Potravinové alergie a zavádzanie príkrmov u detí s alergiou
Potravinové alergie a zavádzanie príkrmov u detí s alergiou
 A. Řepová A. Řepová
3 minúty čítania

  • Má vaše bábätko zvýšené riziko vzniku alergie? 
  • Aké potraviny patria do skupiny alergicky rizikových?
  • Zoznámte sa s hlavnými zásadami zavádzania nových potravín do jeho jedálnička.

Do obľúbených

Potravinové alergie a zavádzanie príkrmov u detí s alergiou

 A. Řepová A. Řepová
3 minúty čítania

  • Má vaše bábätko zvýšené riziko vzniku alergie? 
  • Aké potraviny patria do skupiny alergicky rizikových?
  • Zoznámte sa s hlavnými zásadami zavádzania nových potravín do jeho jedálnička.

Do obľúbených

Potravinové alergie u dojčiat

Potravinová alergia patrí medzi najčastejšie prejavy alergie v dojčenskom veku. Vyskytuje sa až u 8 % dojčiat. Najčastejší výskyt alergií je alergia na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) - tretina až polovica dojčiat. Nasledujú alergie na bielkoviny vajec, múku (lepok), sóju, orechy, alergia na morské plody či exotické ovocie.

U dieťaťa, ktoré malo problémy s potravinovou alergiou v dojčenskom veku, je bohužiaľ väčšia pravdepodobnosť vzniku iných druhov alergií - alergickej nádchy a alergickej astmy.

Ako sa prejavuje potravinová alergia u detí

Potravinová alergia sa u detí prejavuje:

  • tráviacimi ťažkosťami (bolesti brucha, hnačky, zvracanie),
  • pálením v ústach,
  • opuchom jazyka či pier,
  • kožnými príznakmi (svrbenie, atopický ekzém),
  • respiračné ťažkosťi (kašeľ, dýchavičnosť, kýchanie).

Ak máte u svojho dieťaťa podozrenie na potravinovú alergiu, poraďte sa so svojím lekárom, ktorý určí správnu diagnózu a navrhne vhodnú liečbu.

Základné zásady zavádzania nových potravín do jedálnička

S ohľadom na hroziace riziko potravinovej alergie by sa pri zavádzaní nových potravín do jedálnička dieťaťa vždy malo dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad.

  1. Podávame vždy len jednu novú potravinu a vyčkáme niekoľko dní (2 - 3 dni). Počas jedného týždňa zaraďujeme zvyčajne dve až tri nové potraviny. Ak sa prejaví akákoľvek nezvyčajná reakcia, na novú potravinu, ktorá túto reakciu spôsobila, z jedálnička dieťaťa ju vyradíme a skúsime ju opäť opatrne podať až za nejaký čas.
  2. Nové potraviny podávame najprv v tepelne upravenej forme (varené, dusené), až potom surové.
  3. Nové potraviny zaraďujeme do jedálnička pokiaľ možno doma alebo tam, kde je dostupná lekárska pomoc, nie na cestách.
  4. Vyberáme najprv menej alergizujúce potraviny, potom aj tie potenciálne alergénne - najprv v malej dávke, ak sú dobre tolerované, dávku zvyšujeme.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Čítanie etikiet môže pomôcť lepšie zvládnuť potravinovú alergiu

Potenciálne alergény

Ak sa potrebujete zorientovať, ktoré potraviny sú považované za potenciálne alergény a ktoré sú naopak považované za bezpečné, využite našu prehľadnú schému.

Potenciálne alergizujúce potraviny:

  • obilniny s lepkom (vylúčiť v prípade alergie na lepok): pšenica, jačmeň, raž, ovos,
  • mlieko: neupravené kravské, kozie, ovčie a výrobky z nich,
  • vajcia a výrobky z nich,
  • zelenina: zeler, paradajky, paprika, špargľa, cibuľa,
  • ovocie: citrusové plody, exotické ovocie, jahody, egreše, ríbezle, maliny, černice,
  • orechy: všetky (najmä arašidy, lieskové, vlašské, pistácie),
  • ryby: všetky vr. sladkovodných, morské plody,
  • sója: vr. sójového mlieka, iné strukoviny,
  • sladidlá: med,
  • korenie: škorica, muškátový oriešok, karí...,
  • priemyselne vyrábané potraviny s obsahom umelých aróm, farbív a konzervačných látok.

 Nealergizujúce potraviny:

  • obilniny, ktoré prirodzene neobsahujú lepok: ryža, kukurica, pohánka, proso,
  • zelenina: zemiaky, mrkva, cuketa, špenát, paštrnák, tekvica, baklažán, brokolica, ružičkový kel, karfiol, patizón, kaleráb, uhorka,
  • ovocie: banány, melón, vodný melón, hrozno, varené ovocie (jablká, hrušky, broskyne, marhule, čerešne, slivky),
  • mäso: kuracie, morčacie, teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové.

Pokračujte na:

Kedy začať zavádzať potenciálne alergénne nemliečne príkrmy?

 

Zdroj: JIMRAMOVSKÝ, František a Martin FUCHS. Kojení a začátky s výživou: Průvodce výživou v prvním roce života. 2011. 

Pomohol vám článok?
Podobné témy
Výživa novorodenca a dojčaťa Alergia u detí
Zdieľajte článok s priateľmi
Do obľúbených
Podobné témy
Výživa novorodenca a dojčaťa Alergia u detí
Podobné články
Nutriklub stále rastie.
Ďakujeme vám za dôveru.
Chcem sa zaregistrovať
20+
Odborníkov sa zapojilo do tvorby obsahu
45 000+
Spokojných mamičiek a oteckov
350+
Článkov
od odborníkov
25 000+
Zodpovedaných otázok v našej poradni
Chcem sa zaregistrovať