Materské mlieko je veda: viete jeho zloženie?

Materské mlieko je ten najlepší druh výživy pre vaše dieťa a pomáha ho chrániť proti ochoreniam a podporuje obranyschopnosť. Aké je zloženie materského mlieka?

Cute baby looks up at her mother while breastfeeding. One of the baby's blue eyes is looking at her mom.

Polynenasýtené mastné kyseliny

Výskumom bolo dokázané, že obzvlášť dve z týchto mastných kyselín – označované ako AA a DHA – sa nachádzajú v materskom mlieku a sú dôležité pre vývoj mozgu, očí a nervového systému dieťaťa. Bolo dokázané, že vyššia spotreba polynenasýtených mastných kyselín v priebehu tehotenstvaobdobia dojčenia má prospešný vplyv na vývoj dieťaťa tým, že podporuje rozvoj zraku a mozgu a pohybových schopností.

Hlavnými zdrojmi polynenasýtených mastných kyselín sú:

Dobrým zdrojom ako AA tak aj DHA sú napríklad mastné ryby ako makrely, sardinky, tuniak a losos, zatiaľ čo červené mäso je bohaté predovšetkým na AA. Polynenasýtená mastná kyselina AA sa tiež môže vytvárať v tele z esenciálnych mastných kyselín, ktoré sa vyskytujú v listovej zelenine, orechoch, rastlinnom oleji a semenách, ale tento proces nie je nikdy príliš účinný a nemusí naplniť potrebu polynenasýtených mastných kyselín, ktoré dieťa potrebuje.

Nukleotidy

Nukleotidy sú základné stavebné kamene všetkých buniek ľudského tela vrátane imunitného systému. Imunitný systém je veľmi zložitý a účinný mechanizmus, ktorý chráni telo pred infekciami a výskumy ukázali, že práve nukleotidy podporujú aktivitu určitých buniek imunitného systému.

Prebiotické oligosacharidy (prebiotiká)

Prebiotické oligosacharidy sú špeciálne živiny, ktoré vášmu dieťaťu pomáhajú tým, že ho chránia zvnútra . Tohto je dosiahnuté zvyšovaním úrovne prospešných baktérií a znižovaním úrovne potenciálne patogénnych (škodlivých) baktérií.

Čím vám prebiotiká prospievajú

Prospešné baktérie existujú prirodzene v ľudských črevách a dokážu bojovať s potenciálne škodlivými baktériami. Prebiotiká pre tieto priateľské baktérie znamenajú obživu, pretože ich podporujú v ich raste a teda chránia vaše dieťa zvnútra.

V priebehu tehotenstva sú črevá vášho dieťaťa sterilné a pred ochorením a infekciami sú chránené len vďaka základnej ochrane pokožky a vašich vlastných protilátok, ktoré k nemu prenikajú cez placentu. Tomuto sa hovorí „pasívna imunita“. 

Môže vás tiež zaujímať: Koľko mlieka má vypiť bábätko?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x