Prerezávanie prvých zúbkov

Ako zvládnuť rast prvých zubov u dojčiat? Aké sú príznaky prerezávania zúbkov? Ako uvoľniť bábätku od bolesti pri ich raste?

close-up portrait of baby boy and his mother

Začiatok rastu zúbkov u dojčiat

U väčšiny detí začína prerezávanie zúbkov okolo 6. mesiaca, hoci nie je nezvyčajné, že sa prvý zub objaví už v troch mesiacoch. U niektorých detí to môže trvať aj dlhšie, ale ak sa prvý zub neobjaví do prvých narodenín, je lepšie poradiť sa s vaším detským lekárom. V priemere sa zuby objavia skôr u dievčatiek než u chlapcov. Príchod prvého zúbka vášho dieťaťa je úplne nezávislý na jeho fyzickom alebo psychickom vývoji.

Príčiny bolesti 

Pri raste detských zúbkov sa horná časť zuba dostáva cez ďasno, čo je obvykle nepríjemné. Neznáme pocity a bolesť pri prerezávaní prvých zúbkov často spôsobujú u dieťaťa veľký nepokoj a podráždenosť. Ťažké môže byť aj prerezávanie stoličiek kvôli ich veľkosti.

Príznaky rastu prvých zúbkov

Nepríjemné pocity pri raste zúbkov môžu začať ešte predtým, než sa zub objaví. Pri prerezávaní zúbkov sú časté nasledujúce príznaky:

  • vyžadovanie si väčšej pozornosti a častejší plač v noci,

  • sčervenanie, ružové líca,

  • mierne zvýšená teplota (39°C a viac je skôr príznakom horúčky ako prerezávania zúbkov),

  • červené, opuchnuté ďasná, niekedy sú viditeľné biele fliačky pod ďasnami,

  • častejšie slinenie ako obvykle,

  • žuvanie ručičiek alebo iných predmetov,

  • vyžadovanie väčšieho množstva jedla,

  • odmietanie jedla kvôli bolestivým ďasnám,

  • menšia chuť do jedla ako obyčajne,

  • narušené spacie návyky.

Ako na prerezávanie zúbkov?

Ak vaše dieťa viac sliní, zaistite mu dostatočnú hydratáciu pomocou väčšieho množstva vody. Ochranný krém môže pomôcť predchádzať podráždeniu kože z nadmerného slinenia na brade, krku a hrudníku.

tip

Na znecitlivenie a úľavu od bolesti môže pomôcť špeciálny gél predávaný v lekárňach. Špeciálne vyrobené krúžky na hryzenie môžu tiež poskytnúť úľavu, najmä tie, ktoré je možné ochladiť v chladničke.

Proti bolesti môže pomôcť vaše upokojujúce objatie alebo zaujímavá hračka, ktorá odvedie pozornosť dieťaťa od nepríjemných pocitov, ktoré sprevádzajú prerezávanie zúbkov. Ak má dieťa horúčku, môže vám detský lekár odporučiť vhodné lieky proti horúčke a bolesti.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x