Atopický ekzém u detí a dospelých

  • Ekzém je silno svrbivé kožné ochorenie vyskytujúce sa v detstve,ale aj dospelosti. 
  • Ako sa atopický ekzém prejavuje, aké sú jeho príčiny a ako ho možno liečiť?
Female hand applying the cream on baby's face

Ekzém nielen atopický

Iným typom ekzému je napr. kontaktný ekzém, kedy podráždenie kože vzniká v mieste kontaktu s daným alergénom, najčastejšie kovom. U detí sa vyskytuje vo väčšej miere až v školskom veku.

U dojčiat do 3 mesiacov sa naopak veľmi často stretávame s ekzémom seboroickým, ktorý sa objavuje hlavne vo vlasovej časti hlavy v podobe začervenaných ložísk s mastnými žltými šupinami. Niekedy sa šíri aj na tvár, vzácnejšie na telo.

Príznaky atopického ekzému

V koži atopikov je znížené množstvo lipidov, schopných viazať vodu, koža je málo hydratovaná, suchá a šupinatá. Najvýznamnejším subjektívnym príznakom ekzému je svrbenie, ktoré sa zhoršuje pri zmenách teploty a po spotení. U pacientov s ekzémom býva navyše znížený prah pre svrbenie, takže aj ľahké podráždenie kože vedie k svrbeniu, ktoré núti ku škrabaniu. Tým sa ale ekzém zhoršuje a svrbenie je potom silnejšie. Deti sa budia zo spánku, bývajú mrzuté, unavené, staršie deti sa zle sústredia na školské povinnosti.

Niekedy sú kožné prejavy ekzému menej nápadné:

  • belavé, drsné a olupujúce sa ložiská na tvári či končatinách,

  • hrubá, tmavšia a olupujúca sa koža na očných viečkach,

  • trhlinky v ústnych kútikoch, alebo popraskaná koža na bruškách prstov horných aj dolných končatín.

Extrémna suchosť

"Hlavným problémom u atopického ekzému je extrémna suchosť pokožky. Spôsobuje to porucha tvorby kožného mazu. Zároveň sa na koži netvoria dostatočne silný ochranný kožný tzv hydrolipidový plášť, čo umožňuje množenie nežiadúcich baktérií, napr stafylokokov. Tie ešte viac kožu poškodzujú a dráždia a vzniká začarovaný kruh."

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc. 

Tri formy atopického ekzému

  • Dojčenská forma

Dojčenská forma atopického ekzému začína medzi 2. a 6. mesiacom veku. Na tvári sa objaví sčervenanie s drobnými vyrážkami a pľuzgierikmi, ktoré postupne splývajú do mokvavých ložísk pokrytých chrastami a šupinami. Tieto prejavy sa postupne šíria na celú hlavu, krk, trup aj končatiny. V čase, keď dieťa už lezie, sú najvýraznejšie v miestach trenia (kolená, priehlavky, predlaktia).

  • Detská forma

Ďalšia forma výskytu ekzému spadá do obdobia predškolského a školského veku dieťaťa. Prejavy sa premiestňujú predovšetkým do záhybov končatín (lakťovej a podkolennej jamky, zápästia, oblasť pod zadkom), na krk, viečka, okolie úst a ruky. Ložiská sú nápadne suché a drsné, už toľko nemokvajú, môžu byť ružové až červené s odreninami po škrabaní. U 75 % pacientov ekzém do puberty zmizne.

  • Forma dospievajúcich a dospelých

Vyskytuje sa už menej často. Väčšinou nadväzuje na predchádzajúce formy, ale môže sa objaviť aj po prvýkrát. Miesta postihnutia sú podobné ako u detskej formy, ale častejšie sú ložiská na tvári, hornej polovici hrudníka a na rukách. K zhoršeniu dochádza najčastejšie vplyvom psychických stresov. Priebeh ochorenia počas tehotenstva nemožno predvídať. U žien s ťažkým ekzémom dôjde vplyvom hormonálnych zmien často k úplnému vymiznutiu ložísk počas tehotenstva. Na druhú stranu, niektoré ženy, ktoré trpeli od detstva len miernymi prejavmi, mávajú ťažké recidívy v ktoromkoľvek období gravidity.

Pomôže kožný lekár alebo pediater? 

"Pri prvom prejave atopického ekzému u detí by som odporučil okamžitú návštevu kožného lekára, či už pre dospelých alebo detského špecialistu. Niekedy sa stáva, že pediatri aplikujú liečivá iba podľa ich účinnej látky. Kožný lekár ale môže posúdiť stav celkovo a zvoliť optimálny masťový základ alebo jeho kombináciu."

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc. 

Prečo sa ekzém zhoršuje?

Ekzém sa čas od času zhoršuje. Aké sú príčiny? Zhoršenie nastane napríklad pri infekciách dýchacích ciest, pri zažívacích ťažkostiach, teplotách, pri prerezávaní zúbkov, po očkovaní, pri strese, u dievčat v puberte a u žien v dôsledku hormonálnych zmien pri menštruácii.

Všeobecne býva ochorenie najhoršie na začiatku jari a na jeseň alebo v horúcich letných dňoch. Často bohužiaľ zostáva provokujúci faktor nepoznaný. 

Ako atopický ekzém liečiť?

Základným predpokladom úspešnej liečby je zavedenie adekvátnej životosprávy.

  • Byt alergika

V byte alergika sa nesmie fajčiť. K eliminácii prachu a roztočov je vhodné odstrániť koberce a ťažké závesy, odporúčame prikrývky pre alergikov. V byte je treba udržiavať primeranú teplotu (cca 20° C) a vlhkosť (40 - 50 %), aby sa zamedzilo poteniu.

  • Hygiena

K hygiene sa používajú neparfumované mydlá alebo syndety (mydlá s kyslým pH, ktoré kožu toľko nevysušujú), a to len na miesta vlhkého zaparenia, ruky a nohy. Vzhľadom k vysokej prímesi dráždivého chlóru vo vode sa obmedzuje kúpanie u dojčiat na 1 - 2x týždenne, u starších detí sa uprednostňuje sprcha.

  • Oblečenie

Dieťa sa oblieka do priedušných bavlnených materiálov.

  • Pranie odevov

K praniu odevov sú vhodnejšie prostriedky pre alergikov a program s dvojitým podstreďovaním. Neodporúčame aviváž.

Diéta pri atopickom ekzém

  • Dojčiaca matka

Výhradné dojčenie do 6 - 7 mesiacov veku dieťaťa znižuje riziko vzniku ťažkých foriem ekzému.

Dojčiaca matka dieťaťa s ekzémom NEMÁ konzumovať:

  • ryby,

  • kakao,

  • orechy,

  • zrejúce syry,

  • citrusy.

Z mliečnych výrobkov by mali prevažovať kyslomliečne produkty. Nemliečne príkrmy sa u atopikov zavádzajú po ukončenom 6. mesiaci veľmi opatrne.

V zeleninových príkrmoch a ovocných kašiach pridávajte vždy len 1 novú zložku za týždeň v postupne sa zvyšujúcom množstve.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Potravinové alergie a zavádzanie príkrmov u detí s alergiou

  • Diéta v prvom roku

V prvom roku veku sa odporúča eliminovať kravské mlieko, vajcia a lepok, samozrejmosťou sú citrusové plody, tropické ovocie, aromatická zelenina a korenené jedlá. Neskôr je možné jedálniček uvoľniť, zaraďujeme však vždy len 1 novú potravinu v malom množstve a vyčkáme 3 - 4 dni, či sa neobjaví zhoršenie ekzému. Ak áno, potravinu vylúčime z jedálneho lístka a ak sa ekzém zlepší, môžeme ju znovu skúsiť za 1 - 2 mesiace, či sa reakcia potvrdí.

Pri preukázanej alergii na bielkovinu kravského mlieka je potrebné prejsť na tzv. úplné hydrolyzáty, ktoré pediater dieťaťu predpíše, sú na recept.

V rodine s vyšším rizikom atopie možno odporučiť hypoalergénnu diétu (ako pri dojčení dieťaťa s ekzémom - pozri vyššie) aj u tehotných v 2. a 3. trimestri, čím sa tiež znižuje nebezpečenstvo vzniku alergie u dieťaťa.

  • Diéta u starších detí

Denný režim staršieho dieťaťa s ekzémom je potrebné upraviť úplne individuálne. Nie je na mieste dopredu všetko zakazovať a dieťa tým vylúčiť z kolektívu. Zhoršenie možno očakávať pri činnostiach v zaprášenom prostredí, pri výraznom potení alebo pri práci s lepidlami či chemickými látkami.

"Hlavný príspevok dermatológov v rámci tak komplexného procesu ako je liečba atopického ekzému, je rozpoznanie charakteru kože a jej poškodenia a navrhnutie najvhodnejšieho masťového základu, ktorý pokožku pacientovi zvláčni, udrží ju pokojnú, zvládne zápal a obmedzí aj podávanie celkových liekov."

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

Liečba atopického ekzému

Vždy je na mieste porada nielen s pediatrom, ale aj odborným kožným lekárom. Základom liečby ekzému je zlepšenie porušenej hydratácie kože. K tomu používame niekoľkokrát denne premasťovacie krémy a masti, ktorých je celý rad. Najčastejšie sa predpisujú masťové základy (Synderman, vazelína, Ambiderman alebo Leniens), ktoré neobsahujú parfumy a konzervačné látky a kožu teda viac nedráždia. Všeobecne možno odporučiť akýkoľvek krém alebo masť na suchú kožu (lepšie z lekárne), ktorá pacientovi vyhovuje.

Nový prípravok je lepšie najprv aplikovať na malú plochu kože a počas 3 dní sledovať, či nedôjde k začervenaniu alebo svrbeniu. Znášanlivosť je úplne individuálna a často pacient nájde ideálny zvláčňujúci krém až po určitej dobe. Niekedy sa po vyskúšaní mnohých preparátov vraciame k modrej Indulone či Indulone s rakytníkom, ktoré sú dostupné a väčšine pacientov vyhovujú. K premasteniu pokožky sú vhodné aj špeciálne kúpeľové oleje, ktoré pokožku nielen ošetria, ale aj očistia. Niektoré z nich je možné predpísať na recept.

Na mokvavé ložiská ekzému sa aplikujú tzv. vysychavé obklady. Na tie sa využívajú dezinfekčné roztoky (Jarish, Rivanol, hypermangánu), čierny čaj, odvar z repíka alebo dubovej kôry. Na obklady použijeme prežehlenú vreckovku, ktorú počas cca 5 minút opakovane namáčame do vlažného roztoku. 

Neodporúčame vonkajšiu aplikáciu harmančeka v akejkoľvek podobe, pretože je veľmi častým kontaktným alergénom.

Na ložiská ekzému používame 1 - 2x denne rôzne pasty, najčastejšie so zinkom, tanínom, endiaronom alebo ichtamolom, ktoré majú upokojujúce aj dezinfekčné účinky, v niektorých prípadoch môžu byť ale málo účinné.


Pri ťažkých prejavoch ekzému sa niekedy nezaobídeme bez kortikoidných (hormonálnych) preparátov. Ide o veľmi účinné protizápalové a protialergické lieky. Ich použitiu sa mnoho pacientov a najmä rodičov bráni, avšak pri správnej aplikácii môžu dieťaťu s ekzémom veľmi uľaviť. Pre zvýšenie účinku sa predtým používali v tzv. oklúzií, tzn. pod nepriedušnou fóliou, túto metódu však najmä u detí nemôžeme odporučiť. U detí sa používajú skôr slabšie preparáty, väčšinou stačí 1x denne, najlepšie na noc. Aplikovať sa môžu maximálne 1 týždeň, radšej menej a nasledovať musí aspoň dvojnásobná pauza, kedy sa vraciame k vyššie uvedeným pastám, aby nedošlo k výraznému zhoršeniu. Kortikoidy sa môžu aplikovať len na obmedzenú plochu, aby nedošlo k významnému vstrebaniu pokožkou, aj keď toto riziko je u slabých preparátov minimálne. Viac sa obávame lokálnych nežiaducich účinkov, ako je stenčenie kože, zmena pigmentácie či ochlpenia. Tie sa však tiež vyskytujú skôr u silnejších preparátov a najmä pri niekoľkomesačnom používaní bez vyššie odporúčaných páuz.

Ako je to s kortikoidmi?

"Som presvedčený, že lieky s obsahom kortikoidov sú veľmi užitočné. Poskytnú pacientovi rýchlu úľavu a udržia ochorenie pod kontrolou na dlhšiu dobu. Ak sa používajú dlhodobo, majú niektoré nežiaduce účinky, ktorých by si mal byť lekár vedomý. Nezaťažujú len kožu ako takú, ale môže dochádzať k vstrebávaniu do tela a pôsobenie aj na iné orgány."

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

V posledných rokoch sa aj na našom trhu objavili tzv. topické imunomodulátory - slabší pimecrolimus (Elidel) a silnejší takrolimus (Protopic). Nemajú síce vedľajšie účinky, tak ako kortikoidy, ale majú tiež svoje obmedzenia, preto sú len na predpis kožného lekára. Pred niekoľkými rokmi prebehla aj medzi laickou verejnosťou informácia, že sa po používaní týchto preparátov objavili nádory kože, podľa posledných záverov medzinárodných konferencií sa však táto obava javí ako nedôvodná.

"Naozaj sa vyskytli názory, že blokádne imunosupresíva (Elidel alebo Protopic) môžu vyvolávať niektoré ďalšie choroby, ale nebolo to preukázané. Určite prinášajú menšie riziká než dlhodobé podávanie kortikoidov."

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

Ľahšie formy ekzému stačí sledovať u praktického lekára pre deti a dorast. V prípade recidivujúcich ťažkých ekzematických prejavov patrí liečba do rúk kožných lekárov, zvlášť, ak je potrebné predpisovať kortikoidy alebo topické imunomodulátory.

Fototerapia

"Ako jednu z foriem liečby atopického ekzému u starších detí je možné využiť účinkov ultrafialového žiarenia - fototerapie. Liečba môže pripomínať pobyt v soláriu, vlnová dĺžka, tj. druh žiarenia, je trochu iný. Tento druh liečby sa neaplikuje u detí do školského veku."

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

Doplnková a podporná liečba

Vhodným doplnením terapie sú klimatické, kúpeľné a prímorské pobyty, ktoré odporúčame u detí od 2 rokov veku.

V snahe pomôcť dieťaťu s chronickým ekzémom sa rodičia často pýtajú na alternatívne metódy liečby. Homeopatiká nebývajú účinné, prípadný pozitívny efekt býva skôr u ľahších prípadov, kde možno očakávať aj spontánne zlepšenie. Zmiernenie svrbenia aj akútnych prejavov ekzému sa opisuje skôr u akupunktúry, ktorá sa väčšinou vykonáva v 10 sedeniach.

Homeopatia

"Ak existuje čokoľvek, čo pacientovi pomôže k zlepšeniu jeho stavu, tak mu v žiadnom prípade nebránime vo využití tohto prostriedku. Je pravda, že alternatívne postupy sú väčšinou veľmi šetrné. Dal by som ale pacientom, a najmä rodičom, na zváženie, či vystavia svoje dieťa prechodne veľkému utrpeniu pri vysadení štandardnej liečby a čakaniu na účinok alternatívnej metódy. Ak tento nepriaznivý stav trvá už dlhší čas, som pre návrat ku klasickej liečbe."

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

Celkovo sa podávajú preparáty, ktoré by mali tlmiť svrbenie, tzv. antihistaminiká. U ťažkých prejavov s postihnutím takmer celého povrchu tela sa celkovo podávajú kortikoidy alebo Cyklosporín A. Tu je však potrebná spolupráca a podrobné vyšetrenie alergiológa - imunológa.
Aj pacienti s menej závažnými prejavmi ekzému bývajú sledovaní na alergiológii, lebo často mávajú aj iné ako kožné alergické prejavy (astma, senná nádcha). Alergiológ môže vykonať vyšetrenie IgE protilátok proti niektorým alergénom. U pacientov s ťažkými kožnými prejavmi sa vykonáva už v dojčenskom veku, kedy má význam hlavne vyšetrenie IgE protilátok proti mlieku, vajciam a lepku. Asi v 20 - 30 % prípadov však ekzém nie je spojený so zvýšením týchto protilátok.

Pobyt v soľných jaskyniach

"Atopický ekzém je často spojený s inými ochoreniami, napr. astmou. Pobyt v soľnej jaskyni možno odporučiť, pretože má pozitívny vplyv aj na tieto choroby. Soľ so špecifickým zložením (v rámci napr. balneoterapie) v kombinácii s ultrafialovým žiarením, pomáha k intenzívnejšiemu pôsobeniu na kožný zápal."

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc. 

Praktické rady

Hygiena

  • Nepoužívajte príliš teplú vodu, môže vyvolať alebo zhoršiť svrbenie.

  • Nekúpte dieťa príliš dlho, aby sa nezvýšila suchosť pokožky.

  • Vyvarujte sa používania klasických mydiel alebo sprchových gélov, ktoré sú veľmi dráždivé a úplne nevhodné.

  • Používajte vhodné dermatologické umývacie kocky a gély, ktoré neobsahujú mydlo.

  • Dôkladne pokožku opláchnite a veľmi jemne osušte (netrieť).

Nanášanie krémov alebo mastí vyžaduje veľmi jemnú masáž, ktorá je, okrem ošetrenia, súčasne aj upokojujúcim gestom pre dieťa v tomto neľahkom období.

Oblečenie

  • Vyvarujte sa oblečeniu zo syntetických tkanín.

  • Vyvarujte sa vlny, ktorá veľmi často dráždi.

  • Obliekajte dieťaťu bavlnené oblečenie.

  • Používajte jemné pracie prostriedky určené pre atopikov.

  • Nepoužívajte aviváž, ani iné zmäkčovadlá.

  • Na záver bielizeň vždy dôkladne vypláchajte.

Slnko

Atopický ekzém sa v lete výrazne zlepšuje, je však potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť ako u všetkých ostatných detí:

  • Nevystavujte dieťa slnku medzi 11. - 16. hodinou.

  • Nezabudnite tričko, slnečné okuliare a pokrývku hlavy.

  • Používajte krémy s vysokým ochranným faktorom, radšej s minerálnymi filtrami.

  • Nevystavujte slnku deti mladšie ako 3 roky.

Alergény

Vyhnite sa alergénom vo vzduchu:

  • prach,

  • chlpy a perie z domácich zvierat,

  • peľ,

  • nezbavujte deti ich domácich zvierat, pokiaľ na ne nemajú preukázanú alergiu,

  • často miestnosť vetrajte,

  • vyhnite sa plyšovým hračkám,

  • nevybavujte miestnosť kobercom.

Mohlo by vás zaujímať: Najčastejšie choroby u detí

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x