Čo sa deje s bábätkom hneď po pôrode

  • Keď pôrodník preruší pupočnú šnúru, novorodenec môže byť priložený na mamičkine nahé telo, aby cítila dotyky svojho dieťaťa a dieťa aby počulo tlkot jej srdca.
Midwife holding up a vernix covered newborn just after he was born in the delivery room, being peaceful and serene, still attached with umbilical cord. New life, birth experience concept.

Tesne pô pôrode

Akonáhle je pupočník prestrihnutý, podľa želania rodičov sa bábätko položí na brucho mamičky, alebo ho hneď ošetria na vyhrievanom lôžku. To väčšinou prebieha priamo na pôrodnej sále. Nasleduje jeho zabalenie, a ak je všetko v poriadku, je priložené k prsníku matky. Je to veľmi dôležitý okamih pre nadviazanie citového vzťahu medzi mamičkou a novonarodeným dieťatkom. Na pôrodnej sále môžu spolu zostať až do doby, kým je mamička aj s bábätkom prevezená na oddelenie šestonedelia.

Ošetrenie na pôrodnej sále

Sestra prenesie novorodenca v teplej plienke, položí ho na suchú podložku vyhriateho stola, opatrne osuší, ak je potrebné, odsaje hlieny z úst a nosa, ošetrí pupočný pahýľ svorkou alebo krátkym podviazaním a do každého oka vkvapne dezinfekčné kvapky, ktoré ochránia oči novorodenca pred bakteriálnou nákazou z rodidiel matky.

Prvá stolica novorodenca

Niekedy už odchádza aj prvá stolica nazývaná smolka. Je to viskózna, zelenočierna hmota obsahujúca zvyšky buniek z prehltnutej plodovej vody a tiež črevné sekréty, ktoré sa nahromadili v priebehu tehotenstva v tele dieťaťa. Smolka by prvýkrát mala odísť najneskôr do štyridsiatich ôsmich hodín po pôrode.
Dieťatko sa ošetrí, označí, väčšinou sa aj odváži a zmeria a vráti sa zabalené k mamičke, kde sa prvýkrát priloží k prsníku.

Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x