Detská kolika: 6 tipov ako ju zvládnuť

  • Kolika je pomerne častý tráviaci problém u detí dojčených alebo aj u detí pijúcich z fľaše. 
  • Poradíme vám tipy, ako koliku u vášho bábätka zmierniť.
638692725

Príčiny koliky

Hoci nikto nevie s istotou, čo dojčenskú koliku spôsobuje, je pravdepodobné, že na ňu môže mať vplyv:

  • nesprávna technika kŕmenia - dieťa počas kŕmenia prehĺta nadmerné množstvo vzduchu, čo potom spôsobuje bolestivé vetry,
  • deti ťažšie trávia niektorú zo zložiek mlieka (mliečny cukor alebo mliečnu bielkovinu), čo potom môže viesť k bolestivým kŕčom,
  • porucha hybnosti čriev, nevyvážená črevná mikroflóra,
  • avšak nie zriedka môže byť na vine napätie alebo stres v rodine, ktoré sa potom cyklicky prenáša z dieťaťa na rodičov a z rodičov na dieťa.

Aké sú príznaky koliky?

Príznaky koliky sú pomerne výrazné a často sa objavujú skoro po kŕmení. Deti, inak zdravé a prospievajúce, ak trpia detskou kolikou tak:

  • plačú bez zjavnej príčiny a nie je ich možné aj 2 - 3 hodiny utíšiť,
  • zdvíhajú nožičky k hrudníku, zatínajú päste,
  • sú červené v tvári.
kedy sa naozaj jedná o koliku

Ak sa tento záchvatovitý plač objavuje 3 dni v týždni po dobu najmenej 1 týždňa, jedná sa pravdepodobne o detskú koliku.

Dobrá správa

Kolika samovoľne zmizne zvyčajne vo veku okolo 4. alebo 5. mesiaca. Napriek tomu, ak sa domnievate, že vaše bábätko vykazuje príznaky koliky, je lepšie poradiť sa s vaším lekárom.

6 spôsobov, ako upokojiť vaše bábätko ak trpí kolikou

Ak si myslíte, že vaše dieťa trpí kojeneckou kolikou, skúste niektorú z nasledujúcich techník, ktoré pomáhajú zmierniť jej príznaky:

  • jemne masírujte bruško svojho dieťatka po smere hodinových ručičiek,
  • kolíšte dieťatko v klbku v náručí či pohupujte v zavinovačke,
  • doprajte dieťaťu teplý kúpeľ a potom ho zabaľte do teplej deky,
  • venujte dieťatku zvýšenú pozornosť rozprávaním, dotykmi a hrami,
  • poraďte sa so svojím detským lekárom alebo sestrou, akými spôsobmi je možné uľaviť vášmu dieťatku od vetrov.

Ak bola u vášho dieťatka diagnostikovaná dojčenská kolika a je kŕmené z fľaše, môže vám lekár odporučiť mlieko, ktoré je určené špeciálne pre zmiernenie príznakov koliky.

Viac informácií o tráviacich ťažkostiach, ktoré sa u vášho dieťatka môžu vyskytnúť pri dojčení si môžete prečítať v článku: Problémy pri dojčení II.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x