Čo robiť, keď je vaše bábätko stále hladné

V akom období je dojča najviac hladné? Aký je rozdiel medzi tým, či je dieťa hladné, alebo hľadá niečo, čím by zamestnalo svoje ústa a urobilo si tak pohodlie?

926846478

Rastový špurt

Ako vaše dieťa rastie, rastie aj jeho chuť k jedlu. Okolo 3. a 6. týždňa a 3. a 6. mesiaca veľa bábätiek prechádza tzv. rastovým špurtom, ktorý môže znamenať, že budú v tomto období po dobu až jedného týždňa viac hladné. Určitý čas však trvá, kým sa tvorba mlieka prispôsobí potrebám dieťaťa. Ak tieto rastové špurty prekonáte bez použitia dokrmov, tak ďalšiemu plnému dojčeniu už väčšinou nič nebráni.

Ako často dojčiť počas rastového špurtu

Dieťa môžete dojčiť v tomto období podľa jeho chuti 12krát aj viackrát za deň, z toho 2 - 3x v noci (v nočných hodinách je sekrécia prolaktínu – hormónu ovplyvňujúceho tvorbu mlieka – najvyššia). Počas každého dojčenia ponúkajte oba prsníky a môžete ich aj niekoľkokrát prestriedať. Niektoré deti sajú lepšie a ochotnejšie v spánku.

Podať alebo nepodať príkrm?

Podanie dokrmu nie je v tomto období vhodným riešením, lebo vo svojom dôsledku znižuje počet a skracuje dobu priloženia a tým vedie ku zníženiu tvorby materského mlieka. Medzi jednotlivými dojčeniami prsníky stimulujte pomocou odsávačky alebo odstriekavaním – podporíte tak zvýšenie laktácie. Zamerajte sa na bezchybnú techniku dojčenia a zvoľte pohodlné a nestresujúce prostredie. Je dôležité mať vo svojom okolí niekoho, kto vás bude vo vašej snahe dojčiť podporovať a prevezme za vás časť domácich povinností, aby ste mohla medzi dojčením odpočívať.

Tip: Prečítajte si, koľko mlieka má vypiť dojča 

Príliš skoré zavedenie príkrmov

Hoci je zvýšená chuť k jedlu jedným z prvých príznakov toho, že je bábätko pripravené prijímať aj tuhú stravu, neuponáhľajte tento proces.

Optimálny čas na zavedenie príkrmov

Optimálny čas pre zavádzanie nemliečnych príkrmov je u dojčených detí najneskôr po 6. mesiaci veku. Najvhodnejšie obdobie pre zavádzanie nemliečne stravy u zdravých detí určí na základe fyziologického vývoja dieťaťa lekár.

Skoré zavedenie príkrmov nemá pre dojča žiadny význam. Naopak príliš neskoré zavedenie príkrmov vedie ku nedostatočnému prísunu všetkých potrebných živín a môže negatívne ovplyvniť rast a vývoj orgánov, rozvoj jemnej motoriky a neskoršiu akceptáciu nových chutí. Vo veku 6 mesiacov už dieťa sedí s oporou, ovláda pohyby hlavy a rozvíja aj žuvacie zručnosti, ktoré umožňujú konzumovať aj polotuhú stravu. Zavedenie príkrmov konzultujte vždy s pediatrom, ktorý najlepšie pozná, kedy je vaše dieťa pripravené prechádzať na pevnú stravu. 

Je to skutočne hlad?

Niektoré deti rady sajú jednoducho len preto, že sa im to páči, aj keď v skutočnosti nie sú hladné. Vaše dieťa je príliš malé na to, aby mohlo rozlíšiť, kedy je hladné a kedy si len prsník chce „podudlať“.

Pri dojčení dieťa ponechajte priložené k prsníku len po celú dobu aktívneho satia (pri správnom satí sa pohybujú spánky a uši dieťaťa, je počuť zvuk prehĺtania, dieťa nemľaská, líca dieťaťa nevpadajú). Ak je dieťa pri prsníku dlhšiu dobu a saje prerušovane s dlhšími prestávkami alebo pospáva, dojčenie ukončite.

Vyžadovanie mlieka teda môže byť v skutočnosti vyžadovaním upokojenia alebo pozornosti. Takže ak sa zdá, že vaše bábätko niečo chce a vy si myslíte, že určite nie je hladné, skúste sa s ním namiesto kŕmenia pomaznať.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x