Veľký prehľad vyšetrení v tehotenstve

  • V priebehu tehotenstva budete prechádzať niektorými rutinnými vyšetreniami, ktoré sa robia preto, aby sa zistilo, či ste vy aj dieťa v poriadku. 
  • Niektoré z nich sa robia pri každej návšteve tehotenskej poradni, iné v rôznych štádiách tehotenstva. 
  • Niektoré testy sa nerobia automaticky a záležia na zdravotnom stave a rozhodnutí lekára.

Pri každej návšteve v tehotenskej poradni vás lekár odmeria, odváži (v prvých troch mesiacoch môžete následkom zvracania a nevoľnosti zmenšovať svoju váhu), ďalej skontroluje nohy a ruky (či neopúchajú, či nemáte kŕčové žily a pod.).

Mal by sa aj pozrieť na vaše prsia a bradavky, zvonku skontroluje bruško, jemne ho prehmatá a sestrička vám aj zmeria krvný tlak. Ak by bol totižto veľmi vysoký, mohlo by to znamenať, že trpíte preeklampsiou. Pravidelné kontroly tlaku odhalia akékoľvek zmeny.

8. – 10. týždeň tehotenstva

Okrem merania tlaku, váženia a vyšetrenia moču sa robia aj krvné testy, ktoré určia okrem iného krvnú skupinu, Rh faktor a výskyt protilátok v krvi. Zisťuje sa aj HBsAg (žltačka typu B), HIV a syfilis. Robí sa cytologické a kolposkopické vyšetrenie maternicového hrdla.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Telesná hmotnosť v tehotenstve: koľko byste mali pribrať?

 10. – 12. týždeň tehotenstva

Opäť sa sleduje krvný tlak, pulz, hmotnosť a moč (chemicky), bude vám odporučené vyšetrenie na vylúčenie genetických porúch (ultrazvukové vyšetrenie) a vyšetrenie niektorých hormónov. Robí sa vaginálne vyšetrenie, pri ktorom lekár kontroluje stav vášho maternicového hrdla (či sa neotvára).

16. týždeň

Robí sa odber krvi kvôli genetickému vyšetreniu, pri ktorom sa sledujú tri hormóny – preto sa mu hovorí tripple test. Podľa výsledku možno usúdiť, či je tehotenstvo v norme či nie. Nebojte sa ale, ani pozitívny výsledok nemusí byť 100%. Genetické vyšetrenie sa dnes môže posunúť už do 12. – 13. týždni tehotenstva.

Tripple test a amniocentéza

V prípade, že vám tzv. tripple test vyšiel pozitívne a hodnoty naznačujú možnosť postihnutia plodu Downovým syndrómom, lekár vám môže odporučiť odber plodovej vody, tzv. amniocentézuToto odporučenie sa dáva aj ženám, ktorým je viac ako 35 rokov. Vyšetrenie sa robí v čase, kedy je možné ešte uskutočniť prípadné prerušenie tehotenstva, teda do 24. týždňa. 

20. – 24. týždeň

U Rh negatívnych žien sa kontrolujú protilátky, robí sa krvný obraz a v 20. týždni sa robí prvý tehotenský screening na ultrazvuku.

V 24. týždni robí lekár kultiváciu mikróbov z pošvy, maternicového hrdla (u žien, ktorým hrozí predčasný pôrod) a všetky ženy by mali podstúpiť tzv. orálny glukózový tolerančný test, ktorý ukáže, či netrpíte tehotenskou cukrovkou.

A čo vás čaká od 24. do 28. týždňa tehotenstva?

28. – 32. týždeň

Kontroluje sa krvný tlak, hmotnosť, moč, u Rh negatívnych žien opäť protilátky, okolo 32. týždňa sa robí druhý ultrazvukový screening. Viac sa o ultrazvukovom skríningu a tehotenských naberie dozviete v článku Vyšetrenie v tehotenstve 28. tt - 32. tt.

36. – 40. týždeň

V 36. týždni sa okrem bežných kontrol (tlak, moč a protilátky) robí u žien s rizikovým tehotenstvom aj kardiotokogram, robí sa krvný obraz a kultivácia z pošvy so zameraním na výskyt streptokokovej infekcie. Po týždni sa tieto kontrolné vyšetrenia opakujú.

Po 40. týždni sa kardiotokogram robí každé tri dni, častejšie sa robí vaginálna kontrola a aj stav maternicového čípka, prípadne ultrazvuk k overeniu stavu bábätka. Desiaty deň po termíne pôrodu sa robí tzv. oxytocínový záťažový test.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x