Potravinové alergie u dojčiat
Potravinová alergia patrí medzi najčastejšie prejavy alergie v dojčenskom veku. Vyskytuje sa až u 8 % dojčiat. Najčastejší výskyt alergií je alergia na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) - tretina až polovica dojčiat. Nasledujú alergie na bielkoviny vajec, múku (lepok), sóju, orechy, alergia na morské plody či exotické ovocie.
U dieťaťa, ktoré malo problémy s potravinovou alergiou v dojčenskom veku, je bohužiaľ väčšia pravdepodobnosť vzniku iných druhov alergií - alergickej nádchy a alergickej astmy.
Ako sa prejavuje potravinová alergia u detí
Potravinová alergia sa u detí prejavuje:
- tráviacimi ťažkosťami (bolesti brucha, hnačky, zvracanie),
- pálením v ústach,
- opuchom jazyka či pier,
- kožnými príznakmi (svrbenie, atopický ekzém),
- respiračné ťažkosťi (kašeľ, dýchavičnosť, kýchanie).
Ak máte u svojho dieťaťa podozrenie na potravinovú alergiu, poraďte sa so svojím lekárom, ktorý určí správnu diagnózu a navrhne vhodnú liečbu.
Základné zásady zavádzania nových potravín do jedálnička
S ohľadom na hroziace riziko potravinovej alergie by sa pri zavádzaní nových potravín do jedálnička dieťaťa vždy malo dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad.
- Podávame vždy len jednu novú potravinu a vyčkáme niekoľko dní (2 - 3 dni). Počas jedného týždňa zaraďujeme zvyčajne dve až tri nové potraviny. Ak sa prejaví akákoľvek nezvyčajná reakcia, na novú potravinu, ktorá túto reakciu spôsobila, z jedálnička dieťaťa ju vyradíme a skúsime ju opäť opatrne podať až za nejaký čas.
- Nové potraviny podávame najprv v tepelne upravenej forme (varené, dusené), až potom surové.
- Nové potraviny zaraďujeme do jedálnička pokiaľ možno doma alebo tam, kde je dostupná lekárska pomoc, nie na cestách.
- Vyberáme najprv menej alergizujúce potraviny, potom aj tie potenciálne alergénne - najprv v malej dávke, ak sú dobre tolerované, dávku zvyšujeme.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Čítanie etikiet môže pomôcť lepšie zvládnuť potravinovú alergiu
Potenciálne alergény
Ak sa potrebujete zorientovať, ktoré potraviny sú považované za potenciálne alergény a ktoré sú naopak považované za bezpečné, využite našu prehľadnú schému.
Potenciálne alergizujúce potraviny:
- obilniny s lepkom (vylúčiť v prípade alergie na lepok): pšenica, jačmeň, raž, ovos,
- mlieko: neupravené kravské, kozie, ovčie a výrobky z nich,
- vajcia a výrobky z nich,
- zelenina: zeler, paradajky, paprika, špargľa, cibuľa,
- ovocie: citrusové plody, exotické ovocie, jahody, egreše, ríbezle, maliny, černice,
- orechy: všetky (najmä arašidy, lieskové, vlašské, pistácie),
- ryby: všetky vr. sladkovodných, morské plody,
- sója: vr. sójového mlieka, iné strukoviny,
- sladidlá: med,
- korenie: škorica, muškátový oriešok, karí...,
- priemyselne vyrábané potraviny s obsahom umelých aróm, farbív a konzervačných látok.
Nealergizujúce potraviny:
- obilniny, ktoré prirodzene neobsahujú lepok: ryža, kukurica, pohánka, proso,
- zelenina: zemiaky, mrkva, cuketa, špenát, paštrnák, tekvica, baklažán, brokolica, ružičkový kel, karfiol, patizón, kaleráb, uhorka,
- ovocie: banány, melón, vodný melón, hrozno, varené ovocie (jablká, hrušky, broskyne, marhule, čerešne, slivky),
- mäso: kuracie, morčacie, teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové.
Pokračujte na:
Kedy začať zavádzať potenciálne alergénne nemliečne príkrmy?
Zdroj: JIMRAMOVSKÝ, František a Martin FUCHS. Kojení a začátky s výživou: Průvodce výživou v prvním roce života. 2011.