Sex po pôrode: kedy s ním začať?

  • Príroda to zariadila dobre: vaše telo sa po pôrode potrebuje dostať späť do formy a k tomu potrebuje nejaký čas, kedy nie je dobré do procesu zotavovania „zasahovať". 
  • Viete, kedy sa môžete znova milovať?

Všeobecne sa odporúča začať so sexom až po šestonedelí, teda v čase, kedy pôjdete prvýkrát na kontrolu k svojmu lekárovi. Počas tejto kontroly lekár skontroluje zahojenie popôrodných poranení, stav hrádze, pošvových stien, maternicového hrdla a uloženie vnútorných rodidiel.

Ak teda stále ľahko krvácate aj na prelome šestonedelia a cítite bolesť, potom by ste s milovaním mali počkať až do času, kedy budete celkom v poriadku. Na druhú stranu je možné vykonávať sex bez penetrácie, a to kedykoľvek sa vám zachce. Rozhodujúce je, či máte obaja na milovanie chuť.

K milovaniu by malo dôjsť vtedy, keď majú obaja chuť. Možné je využiť „jednosmerný“ sex alebo autoerotiku. Rozhodne by žene ale nemali chýbať dotyky a objatia – je to skvelý spôsob, ako jej prejaviť lásku. Ak máte nejaké problémy, je dobré si o nich včas prehovoriť, aby prechodný nesúlad nenarušil doterajšie dobre fungujúci vzťah.

V prípade bolestí hľadajte iné spôsoby

Ak u vás došlo pri pôrode k nastrihnutiu hrádze, môže byť táto oblasť pri milovaní bolestivá. Držte sa v tomto prípade skôr jemného orálneho alebo manuálneho sexu. Niekedy trvá mesiace, kým sa oblasť nástrihu zahojí – ak to tak je, buďte hlavne úprimná a partnerovi povedzte, že vám je sex nepríjemný alebo že vás dokonca veľmi bolí.

Je tiež možné, že budete potrebovať dodatočne zvlhčiť, k použitiu je celý rad lubrikantov. Nedostatok vlhkosti môže trvať do doby, kým sa hladina hormónov vráti do normálu.

Nedostatok túžby alebo skôr sebavedomia?

Po pôrode je bežné, že celý rad žien stráca chuť na milovanie. Jednak sú na vine popôrodné poranenia, ale tiež pocit, že nie ste dostatočne atraktívna. Začnite cvičiť, aby ste si dodali sebavedomie.

Určite tiež nezabudnite na vhodnú antikoncepciu – rozhodne za ňu nepovažujte dojčenie! V každom prípade buďte trpezliví, spočiatku to nepreháňajte a intenzitu sexuálnej aktivity zvyšujte postupne.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x