4 výhody dojčenia pre vás a vaše dieťatko

Dojčenie sa pokladá za najvýhodnejšiu formu stravovania dojčaťa. Je to zdroj protilátok, látok potrebných pre správny vývin bábätka a samozrejme prináša radu výhod aj pre mamičky.

Mother holds her baby head while he is breastfed. Closeup

1. Množstvo/kvalita materského mlieka

Objem materského mlieka, ktoré vaše telo produkuje, sa plne prispôsobuje hladu dieťaťa a jeho zloženie sa v priebehu času prispôsobuje jeho výživovým potrebám. A to nielen počas mesiaca, ale aj zo dňa na deň a tiež v čase od začiatku do konca dojčenia.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Má moje bábätko dostatok mlieka?

2. Dojčenie pomáha upevneniu citového vzťahu

Samotný akt toho, že pri dojčení držíte vlastné dieťa v náručí, je spôsob, akým vás príroda nabáda ku kontaktu akým je reč, očný kontakt a hojdanie. Táto blízkosť matky a dieťaťa poskytuje teplo a pohodlie a zároveň stimuluje všetkých päť zmyslov bábätka - dotyk, zrak, čuch, sluch aj chuť.

Vedeli ste?

Keď sa dieťa narodí, jeho oči dokážu zaostriť na vzdialenosť len 20-37 cm. Dojčenie ho k vám priblíži natoľko, aby mohlo sledovať vaše rysy a výrazy v tvári.

3. Dojčenie má zdravotné výhody aj pre vás

Dojčenie stimuluje uvoľňovanie hormónu známeho ako oxytocín . Keď sa vaše dieťa prvýkrát prisaje, tento hormón spustí odtekanie mlieka a zároveň začne sťahovať maternicu. Toto sťahovanie vás chráni proti popôrodnému krvácaniu a napomáha tomu, aby sa vaša maternica vrátila do svojej pôvodnej veľkosti. Hormón oxytocín - niekedy tiež známy ako hormón lásky - má tiež pozitívny vplyv na vaše pocity vďaka nemu sa cítite pri dojčení uvoľnená a spokojná, takže dojčenie je pre oboch pokojný okamih.

Nedávne štúdie zistili, že dojčenie má pre vaše telo aj ďalšie výhody:

  • psychologické - znížená úroveň stresu,

  • zlepšenie metabolizmu,

  • znižuje riziko vzniku osteoporózy (rednutia kostí),

  • znižuje riziko rakoviny prsníka či vaječníkov.

4. Materským mliekom k silnejšej imunite

Materské mlieko obsahuje kombináciu ochranných látok vrátane protilátok a prebiotických oligosacharidov, ktoré pomáhajú deti chrániť proti chorobám. Prebiotické oligosacharidy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v materskom mlieku, sú špeciálne živiny, ktoré podporujú rast užitočných baktérií v tráviacom systéme. Primerané množstvo týchto baktérií pomáha telu bojovať so škodlivými baktériami a posilňujú tak zvnútra prirodzenú obranyschopnosť.

Vaše dieťa potrebuje neustálu zásobu polynenasýtených mastných kyselín , ktorú od narodenia dostáva z vášho materského mlieka, pretože tie pomáhajú vývinu jeho mozgu, zraku a nervového systému . Mali by ste teda aj naďalej jesť napríklad ryby, ktoré sú na polynenasýtené mastné kyseliny bohaté. Ak z akýchkoľvek dôvodov dojčiť nemôžete, vyberte pre svoje dieťa stravu s pridanými polynenasýtenými mastnými kyselinami označovanými ako AA a DHA.

Dojčenie má pozitívny vplyv na chudnutie po pôrode

Dojčenie je zároveň prirodzeným a zdravým spôsobom, ako sa môžete zbaviť časti tukov, ktoré si vaše telo počas tehotenstva ukladalo. Postupný úbytok hmotnosti je najprirodzenejší a výskumy preukázali, že dojčiace matky sa vracajú na svoju predtehotenskú hmotnosť skôr a pravdepodobnejšie si ju tiež udržujú.

  Mohlo by vás tiež zaujímať: Jedálniček pre dojčiace matky.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x