Vyšetrenia v tehotenstve - 32.tt až 36.tt

9. lunárny mesiac vás pomaly približuje do cieľa. V tomto období dbajte na dostatočný príjem vápnika, ktorý dieťatko potrebuje pre osifikáciu teda kostnatenie.

pregnancy, gynecology, medicine, health care and people concept - gynecologist doctor with clipboard and pregnant woman meeting at hospital

Vyšetrenie v prenatálnej poradni

Tak ako pri predchádzajúcich návštevách sa sleduje:

  • pohybová aktivita plodu,

  • srdcové ozvy plodu,

  • krvný tlak matky,

  • hmotnosť matky,

  • vyšetrenie moču matky,

  • rozbor krvi matky,

  • stav krčka maternice a tým aj riziko predčasného pôrodu.

Zistenie prítomnosti baktérie Streptococcus agalactiae

Vo 35.-37. týždni tehotenstva by mal byť každej tehotnej odobratý ster z pošvy zameraný na vyhľadávanie streptokoka skupiny B. Táto baktéria sa objavuje u 20% žien a zvyčajne nespôsobuje žiadne väčšie problémy. Po pôrode však môže spôsobiť vážne ochorenie u novorodenca. Ak sa táto baktéria u ženy vyskytne, nie je potrebné ju liečiť hneď, baktéria by sa pravdepodobne znova objavila. Aby však bola zabezpečená dostatočná ochrana pre bábätko, stačí matke podať pri pôrode antibiotiká.

Mohlo by vás zaujímať: Ako prebieha príjem do nemocnice pred pôrodom?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x