Kúpanie novorodenca

  • Kúpanie novorodenca je pre neho veľmi príjemné, pretože mu pripomína prostredie mamičkinho bruška. 
  • Ako správne kúpať novorodenca? 
  • Koľkokrát za týždeň a pri akej teplote?
Mother and baby son wrapped in towel

Kúpanie novorodenca ako upokojujúci rituál

Teplé prostredie, voda a masírovanie bäbatko krásne upokojí. Preto sa snažte, aby ste svoje bábätko kúpali vždy v rovnakom čase a potom nasledovalo kŕmenie a uloženie do postieľky (samozrejme, nikde nie je napísané, že je nutné kúpať večer, ale večerný kúpeľ bábätko krásne upokojí a pripraví na spánok). Nezabúdajte, že je to pre vás takisto čas, kedy sa môžete s bábätkom rozprávať, spoznávať a maznať.

Ako správne postupovať pri kúpaní?

Vždy pri prebaľovaní skontrolujte záhyby za ušnicami, na krčku, končatinách, v podpazuší, podkolení, slabinách, zadočku a genitáliách. Pre obe pohlavia platí, že sa pri kúpeli vždy postupuje od hlavičky k zadočku.

  • U chlapčekov (do 3 rokov) ponechajte predkožku v prirodzenej polohe, nepreťahujte ju! Je to úplne prirodzený a fyziologický stav. Umývajte len okolie penisu a miešku. Predkožku ošetrujte len pri začervenaní špičky penisu, eventuálne pri poruchách močenia. Pri umývaní postupujte spredu dozadu.

  • Dievčatká umývame ťahom smerom ku konečníku, teda spredu dozadu, nie opačne, aby sme nič nezaniesli do pošvy. Okraje pyskov rozhrňte a umyte - v týchto miestach sa totiž tvorí maz, ktorý zmiešaný s močom a stolicou býva príčinou zaparenia či zápalu genitálií. Vhodné je používať tampón navlhčený olejom - a vždy postupujte veľmi jemne.

Masáž po kúpeli

Po kúpeli bábätko jemne osušte, položte na suchý uterák alebo osušku, ošetrite pokožku vhodným prípravkom. Bábätko tiež môžete namasírovať olejčekom vhodným pre dojčatá - dojčenská masáž je príjemnou bodkou za kúpeľovým rituálom. Uši a nos nevytierajte, zbytočne by ste dráždili nosovú sliznicu a zvukovod.

Ak je v očkách hnis, potom je na mieste použiť antiseptické očné kvapky - vždy ale radšej vyhľadajte lekára, ktorý doporučí postup liečby a ošetrenie.

Koľkokrát a pri akej teplote kúpať novorodenca?

Novonarodené bábätko  kúpte v teplej miestnosti (asi 25 °C) a vo vode teplej približne 35-37 °C.  Stačí ho kúpať  2-3x týždenne  a rozhodne len veľmi krátko, do 6 mesiacov  maximálne 5-10 minút.

Pozor na dlhé kúpanie a kozmetiku

Dlhé kúpanie nie je vhodné v žiadnom veku, pretože poškodzuje kožu (maceruje ju). Nie je vhodné používanie príliš veľa kozmetických výrobkov, najmä u novorodencov a malých dojčiat. V prvých mesiacoch nepoužívajte na umývanie vláskov detské šampóny.

Do 1 roka nepoužívajte radšej žiadne mydlo ani penové prípravky do kúpeľa. 

Kúpanie vo vaničke

Z bezpečnostných dôvodov (ale aj hygienických) je lepšie bábätko kúpať v malej vaničke, do ktorej ho môžete položiť na kúpacie ležadlo, čím budete mať obe ruky voľné. Pozor na to, že bábätko nevie držať samo hlavičku v správnej polohe a preto je nutné mu ju počas prenášania a kúpania podopierať. Na umývanie bábätka používajte dve hubky alebo handričky - jednu na tvár, druhú na zvyšok tela.

Mohlo by vás zaujímať: Psychomotorický vývoj dieťaťa (0 - 2 mesiace).

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x