Alergia na kravské mlieko vs intolerancia laktózy. Aký je rozdiel?

Alergia na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) a intolerancia laktózy sú dve odlišné ochorenia, ktoré sa často zamieňajú:

  • Alergia na bielkovinu kravského mlieka: je nutné vyhnúť sa všetkým mliečnym výrobkom a potravinám, ktoré mlieko obsahujú
  • Intolerancia laktózy: u nedojčených detí sa podáva dojčenské mlieko so zníženým obsahom laktózy. Dojča sa nemusí mlieku úplne vyhýbať. 

Viac informácií v prehľadnej tabuľke nižšie.

Portrait of female toddler in mothers arms in kitchen

ABKM vs intolerancia laktózy

  • v prípade alergie na bielkovinu kravského mlieka ide o neprimeranú reakciu imunitného systému,
  • v prípade intolerancie laktózy hovoríme o neschopnosti organizmu stráviť mliečny cukor (laktózu).

Alergia na bielkovinu kravského mlieka

Alergia na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) sa radí medzi najrozšírenejšie potravinové alergie. Najčastejšie sa objavuje u dojčiat – v 95 % prípadov sa objaví v prvom roku života dieťaťa, absolútna väčšina dokonca počas prvých štyroch mesiacov. Postihnutých je asi 2 – 5 % dojčiat. U deviatich z desiatich pacientov táto alergia vymizne do troch rokov.

Príznaky ABKM

Príznaky alergie na bielkovinu kravského mlieka sú rôzne – ide najmä o tráviace ťažkosti (hnačky, koliky, vracanie), kožné prejavy (atopický ekzém, žihľavka) a respiračné ťažkosti (alergická nádcha, astma), v niektorých prípadoch môžeme pozorovať aj neprospievanie a málokrvnosť.

Liečba

Pri alergii na bielkovinu kravského mlieka sa pristupuje k striktnej diéte. Vysadí sa mlieko aj mliečne výrobky, je nutné vyvarovať sa všetkých zdrojov kravských bielkovín. U dojčených detí je obvykle možné s dojčením pokračovať, v niektorých prípadoch sa dojčiacim matkám odporúča dodržiavať špeciálnu diétu. U nedojčených detí je nutné používať špeciálne upravené mlieka s plne naštiepenou (hydrolyzovanou) bielkovinou.

Laktózová intolerancia

S alergiou na bielkovinu kravského mlieka býva často zamieňaná laktózová intolerancia.

Jedinci, ktorí sú postihnutí laktózovou intoleranciou, majú nedostatok enzýmu laktázy. Z tohto dôvodu nie sú schopní spracovať a vstrebať mliečny cukor – laktózu. Činnosťou črevných baktérií nestrávená laktóza kvasí a dochádza k nadmernej produkcii plynov. Dôsledkom sú bolesti brucha, nadúvanie a hnačky. Na rozdiel od alergie na bielkovinu kravského mlieka sa intolerancia laktózy prejavuje iba tráviacimi ťažkosťami – ku kožným ani respiračným prejavom nedochádza.

Liečba

Striktná bezmliečna diéta väčšinou pri intolerancii laktózy nie je nutná. Postihnutý obvykle bez väčších ťažkostí znesie malé množstvo mlieka alebo mliečnych výrobkov. Pre jogurty a syry je typické, že obsahujú menšie množstvo laktózy v dôsledku činnosti baktérií mliečneho kvasenia.

Špecifickou situáciou je laktózová intolerancia prechodná, získaná. K tej dochádza najčastejšie pri narušení črevnej mikroflóry po podávaní antibiotík alebo po prekonanom črevnom infekčnom ochorení. Obvykle trvá 1 – 3 týždne, kým sa črevá nezahoja.

DÔLEŽITÉ

Ak máte u svojho dieťatka podozrenie na ABKM alebo na laktózovú intoleranciu, kontaktujte svojho pediatra. Diagnostika a liečba týchto ochorení vždy patrí do rúk lekára.


Alergia na bielkovinu kravského mlieka
Výskyt v populáciiNajčastejšie sa objavuje u dojčiat, postihuje 2 – 5 % dojčiat. V 95 % prípadov sa objaví v prvom roku života dieťaťa, absolútna väčšina dokonca počas prvých štyroch mesiacov života dieťaťa. U deviatich z desiatich pacientov táto alergia vymizne do troch rokov veku. 
PrejavyTráviace ťažkosti (hnačky, koliky, vracanie), kožné prejavy (atopický ekzém, žihľavka), respiračné ťažkosti (alergická nádcha, astma), neprospievanie a málokrvnosť 
Diétne opatrenia
  • Dojčiaca mamička: dodržiavanie bezmliečnej diéty s vylúčením mlieka a všetkých výrobkov obsahujúcich mlieko
  • Nedojčené deti: špeciálne upravené dojčenské mlieko s vysoko naštiepenou (hydrolyzovanou) bielkovinou určené nedojčeným deťom 
Intolerancia laktózy
Výskyt v populáciiPostihuje okolo 10 % populácie.
Prejavy Tráviace ťažkosti (bolesti brucha, hnačky, nadúvanie). 
Diétne opatrenia 
  • Vyberať potraviny s nižším obsahom laktózy označované ako „lactose-free“ či „low lactose“
  • Najesť mlieko a mliečne výrobky nalačno a jesť ich spolu s inými potravinami (spomalíme tým prechod laktózy tenkým črevom)
  • Užívanie laktázových kvapiek, tabliet či kapsúl s každým jedlom
  • Užívanie probiotík v kvapkách či v kyslomliečnych výrobkoch s probiotickou kultúrou
  • Dojčenské mlieko bez laktózy pre nedojčené deti
VIETE, AKÉ JE RIZIKO ALERGIE U VÁŠHO DIEŤATKA?

Viete, že každé 3. dieťa má zvýšené riziko vzniku alergie? Zaujíma vás, či je alergiou ohrozené aj vaše dieťa? Výšku rizika u dieťaťa je možné ľahko vypočítať podľa toho, či alergiou trpí niekto z jeho najbližších príbuzných. Zistite riziko alergie pomocou našej aplikácie.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x