Alergia u detí: Ako vzniká a ako jej predchádzať?

  • Ak je jeden z rodičov alergik, riziko vzniku alergie u dieťaťa je významne vyššie. 
  • Okolité vplyvy v ranom veku ovplyvňujú, či u dieťaťa s vrodeným sklonom k alergii táto skutočne prepukne. 
  • Alergii je možné predchádzať správnou výživou v ranom veku. 
  • Odporúča sa výlučné dojčenie v prvých 6 mesiacoch, u nedojčených detí podávanie špeciálneho mlieka a zavádzanie príkrmov v správnom čase. 

Podrobnejšie vysvetlenie ponúkame v článku nižšie. 

Čo je to alergia? 

Aby sme boli optimálne chránení pred všetkými nástrahami vonkajšieho sveta, musí byť náš imunitný systém v rovnováhe a fungovať správne. Keď je imunitný systém oslabený, rôzne vírusy a baktérie môžu ľahko vyvolať infekcie či iné ochorenia

Naopak, o alergiu ide, keď imunitný systém reaguje prehnane. Teda keď za bežných okolností neškodná látka vyvolá u človeka s alergiou silnú obrannú reakciu. Tieto látky nazývame alergény.

Zdravý imunitný systém musí vedieť rozlíšiť škodlivé a neškodné látky. Tie neškodné (napr. potraviny, baktérie črevnej mikroflóry) musí vedieť tolerovať. S tými škodlivými si musí vedieť primerane poradiť. Niekedy však imunitný systém stráca toleranciu k potravinám či látkam okolitého prostredia a vzniká alergia. 

V ranom detskom veku sú najčastejšou formou alergií potravinové alergie (najmä alergie na bielkovinu kravského mlieka) a atopická dermatitída. Dobrá správa je, že pri alergii na bielkovinu kravského mlieka vďaka dozrievaniu imunitného systému väčšinou do 3 rokov veku vymizne.

VIETE, ŽE...

alergie patria medzi civilizačné ochorenia a sú celosvetovým zdravotným problémom. Približne 20 – 30 % detí v Európe trpí alergiou a tento počet sa stále zvyšuje.

Ako alergia vzniká?

Aby sa u človeka prejavila alergia, musí mať v prvom rade genetickú predispozíciu na alergie. Pokiaľ je jeden z rodičov alergik, je riziko, že jeho dieťa bude tiež trpieť alergiou, významne vyššie. Šanca sa ešte znásobuje, ak alergiou trpia obaja rodičia alebo tiež súrodenec. Vrodený sklon k alergiám však ešte neznamená, že u dieťaťa alergia skutočne prepukne. Svoju rolu hrá pôsobenie stoviek génov, ktoré chránia pred rozvojom alergického zápalu, a ďalších stoviek génov, ktoré naopak k alergickej reakcii prispievajú. 

VIETE, ŽE...

pokiaľ sú obaja rodičia alergici, je riziko, že sa u ich dieťaťa prejaví alergia, 50 – 90 %. Ak trpí alergiou jeden rodič a súrodenec, znižuje sa toto riziko na 40 – 70 %. Zistite, či alergia hrozí aj vášmu dieťaťu, v kalkulačke rizika alergie.

Čo ovplyvňuje vznik alergie?

Až donedávna sme prikladali malý význam vplyvu životných podmienok na naše zdravie. Prehnane sme zdôrazňovali iba vplyv génov. Tento pohľad sa v posledných niekoľkých rokoch rýchlo mení, pretože máme dostatok dôkazov, že všetky zložky prostredia na nás pôsobia tzv. epigenetickými vplyvmi.  

To znamená, že faktory, ako sú zdravá výživa alebo trénovanie imunity, rozhodujú, ktoré gény budú alebo nebudú prepísané a teda či sa zdedené vlohy k alergiám u dieťaťa skutočne prejavia. Jedná sa napríklad o:

  • nemožnosť dojčenia
  • pôrod cisárskym rezom 
  • včasnú liečbu antibiotikami (u detí v dojčenskom veku alebo v 3. trimestri tehotenstva) 
  • vystavenie dieťaťa tabakovému dymu

Ako alergiám predchádzať?

Rozvinutiu alergie môžete zabrániť. Jedným z kľúčových faktorov, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku alergií, je výživa bábätka a budovanie imunity od raného veku. 

Dojčenie 

Najvhodnejšou ochranou proti alergiám je dojčenie, ktoré v prvých mesiacoch života pomáha dozrievaniu imunitných mechanizmov dieťaťa. Odborné spoločnosti odporúčajú mamičkám výlučne dojčiť do ukončeného 6. mesiaca veku dieťaťa. 

Špeciálne dojčenské mlieko 

Ak dieťa nemôže byť dojčené, malo by dostávať špeciálnu dojčenskú výživu. Bielkovinová časť je u neho upravená. Vždy však odporúčame, aby ste sa poradili so svojím lekárom. 

Zavádzanie príkrmov v správnom čase 

Dôležité je tiež správne zavedenie potenciálnych alergénov do stravy dieťaťa.Najvhodnejšie obdobie pre zavádzanie nemliečnej stravy u zdravých detí určí na základe fyziologického vývoja dieťaťa lekár. U dojčených detí je to najneskôr po 6. mesiaci veku. Zároveň s prvými príkrmami by sa mali postupne zavádzať všetky alergény. Nebolo preukázané, že by odďaľovanie aj potenciálne alergénnych nemliečnych príkrmov za uvedenú hranicu viedlo k zníženiu alergických ochorení. Práve obdobie prvých príkrmov je optimálne pre stretnutie s potravinovými antigénmi a navodenie imunitnej tolerancie – teda prijatie cudzorodej látky bez alergickej reakcie organizmu. 

Čisté prostredie 

Zaistite bábätku čistý domov s čistým ovzduším. Nie je vhodné, aby sa v byte, kde je dieťa, fajčilo. Pravidelným utieraním prachu, umývaním podlahy a vysávaním prispejete k zníženiu potenciálnych alergénov v ovzduší. 

Otužovanie a posilňovanie imunity 

Ďalším z faktorov, ktorý má na alergiu vplyv, je aj celková imunita organizmu. Ako ju prirodzene posilníte? Pobytom na čerstvom vzduchu a dostatkom spánku. Zvykajte bábätko od narodenia na pravidelný pobyt vonku. Vo vhodnom oblečení môžu deti na prechádzky takmer za každého počasia, s výnimkou silných mrazov a vysokých letných teplôt.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x