Pôrod cisárskym rezom

  • Cisársky rez je najčastejšia pôrodnícka operácia známa už od staroveku. 
  • Pôrod cisárskym rezom v súčasnosti predstavuje až 15 % zo všetkých pôrodov v SR.

Aké sú dôvody pre zvolenie spôsobu cisárskeho rezu

Rozhodnutie, že tehotenstvo bude ukončené cisárskym rezom, môže vzniknúť už v priebehu tehotenstva. Tento typ cisárskeho rezu označujeme za plánovaný cisársky rez. Vykonáva sa zo zdravotných dôvodov ako matky, tak i plodu.

Zo strany matky sa môže jednať o tieto dôvody (indikácie): 

  • ochorenie chrbtice, 
  • stavy po ortopedických operáciách, 
  • ochorenia srdca, 
  • očné ochorenia s postihnutím sietnice, 
  • cukrovka, 
  • astma, 
  • bronchiala, 
  • epilepsia, 
  • preeklampsia s nepriaznivou progresiou stavu u matky, 
  • stavy po gynekologických operáciách, 
  • vcestný myomatozný uzol na maternici, 
  • nepomer veľkosti panvy a veľkosti dieťaťa, 
  • výsev herpes genitalis tesne pred termínom pôrodu.

Zo strany dieťaťa sa jedná najčastejšie o príliš malých a nezrelých novorodencov (1 500 g a menej) alebo naopak o príliš veľkých novorodencov, viacpočetné tehotenstvo, nepravidelné polohy plodu (šikmá, priečna) alebo určitý typ polohy koncom panvovým.

Ďalším dôvodom na ukončenie tehotenstva operačnou cestou je vcestná placenta alebo jej predčasné odlúčenie.

Akútny cisársky rez

Akútny cisársky rez je indikovaný počas  priebehu pôrodu, a to najčastejšie z dôvodu hroziaceho ohrozenia plodu nedostatkom kyslíka, pri nepostupujúcom pôrode z dôvodu zlého naliehania hlavičky, hernia pupočníka a iných menej častých pôrodníckych komplikáciách.

K akútnemu cisárskemu rezu je nutné pristúpiť v prípade zdravotných komplikácií matky, ktoré v čase tehotenstva neboli dôvodom pre plánovanie operácie, ale v priebehu pôrodu sa výrazne zhoršili.

Priebeh operácie

Pred samotnou operáciou je vhodné byť nalačno. Vykonáva sa holenie nutných partií podbruška, klystír, cievkovanie močového mechúra a mamička tiež dostane prípravné lieky pred anestéziou.

Tento výkon sa v dnešnej dobe vykonáva prevažne vo zvodnej anestézii (epidurálnej alebo spinálnej), kedy anestéziológ vykoná zavedenie katétra do oblasti bedrovej chrbtice a týmto katétrom sa následne aplikuje anestetikum, ktoré blokuje vnímanie bolesti v operačnom poli. Výhodou je predovšetkým minimálna záťaž anestetikami pre bábätko a aj vzhľadom k tomu, že mamička je pri vedomí, aj možnosť bezprostredného kontaktu mamičky s dieťaťom ešte pri operácii.

Katéter v bedrovej oblasti možno ponechať následné 2 pooperačné dni a slúži k aplikácii látok tlmiacich pooperačnú bolesť. Mamička i bábätko sú tak ušetrení záťaže opiátových injekcií, ktoré sa bežne používajú v pooperačnej starostlivosti.

V prípade akútneho cisárskeho rezu je nutná anestézia celková. V súčasnej dobe menej často používané. Priemerná doba operácie bez komplikácií je 45 - 60 minút. Následne je mamička prevezená na pooperačnú  jednotku intenzívnej starostlivosti, kde je sledovaná zvyčajne 24 hodín.

Bábätko ju pravidelne navštevuje v náručí detských sestričiek, ktoré sa veľmi skoro snažia bábätko prikladať k prsníku za účelom vybudenia laktačných reflexov a spustenia laktácie (dojčenia).

U žien po cisárskom reze vo zvodnej anestézii nie je nástup dojčenia nijako časovo posunutý oproti ženám rodiacim prirodzene. U žien po celkovej narkóze sa jedná o 1 - 2 denné predĺženie nástupu laktácie .

Na pooperačnej jednotke intenzívnej starostlivosti zostáva mamičke zavedená cievka do močového mechúra, ktorá odvádza moč, ktorého množstvo a kvalita sa monitoruje. Ďalej je zavedená vnútrožilová infúzia, najčastejšie do žily na ruke, ktorou prúdi do tela dostatočné množstvo tekutín, glukózy a minerálov nevyhnutných pre prvý pooperačný deň.

Viditeľným dôsledkom cisárskeho rezu je jazva na bruchu, z ktorej môže byť vyvedená drenáž dutiny brušnej - hadička, ktorá odvádza krv a tekutinu z brucha. Po niekoľkých hodinách oddychu a odoznenia účinku zvodovej anestézie je možné sa za pomoci sestričiek posadiť a neskôr sa aj postaviť .

Po zhodnotení celkového stavu, väčšinou cca 24 hodín po operácii, je možný presun na izbu (oddelenie šestonedelia).

Celková dĺžka pobytu v nemocnici po cisárskom reze je priemerne 6 dní .

Aké komplikácie môžu nastať

Cisársky rez je krajná varianta ukončenia tehotenstva, rozhodujúcimi pre jeho výkon by mali byť vždy zdravotné dôvody. Nejedná sa o "banálnu operáciu" - má svoje riziká, ako anesteziologické, tak aj pôrodnícko-chirurgické.

Hoci výskyt komplikácií štatisticky neprekračuje riziká brušných operácií, je vždy potrebné toto riziko vziať do úvahy pri rozhodovaní sa o jeho výkone. V porovnaní s prirodzeným pôrodom hrozí pri pôrode cisárskym rezom až 6x viac komplikácií .

Jedná sa predovšetkým o tieto riziká

  • krvácanie, 
  • žilové komplikácie alebo poranenia iných orgánov brušnej dutiny v priebehu operácie, 
  • ďalej tiež  komplikácie skorého šestonedelia - zápalové, žilové a ďalšie, o ktorých sa viac dozviete v článku Šestonedelie po cisárskom reze.

Hlavnou výhodu pôrodu cisárskym rezom je, že sa po ňom nemení kvalita sexuálneho života . Presnejšie pošva zostáva rovnako pružná ako predtým, pretože nedošlo k jej roztiahnutiu alebo poraneniu.

Hoci je operačný pôrod pomerne bezpečný, rýchly a relatívne bezbolestný, má svoje úskalia.

Viete, že?

Možným rizikom pôrodu cisárskym rezom je aj znížená obranyschopnosť novorodenca. Je to preto, že dieťa neprešlo pôrodnými cestami matky. Podľa vedcov má práve kontakt novorodenca s matkinými telesnými tekutinami vplyv na to, ako sa budú vyvíjať baktérie na jeho koži, ale tiež v črevách. Práve baktérie v črevách majú veľký vplyv na náš imunitný systém.

Mohlo by vás zaujímať:  Prvé hodiny po pôrode s bábätkom

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x