Vyšetrenia v tehotenstve - 24.tt až 28.tt?

Ak zatiaľ všetko prebieha tak, ako má, návštevy v prenatálnej poradni prebiehajú do 36. tt každé štyri týždne. Na čo sa zameriavajú vyšetrenia počas 24. - 28. týždňa?

Pregnant woman getting ultrasound from doctor

Počúvame ozvy plodu

Zhruba od 24. týždňa tehotenstva bývajú cez brucho tehotnej ženy stetoskopom alebo doptonom počúvané srdcové ozvy plodu. Stetoskop po priložení na brucho tehotnej ženy umožňuje počúvanie srdcových oziev plodu, ktoré počuje len vyšetrujúci lekár. Vo väčšine ordináciách sa dnes ozvy plodu počúvajú doptonom, ktorý lekár alebo pôrodná asistentka priloží k bruchu tehotnej a ozvy plodu sú tu počuť cez reproduktor. Pre hodnotenie oziev plodu možno niekedy tiež použiť kardiotokograf alebo ultrazvuk.

Zameranie na opuchy

Okrem základného celkového vyšetrenia je súčasťou sledovanie v prenatálnej poradni tiež zhodnotenie stavu dolných končatín, pričom pozornosť je zameraná na prítomnosť a prípadne rozsah opuchov, "kŕčových žíl" (varixov) či známok ich zápalu.

Tehotenská cukrovka?

V 24. - 28. týždni tehotenstva sa vykonáva u všetkých žien vyšetrenie zamerané na zistenie "tehotenskej cukrovky" (gestačný diabetes, porucha glukózovej tolerancie), ktoré sa nazýva oGTT - orálny glukózový tolerančný test. Tehotné ženy, v ktorých rodine sa cukrovka už vyskytuje, a tie, u ktorých sa v predchádzajúcom tehotenstve objavili niektoré závažné komplikácie, sú na toto vyšetrenie odosielané svojím gynekológom už v priebehu prvého trimestra.

Počula ste už o Nutrimimi?

Stiahnite si zadarmo našu mobilnú aplikáciu pre tehotné a mamičky, ktorá vás prevedie prvými 1000 dni života vášho dieťatka - od počatia po batoľa.




Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x