Priebeh pôrodu - ako zvládnuť prvú dobu pôrodnú

Pôrod je často pre prvorodičku veľkou neznámou. Čo sa deje v prvej dobe pôrodnej? Aké polohy vám pomôžu zvládnuť kontrakcie? Ako správne dýchať?

Pregnant woman relaxing on hospital bed in ward

Prítomnosť partnera a úľavové polohy pri kontrakciách

Prvá doba pôrodná býva niekedy pomerne dlhá a pre rodičku vyčerpávajúca. Prítomnosť partnera pre ňu môže znamenať výraznú oporu. Možnú úľavu môže rodičke priniesť to, že sa po pôrodnom boxe voľne pohybuje a pri kontrakcii zaujíma čo najpohodlnejšiu polohu. Najčastejšie sú to polohy postojačky, v kľaku, na podložke, na lopte, na pôrodnej stoličke, vo vani, v sprche. Dôležité je sa s kontrakciou "neprať" a nezadržovať dych.

Ako si uľahčiť pôrod?

Dýchanie pri pôrode

Pomalé pravidelné dýchanie, ktoré spočíva počas prvej doby pôrodnej v nádychu nosom do brucha a dlhým výdychom ústami, je spolu s relaxáciou medzi kontrakciami ďalšími činnosťami, ktoré umožnia pôrod zvládnuť.

Epidurálna anestézia

Ak nepomáhajú žiadne prirodzené techniky pre tlmenie maternicových sťahov alebo sa objaví iný dôvod na tlmenie pôrodných bolestí, podávajú sa v prvej dobe pôrodnej lieky tlmiace bolesť alebo sa zavedie epidurálna anestézia, čo je suverénne najúčinnejšia metóda.

tip

Vytvorte si s nami váš pôrodný plán, podľa našej predlohy

Jedlo a pitie v prvej dobe pôrodnej?

Aj počas prvej doby pôrodnej by rodička mala dbať na to, aby bol močový mechúr prázdny. Možno použiť toaletu, ale niekedy je močenie ľahšie pri pobyte v sprche. Príjem tekutín a jedla by mal byť po dohovore s personálom pôrodnej sály. Z obáv, že by mohol byť pôrod ukončený operáciou v celkovej anestézii, pramení zvyklosť niektorých pracovísk, že nie je počas pôrodu vhodné podávať nápoje ani jedlo.

Pre väčšinu žien nepredstavuje hladovanie počas pôrodu problém, pretože na jedlo aj tak chuť nemajú. Pocit smädu však býva pomerne intenzívny. V posledných rokoch sa tieto striktné obmedzenia menia. Súčasné stanovisko je také, že počas prvej doby pôrodnej by rodička mala piť pomaly a len po dúškoch (sipping čiže sŕkanie), maximálne 2 decilitre za hodinu, najlepšie nesýtený nápoj s vyváženým obsahom minerálnych látok.

Mohlo by vás zaujímať: Čo je prvá doba pôrodná?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x