Cvičenie a masírovanie detí do 6 mesiacov

Cvičenie s dojčatami stimuluje už od ranného veku ich telesný a duševný vývoj. Aké preťahovacie cviky a masáže sú pre dieťa do 6 mesiacov vhodné?

Pohyb všeobecne:

  • podporuje a posilňuje vývoj kostrových svalov,

  • zlepšuje fyziologické funkcie (dýchanie, krvný obeh, spánok, chuť k jedlu),

  • zlepšuje správne držanie tela.

Pohyb v kolektíve:

  • má významné účinky pre vytváranie ohľaduplnosti a otužilosti,

  • stimuluje pozornosť dieťaťa,

  • rozvíjajú sa poznávacie procesy, pamäť aj reč.

Dotyky, preťahovanie a masáže

Dotyk je prvé, čo dieťa vníma, keď príde na svet. Niektoré pramene hovoria o tom, že hlas matky rozozná bábätko až po 14 dňoch života. V dotyku sa od prvej chvíle nemýli. Aj preto sa z veľkej časti lekcie pre malé bábätká skladajú z masáží. Tieto môžete samozrejme aplikovať aj doma, vhodná chvíľa je napríklad po kúpaní. Cviky na preťahovanie posilňujú psychomotorický vývoj a vás naučia, ako dieťa uchopiť a „nebáť sa“ ho.

Ako sa na cvičenie pripraviť?

  • na lekciách cvičenia s bábätkom do 6 mesiacov prineste dieťa odpočinuté a minimálne 45 minút po jedle,

  • vezmite si pohodlné oblečenie a u bábätka dbajte na to isté - vhodným oblečením je len body alebo košieľka a pančušky,

  • zvyčajné trvanie lekcie a aj maximálny čas, ktorý bude dieťa cvičenie baviť, je 30 minút.

Vždy platí, že ak začne byť dieťa nespokojné, cvičenie prerušte, bábätko popestujte a upokojte. Deti sa pokladajú na podložky, ktoré sú určite samozrejmosťou v každom baby klube. Pre príjemnú atmosféru pre vás aj vaše bábätko býva pustená relaxačná hudba. Keď budete cviky a masáže opakovať doma, pustite si ju, navodíte pokoj a pohodu.

1. časť – preťahovanie

Preťahovacie cviky majú významný vplyv na vývoj kostry a svalov bábätka. Okrem toho je to ako každý váš dotyk, určitá forma maznania a prehlbovania vzťahu. Preťahujú sa ruky a nohy bábätka.

U všetkých cvikov vždy platí niekoľko pravidiel:

  • nejdeme cez odpor dieťaťa,

  • všetky pohyby robíme v pokoji a pomaly,

  • preťahovacie cviky vychádzajú z jógy.

Tipy na preťahovacie cviky s dojčaťom

  • položte dieťa na chrbát na podložku, uchopte ho za kolienka a ľahko mu ich pritlačte k telu. Kolienkami môžete robiť malé krúživé pohyby alebo ich len pritláčať a odďaľovať. Tento cvik je pomocníkom na koliky.

  • uchopte dieťa na chrbátiku za ľavú ruku a pravú nohu. Pravidelnými pomalými pohybmi ich približujte k brušku a naťahujte späť. Končatiny prestriedajte.

2. časť – masáže

Masáž je významnejšou časťou cvičenia s najmenšími.

Pravidelné masáže u detí majú vplyv na veľa vecí:

  • zlepšujú spánkový cyklus,

  • odstraňujú popôrodnú traumu,

  • môžu mať blahodarný vplyv aj na zdravotný stav astmatikov, alergikov a ekzematikov.

Ako správne postupovať?

  • Nesmierne dôležitý je očný kontakt. Ak priblížime svoju tvár ku dieťaťu na 20 - 30 cm, znižujeme tým uňho produkciu „stresových“ hormónov.

  • Masážny olej sa vstrebáva pokožkou do krvného obehu dieťaťa a všetkých častí jeho tela, preto je vhodné olej starostlivo vyberať.

  • Pred masážou si nalejte trochu oleja do dlaní a zahrejte ho ľahkým pretrením.

  • Potom dajte dieťaťu privoňať. Čuch je jeden z jeho najrozvinutejších zmyslov na začiatku života. Bábätko bude spokojné, ak bude vedieť, že vôňa, ktorá sa okolo rozprestiera, je tá, ktorú mu vtierate do tela.

  • Pri masáži je vhodné na dieťa hovoriť upokojujúcim hlasom alebo sa aspoň usmievať. Neprepadajte skepse, ak sa na prvej lekcii dieťa rozplače alebo nebude úplne spokojné. Ako na všetko ostatné, musí si aj na cvičenie a masáže chvíľu zvykať. Prvý rok života je hľadaním istôt a tu bude len niekoľkomesačné bábätko vlastne prvýkrát v kolektíve, čo je pre neho určitá záťaž, ktorá sa však skoro zúročí. Väčšina detí totiž veľmi skoro prahne po spoločnosti, obzvlášť ďalších detí.

Aké časti tela masírujeme?

Masírovať sa dajú prakticky všetky časti tela dieťatka. Postupne to bude masáž nožičiek, rúk, bruška, chrbátika, neskôr aj tváričky. Pri masáži je pre dieťa najpohodlnejšie, keď je nahé. Dajte pozor, aby bolo v miestnosti dostatočne teplo a bábätko neležalo v prievane.

Dieťa si pri masáži môžeme položiť pred seba na natiahnuté nohy, teplo od nich mu bude príjemné a bude cítiť oporu. Rovnako tak je možné mať bábätko opäť na podložke pred sebou ako pri preťahovacích cvikoch.

Tipy na domáce masáže detí

  • Indické dojenie – striedavo zasúvame ruky od bedier ku členkom dieťaťa. Pohyby sú tiahle, pomalé, len jemne tlakové, striedame nožičky a stále sa aspoň jednou rukou dieťaťa dotýkame. Potom pomocou palcov premasírujeme aj chodidlo nožičky od päty k prstíkom.

  • Mlynček  – jemne krúžime dlaňou okolo pupčeka dieťaťa.

  • Prechádzka prstami – prstami jednej ruky sa „prejdeme“ z jednej strany bruška na druhú. Ak dieťa trpí silnou kolikou, môžeme niekedy cítiť, ako pod prstami „tlačíme“ drobné vzduchové bublinky.

Masáže bábätiek spolu s preťahovacími cvikmi obohatia vás oboch. Vy získate istotu v držaní a starostlivosti väčšine žien veľmi chýba. A vaše dieťa si, okrem všetkých uvedených priaznivých účinkov cvičenia na organizmus, užije krásne mamičkine maznanie.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Cvičenie s deťmi 6 - 12 mesiacov

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x