Telesná hmotnosť v tehotenstve: koľko by ste mali pribrať?

  • Niektoré mamičky priberú v tehotenstve napríklad 20 kilogramov, iné len 7. 
  • Vedeli ste, že dôležitú úlohu okrem stravovacích návykov v tom hrajú gény a vaša telesná kondícia?

Lekári všeobecne odporúčajú, že by ženy, ktoré majú priemernú hmotnosť a ich tehotenstvo je bez komplikácií, mali pribrať okolo 10 až 16 kilogramov, minimálne tak 7 kilogramov. Zhruba 3 až 4 kilogramy z tejto hmotnosti váži bábätko, zvyšok potom placenta a plodový obal, zvýšené množstvo krvi, tuk a prsné tkanivo.

Priberanie na váhe má byť rovnomerné

Otázkou ale nie je len „koľko“ pribrať, ale aj to, či priberáte rovnomerne. Väčšina budúcich mamičiek v prvom trimestri zvyčajne veľmi nepriberie (alebo veľmi málo), a to z dôvodu tráviacich ťažkostí.

V druhom trimestri už väčšina tráviacich ťažkostí ustupuje, takže mamičkám začína chutiť. Je však dobré myslieť na vyvážený a zdravý jedálniček a nepreháňať to s konzumáciou ťažkých a sladkých jedál. V tomto období priberiete asi 0,5 až 1 kg týždenne.

Na tretí trimester potom zostáva asi 4 až 7 kilogramov a hmotnosť sa môže v tomto období zastaviť. Pomalý a rovnomerný prírastok na váhe zabezpečuje lepšiu adaptáciu tela na rastúcu veľkosť a aj nepretržité zásobovanie dieťaťa živinami.

Podvýživa ani obezita sú pre matku aj dieťa rizikové

Žiadny extrém nie je v poriadku. Podvýživa aj obezita ohrozuje zdravie žien, pretože sa spolupodieľajú na problémovom tehotenstve alebo komplikovanom pôrode (cisársky rez či predčasný pôrod).

Obézne ženy sú okrem toho ohrozené omnoho častejšie tehotenskou cukrovkou či preeklampsiou a vysokým krvným tlakom. Podvyživené ženy zasa mávajú ťažkosti udržať tehotenstvo a ich bábätko môže trpieť nedostatkom živín. Pred počatím by BMI (index telesnej hmotnosti) malo byť v rozmedzí 20 až 24,9. Nad 25 ide o nadváhu, nad 30 už o obezitu. Ideálne teda je upraviť svoju hmotnosť ešte pred otehotnením.

Na veľkosť bruška veľmi nehľaďte

Možno máte pocit, že vaše bruško ešte nie je vôbec vidieť, alebo naopak riešite, ako je možné, že je vaše bruško už tak veľké. Netrápte sa – aj toto je veľmi individuálne. Veľkosť bruška je jednak daná stupňom tehotenstva, takže na začiatku je bruško nevyklenuté – prvé známky vyklenutia sa objavia až v štvrtom mesiaci.

Avšak ani to nie je smerodajné. To, ako sa bude vaše bruško zväčšovať, závisí aj na tom, akú máte postavu. Veľmi štíhle ženy budú mať bruško skôr viditeľné ako tie vysoké a silnejšie. Veľkú úlohu hrá aj to, aké máte držanie tela. Preto veľkosť bruška veľmi neskúmajte a skôr si ho užívajte.

Tip

Pozrite si náš jedálniček zostavený pre tehotné mamičky podľa BMI. 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x