Vyšetrenia v tehotenstve - 28.tt až 32.tt

V tomto období podstúpite ešte raz odber krvi a ultrazvuk. Do 36. týždňa tehotenstva budete navštevovať prenatálnu poradňu každé štyri týždne.

Pregnant woman makes notes, looking at ultrasound image and medical documents. Concept of pregnancy, health care, gynecology, medicine. Mother waiting of baby. Close-up, copy space, indoors.

Druhé tehotenské odbery

V 28.-30. týždni tehotenstva sú vykonávané takzvané "druhé tehotenské odbery", v rámci ktorých je u tehotnej ženy vyšetrené:

  • U žien s negatívnym Rh faktorom a krvnou skupinou 0 je znovu vyšetrená krv na prítomnosť protilátok proti červeným krvinkám.

  • Opäť je vyšetrený krvný obraz (hodnoty týkajúce sa červených a bielych krviniek a krvných doštičiek).

  • Opakované vyšetrenie krvi zamerané na to, či tehotná žena neprekonala syfilis.

Ultrazvukový skríning

V 30.-32. týždni tehotenstva je vykonávané ďalšie ultrazvukové vyšetrenie určené pre všetky tehotné ženy.

  • Druhý ultrazvukový skríning je zameraný na rast plodu, placentu a množstvo plodovej vody.

  • Aj pri tomto vyšetrení možno ešte zachytiť niektoré z vývojových chýb plodu, ktoré neboli pri predchádzajúcich vyšetreniach viditeľné.

  • Niekedy býva pri tomto ultrazvukovom vyšetrení vykonané aj vyšetrenie takzvaným "Dopplerom", pri ktorom počuť tok krvi cievami plodu alebo v pupočníku, alebo sú tieto cievy farebne zobrazené na monitore ultrazvukového prístroja.

Nezabudnite si prečítať: Vyšetrenia v tehotenstve.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x