Horúčka u detí - vieme ako na to

  • Rady a tipy na prvú pomoc pri horúčke. 
  • Aké je normálne kolísanie teploty u detí? 
  • Ako sa horúčka u detí prejavuje a ako ju liečiť? 
  • Pomôže iba príjem tekutín a oddych?
Mother checking baby's temperatureFocus is on baby's eye. Shallow DOF.

Normálne kolísanie teploty u detí

Telesná teplota zdravého dieťaťa sa vrodene udržuje v rozmedzí 36 až 37°C. Na výške telesnej teploty sa podieľajú metabolické procesy organizmu a straty tepla do prostredia, ktoré dieťa obklopuje.

Telesná teplota prirodzene kolíše počas dňa, vo večerných hodinách je u väčšiny detí trochu vyššia. Záleží na mieste, kde telesnú teplotu meriame. Pri použití rektálneho teplomera je teplota asi o 0,5°C vyššia ako pri meraní pod pazuchami. Nerovnováha v tvorbe telesného tepla a jeho strát sa prejaví zvýšením teploty, prípadne horúčkou alebo naopak podchladením.

Kedy hovoríme o zvýšenej teplote?

  • za zvýšenú teplotu dieťaťa považujeme teplotu vyššiu ako 37°C a nižšiu ako 38°C pri meraní teplomerom v podpazuší,
  • teplotu vyššiu ako 38°C považujeme už za horúčku,
  • ak meriame teplotu v konečníku dieťaťa, odpočítame od týchto hodnôt 0,5°C.

Horúčka u novorodenca

U novorodenca (dieťa do 28 dňa veku) môže byť zvýšená teplota jediným prejavom začínajúceho ochorenia. Ak sa objaví horúčka, ktorú objektívne nie je možné jednoznačne vysvetliť (vysoká teplota v miestnosti, nadmerne zabalené dieťa), mali by sme čo najskôr kontaktovať detského lekára.

Horúčka u dojčaťa

V dojčenskom veku môže dieťa reagovať zvýšenou teplotou alebo horúčkou aj na prerezávanie zúbkov alebo s odstupom krátkeho času na očkovanie . Ak má dieťa prejavy začínajúcej infekcie (nádcha, redšia stolica a podobne), väčšinou postupujeme najskôr konzervatívne. Väčšina infekcií má vírusový pôvod. Lieky na zníženie teploty podávame väčšinou až pri teplote vyššej ako 38°C.

Aké lieky volíme pri horúčke?

Pre deti volíme z dvoch typov prípravkov. Jednak na báze paracetamolu a ďalej ibuprofenu . Vždy sa poradíme s lekárnikom a prečítame si návod na podávanie lieku. Formu lieku (suspenziu, tablety alebo čípky) volíme podľa veku dieťaťa a jeho ďalšieho klinického stavu. V prípade, že zvýšená teplota alebo horúčka naďalej pretrváva a klinický stav dieťaťa sa nezlepšuje, konzultujeme ďalší postup liečby s detským lekárom.

Kedy hrozia febrilné kŕče?

detí v batoľacom veku môže vysoká horúčka evokovať rozvoj tzv. febrilných (horúčkových) kŕčov. Tam, kde už takáto situácia niekedy nastala, je nutné znižovať teplotu dieťaťa od samého začiatku. O prostredie febrilného dieťaťa sa staráme, zbytočne ho veľmi neobliekame. V prípade vysokej teploty nad 39,5°C môžeme podať studený zábal.

Studený zábal – ako ho urobiť?

Najlepšie robíme tento zábal tak, že zabalíme celé telo dieťaťa do prestieradla, ktoré sme predtým namočili v studenej vode a následne ho vyžmýkali. Druhú vrstvu zábalu potom urobíme zo suchého prestieradla, do ktorého dieťa rovnako zabalíme. Zábal robíme po dobu 10 minút. Následne ho odstránime.

Důležité

Studený zábal nikdy nesmieme podávať, ak má dieťa rozpálené telo a studené končatiny. Mohli by sme tak spôsobiť zlyhanie krvného obehu dieťaťa. 

Podávajte dostatok tekutín

Pri zvýšenej teplote dieťaťa musíme dbať o dostatočný príjem tekutín. Nároky na pitný režim dieťaťa so zvýšenou teplotou a horúčkou sú zvýšené preto, že sa tekutina z organizmu viac stráca potením. Zvýšená teplota alebo horúčka nie je ochorenie, je to reakcia organizmu na nejaké ochorenie alebo stav, ktorý vedie k nerovnováhe vzniku a výdaja tepelnej energie dieťaťa.

Mohlo by vás zaujímať: Antibiotiká u detí.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x