Jedálniček pre dojčiace matky (PDF na stiahnutie)

  • Obdobie kojenia je pre ženu energeticky veľmi náročné. 
  • Stiahnite si náš ukážkový jedálniček a zistíte, ako sa správne stravovať.

V spolupráci so Spoločnosťou pre výživu sme pre vás pripravili ukážkový jedálniček pre kojace mamičky na celý týždeň. Stiahnite si ho zadarmo vo forme PDF.

Ukážka jedálnička pre dojčiacu ženu

1. deň

Raňajky: 250 ml biela káva (melta), 120 g chlieb, 10 g kvalitný rastlinný margarín, 15 g syr Eidam, 15 g šunka, 80 g paradajka

Desiata: 150 g ovocný šalát s medom a jogurtom (30 g jablko, 30 g banán, 10 g maliny, 10 g čučoriedky, 10 g med, 60 g jogurt biely)

Obed: 250 ml polievka s ryžou, 150 g pečený losos na masle, 150 g dusená zelenina, 200 g varené zemiaky posypané zelenou petržlenovou vňaťou

Olovrant: 200 ml jahodové kyslé mlieko, 40 g žemľa

Večera: 300 g pohánkovej palacinky s tvarohom, 100 g sezónne ovocie

Večera II: 150 g uhorkový šalát s paradajkami a olivovým olejom, 50 g slnečnicový chlieb

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x