Amniocentéza: odber plodovej vody

  • Amniocentéza je odber a následné vyšetrenie plodovej vody. 
  • Toto vyšetrenie má za cieľ diagnostikovať včas chromozomálne abnormity plodu.

V súčasnej dobe aj napriek všetkej snahe nahradiť toto minimálne invazívne vyšetrenie inými testami, napríklad krvnými, je stále najspoľahlivejším spôsobom určenia závažných genetických chýb plodu. 

Komu sa odber plodovej vody vykonáva?

  • u žien starších ako 35 rokov,
  • u žien s pozitívnym biochemickým skríningom (skorá genetika v 11. týždni alebo tripple test v 16. týždni tehotenstva),
  • pri abnormálnom ultrazvukovom nálezu u plodu,
  • v prípade rizikové rodinnej alebo osobnej anamnéze (zdravotnej histórii) - napríklad keď pri predchádzajúcom tehotenstve nebol zistený Downov syndróm alebo iné chromozomálne aberácie (chybná genetická výbava plodu) a žena porodila postihnuté dieťa,
  • ak sa v rodine vyskytuje cystická fibróza, hemofília a ďalšie dedičné ochorenia.

V rámci vyšetrenia plodovej vody sa tiež zisťuje pohlavie plodu, čo má význam nielen pre rodičov, ale predovšetkým pre genetikov, ktorí môžu posúdiť aj možnosť výskytu dedičného ochorenia viazaného na určité pohlavie.

Kedy a kde sa odber uskutočňuje?

Odber plodovej vody odporúčajú genetické centrá na základe výsledkov od vášho gynekológa. Budúca mamička prípadne aj s partnerom potom rozhodujú, či zákrok podstúpia alebo nie.

Zákrok sa vykonáva v období 16. - 21. týždňa tehotenstva, kedy je fyziologicky väčšie množstvo plodovej vody. Do 24. týždňa je potom možné tehotenstvo z genetickej indikácie prerušiť.

Ako prebieha odber plodovej vody?

Zákrok sa väčšinou vykonáva ambulantne, iba v prípade rizikového vývoja tehotenstva, napr. opakované krvácanie na začiatku tehotenstva, silne tonizovaná (napätá) stena maternice alebo v prípade viacpočetného tehotenstva je doporučená hospitalizácia.

Žena sa dostaví na pracovisko, kde sa odber uskutočňuje, s plným močovým mechúrom a nemusí byť nalačno (doporučené sú ľahšie raňajky).

Ako dlho bude odber trvať?

Samotný odber trvá niekoľko minút pod kontrolou ultrazvuku. Najprv si lekár musí overiť uloženie plodu a placenty, životnosť plodu, a množstvo plodovej vody.

Bude to bolieť?

Po dezinfekcii kože na bruchu sa vykoná vpich ultratenkou odberovú ihlou bez lokálneho umrtvenia - je nebolestivý , skôr je sprevádzaný pocitom tupého tlaku. Prienik ihly kožou sa podobá bolesti, ktorú pociťujeme pri odbere krvi z paže.

Koľko plodovej vody mi lekár odoberie?

Odoberá sa vzorka cca 20 ml vody plodovej , ktorý sa následne vyšetruje v biochemickom a cytogenetickom laboratóriu.

V plodovej vode sa nachádzajú bunky plodu, ktoré následne cytogenetické laboratórium kultivuje a následne analyzuje. Zisťuje pohlavie plodu, chromozomálne vady a vrodené poruchy metabolizmu.

Biochemická analýza skúma markery (ukazovatele) ako napr. alfafetoprotein, acetylcholínesterázy a stanovuje ich hladiny. Týmto spôsobom je možné odhaliť poruchy celistvosti tela plodu alebo cystickú fibrózou.

Kedy budú výsledky?

Kompletné výsledky vyšetrenia môžete očakávať za 3 týždne. Čiastočné výsledky do 10 dní môže priniesť aj zrýchlená kultivácia buniek, ale tieto výsledky však nie sú kompletné.

Čo bude nasledovať po odbere?

Po vykonaní amniocentézy je mamička sledovaná cca 60 min sestričkami a ak je stabilizovaná a cíti sa dobre, môže s doprovodom opustiť príslušné zdravotnícke zariadenie. Zabezpečený odvoz domov je v každom prípade doporučený.

Prvých 24 hodín po zákroku je vhodný kľudový režim doma na lôžku, je dobré tiež zvýšiť príjem horčíku (napr. magnézium lacticum 0,5 mg 3x2 - 4x2), ktorý zrelaxuje svalovinu maternice, na nasledujúcich 5 dní, kedy už nie je nutné ležať, ale iba vylúčiť fyzickú záťaž.

Možné riziká

Riziká spojené s odberom plodovej vody sú malé 0,5 % - 1 %. Najviac sú ohrozené ženy s viacnásobným tehotenstvom a ženy, u ktorých sa riziko potratu (krvácanie, bolesti) vyskytovalo už pred samotným odberom, napr. u žien s myomatóznou maternicou alebo maternicou deformovanú väzivovým septom (prepážka v dutine maternice).

U týchto žien hrozí najčastejšie riziko predčasného odtoku plodovej vody (do 48 hodín po zákroku) a následnej vzostupnej infekcie v plodových obaloch alebo riziko krvácania .

U fyziologicky prebiehajúceho tehotenstva sa nie je potreba obávať komplikácií.

Môže dôjsť ku zraneniu plodu?

Poranenie plodu je prakticky nemožné - vďaka väčšiemu množstvu vody plodovej okolo malého telíčka plodu, ktoré navyše úplne inštinktívne pred ihlou uhne.

Nebude mi plodová voda chýbať?

Tiež nie je nutné sa obávať úbytku vody plodovej - odobrané množstvo je veľmi malé a dotvorí sa do 3 hodín po odbere. U žien s vyšším rizikom sa odporúča vykonanie amniocentézy v nemocničnom zariadení na lôžku, čím sa darí vyhnúť nežiaducim a vyššie popísaným komplikáciám.

MUDr. Jana Contreras Šklíbová
gynekologička a pôrodník
Očami odborníka - mamičky, nebojte sa

"Obava z amniocentézy je pochopiteľná, jedná sa predovšetkým o psychické problémy (strach, napätie, stres) pred zákrokom, ale myslím, že suverénne najvyššiu výťažnosť tejto metódy v porovnaní s ostatnými, ktoré pracujú len so štatistickými výsledkami (dozviete sa, aká vysoká je približne šanca, že sa vám narodí postihnutý potomok) vám poskytne konkrétne výsledky a oznámenie, že je vaše bábätko v poriadku stojí za to. Do konca tehotenstva budete v kľude a nebudete musieť premýšľať, čo ak bude vaše bábätko to jedno z piatich tisíc, ktoré bude postihnuté."


Čo keď sú výsledky zlé?

Zlé výsledky amniocentézy nemusia vždy znamenať ukončenie tehotenstva, ale veľakrát včasné zistenie problému vedie k lekárskym opatreniam, ktoré hroziace ťažkosti zmenšia.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ultrazvukové miery plodu: ako sa vyznať v lekárskej správe

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x