveľa menej, pretože materské mlieko je ľahšie stráviteľné ako dojčenské mlieko.

6 spôsobov, ktorými môžete zmierniť zápchu vášho dieťaťa:

  1. Ak dieťa kŕmite z fľaše, dajte mu napiť prevarenej studenej vody medzi kŕmením, ale dojčenské mlieko nerieďte.

  2. Ak používate dojčenské mlieko, uistite sa, že ho pripravujete správne podľa návodu (obvykle 1 odmerka na 30 ml vody) - viac prášku znamená príliš koncentrovanú stravu.

  3. Použite detský olej k jemnej masáži bruška vášho dieťaťa v smere hodinových ručičiek - ale predtým sa uistite, že je vaše dieťa uvoľnené a spokojné.

  4. Pohybujte nožičkami svojho dieťaťa ako pri jazde na bicykli, aby ste odstránili prípadné blokády.

  5. Teplý kúpeľ môže podporiť pohyby čriev. Po usušení použite krém alebo vazelínu na zadoček pre zmiernenie a prevenciu bolesti.

  6. Môžete tiež skúsiť dojčenské mlieko s obsahom prebiotík, alebo s obsahom špeciálnych tukov betapol, ktoré môžu prispieť k zmäkčeniu konzistencie stolice vášho dieťaťa.

Viac rád a tom, ako si poradiť so zápchou u menších, ale aj väčších detí nájdete v článku: Čo robiť, keď má dieťa zápchu

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x