Streptokok B v tehotenstve

  • Streptococcus agalacticae (streptokok skupiny B) je baktéria, ktorá sa bežne vyskytuje v ľudskom tráviacom trakte a tiež v pošve žien. 
  • Väčšinou nespôsobuje žiadne ťažkosti a liečba na základe kultivačného nálezu steru z pošvy nie je nutná.

Odstránenie tejto baktérie je totiž prakticky nemožné, baktérie osídlia pošvu znovu už za niekoľko dní po skončení liečby.

Je streptokok B nebezpečný?

Kým pre ženu nepredstavuje prakticky žiadne nebezpečenstvo, plod sa môže nakaziť pri prechode pôrodnými cestami. Následkom tejto choroby sú závažné infekcie novorodencov, zápal pľúc, zápal mozgových blán či sepsa, kedy sa baktérie rýchlo šíria krvným riečiskom novorodenca a postihujú zápalom životne dôležité orgány. 

Podľa štatistiky sa nákaza prejaví u 3 - 5 novorodencov z 1000. Aby sa predišlo týmto komplikáciám, je každej tehotnej žene odobratý ster z pošvy medzi 36. - 38. týždňom tehotenstva.

Gynekológ pri vyšetrení odoberie ster tenkou vatovou tyčinkou a získanú vzorku odosiela na mikrobiologické spracovanie. Výsledok GBS (Group B Streptococcus) pozitívny znamená prítomnosť tejto baktérie v pošve.

Aký je postup v prípade pozitívneho nálezu?

Výsledok sa zapíše do tehotenského preukazu, s ktorým potom nastávajúca mamička prichádza do pôrodnice. Ženám s pozitívnym nálezom je podané antibiotikum v intravenóznej infúzii počas pôrodu

Podanie antibiotika by malo byť včasné, tzn. minimálne 3 hodiny pred samotným pôrodom, aby sa antibiotikum dostalo cez placentu až do krvného obehu plodu. V krvi plodu sa vytvorí profylaktická hladina antibiotika a plod je chránený proti možnej nákaze.

Antibiotiká pri pôrode dostáva tiež každá rodička s odtečenou vodou plodovou viac ako 12 hodín a to aj napriek tomu, že výskyt Streptokoka nemala v tehotenstve preukázaný. Postupom času sa totiž Streptokok môže premiestniť z oblasti konečníka do pošvy a pôrodnými cestami vystúpiť porušenými obalmi plodovými k plodu a kolonizovať ho. Aj v týchto prípadoch je vhodné antibiotiká použiť. V tehotenstve zaisťujú ochranu novorodenca pred vznikom infekcie.

Ak žena rodí cisárskym rezom a nedošlo pred pôrodom k porušeniu vaku blán, dieťa je donosené a žena nemá kontrakcie, potom sa antibiotiká preventívne nemusí podávať.

Viete, že spôsob pôrodu ovplyvňuje tiež detskú imunitu ako celok? Viac informácií nájdete v článku Cisársky rez a jeho vplyv na imunitu detí.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x