Šestonedelie po pôrode cisárskym rezom

  • Vzhľadom k tomu, že narastá počet žien, ktoré rodia operačne - cisárskym rezom, je nutné tejto téme venovať čoraz väčšiu pozornosť. 
  • Šestonedelie predstavuje obdobie začatí dojčenia, zavinovanie maternice, odchod očistkov (lochií) a hojenie pôrodných poranení.

Šestonedelie po pôrode cisárskym rezom komplikuje navyše pooperačný stav ženy. Vlastná operácia je zákrok bezbolestný.

Čo sa deje bezprostredne po pôrode cisárskym rezom?

Akonáhle anestézie odznie, dostaví sa pooperačná bolesť. Bolesť z pomerne veľkej operačnej rany je násobená aj bolestivými sťahy maternice pri a po dojčení, čo je dané vyplavením oxytocínu (najvýraznejšie prvé dva dni po pôrode).

Prvé pooperačné dni žena dostáva analgetiká aj opiátového typu, aby tento stav mohla zvládnuť. Bábätko týmito analgetikami nie je ovplyvnené, pretože ide o prvý, maximálne druhý pooperačný deň, keď dojčenie ešte nie je začaté. Pre hojenie pooperačnej rany je dôležité venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene a to bez ohľadu na operačný ranu, ktorú prvý pooperačný deň ošetrí lekár a ďalej je nutné 2x denne umývať mydlom a sprchovať vlažnou až studenou vodou.

tip

Pri začervenanie rany prikladať ľad alebo studené obklady z dubovej kôry alebo repíka lekárskeho.

Ako dlho sa hojí operačná rana?

Hojenie rany trvá týždne, ale najdôležitejšie v celom procese hojenia je práve ten prvý pooperačný týždeň.

Z dôvodov hojenie rany je nutné upraviť aj popôrodné cvičenie - posilňovanie priamych brušných svalov odsunúť na obdobie 6 - 8 týždňov po pôrode. Je možné posilňovať svaly hrádze a panvového dna a zamerať sa na cviky vhodné pre prevenciu trombózy žíl dolných končatín.

Nemenej dôležitá je starostlivosť o pravidelné vylučovanie. Po operácii je nariadený pre prvé 3 pooperačné dni diétny režim, stolica nemusí byť, ďalej je nutné dbať na primeranú pohybovú aktivitu, dostatok tekutín (aj vzhľadom na dojčenie) - 3 až 3,5 litra denne a ak stolice štrajkuje, potom Lactuloza sirup, glycerínové čapíky či malé klyzma určite pomôžu.

Z nemocnice sa odchádza približne 6 dní po pôrode cisárskym rezom. Prechod na domácu stravu a väčšia pohybová aktivita väčšinou ťažkosti so stolicou upraví.

Aké komplikácie môžu nastať?

Najčastejšie sa jedná o komplikácie rany - opuch, hnisanie, začervenanie, krvácanie z operačnej rany. O tejto problematike som sa už zmienila vyššie - prevenciou je hygiena - sprcha + mydlo od začiatku, lokálne ľad a obklady dubovou kôrou.

Popôrodné komplikácie u žien, ktoré rodili cisárskym rezom, sú 6x častejšie.

Lekárske ošetrenie nastupuje v prípade, že nastúpi teplota a ďalšie celkové príznaky. Potom je nutné ranu pravidelne vyplachovať peroxidom, preväzovať sterilným krytím a nasadiť antibiotiká.

Vážnou komplikáciou predstavuje zápal sliznice maternice (endometritída) - predtým horúčka šestonedieľok. Väčšinou cca 24 hodín po pôrode nastupuje vysoká teplota, zimnica, triaška, bolesti v podbrušku, hnisavý zápach očistkov a zosilnenie krvácania .

V tomto stave sú antibiotiká jedinou a správnou voľbou, inak hrozí sepsa a následné zlyhanie životne dôležitých orgánov.

Krvácanie po pôrode cisárskym rezom býva priemerne dlhšie ako po spontánnom pôrode, niekedy krvavé očistky odchádza až do konca šestonedelia. Toto samo o sebe nepredstavuje zdravotný problém. Mamička sa však môže cítiť viac unavená, vyčerpaná. Je nutné dbať na dostatočný spánok, v prípade nočného nevyspania z dôvodu dojčenia, je potreba všetko dohnať odpočinkom cez deň.

Ďalšími komplikáciami môžu byť:

1) Zápal prsníka - prejaví sa začervenaním kože prsníka, lokálnym bolestivým opuchom a vysokou teplotou .

Najúčinnejšou prevenciou je snaha o riadne vyprázdnenie prsníka po dojčení (odstriekavaním, odsatím). Ďalej potom premazávaním bradaviek po dojčení na zabránenie vzniku trhliniek, ktoré sú vstupnou bránou infekcie.

Pri náleze začervenané bolestivé hrčky na prsníku ihneď ľadovo či prikladať studené obklady.

2) Zápal žíl a trombóza - žilová komplikácie predstavujú ďalšie percento pooperačných a popôrodných komplikácií. Aby sme im účinne predchádzali, pri každom cisárskom reze má rodička elastické pančuchy či bandáž dolných končatín. Zároveň sa aplikujú injekčne lieky na riedenie krvi ako prevencia trombózy.

Po pôrode cisárskym rezom môže viesť zvýšená zrážanlivosť krvi k vzniku thrombu (krvnej zrazeniny), ktorá potom krvným obehom doputuje do pľúc a spôsobí pľúcnu embóliu.

V prípade začervenania, opuchu a bolesti v oblasti lýtka sa bezodkladne podávajú antibiotiká a lieky na riedenie krvi .

3) Hemorrhoides - kŕčové žily v oblasti konečníka môžu tiež nepríjemne komplikovať období šestonedelia.

Dôležitý je odpočinok s podloženými dolnými končatinami , vyvarovať sa zápchy (strava, pohyb, Lactuloza sirup), studené obklady z dubovej kôry a zvýšená hygiena (Proktis M čistiaca pena a pod).

viete, že?

Možným rizikom pôrodu cisárskym rezom je aj znížená obranyschopnosť novorodenca. Je to preto, že dieťa neprešlo pôrodnými cestami matky. Podľa vedcov má práve kontakt novorodenca s matkinými telesnými tekutinami vplyv na to, ako sa budú vyvíjať baktérie na jeho koži, ale tiež v črevách. Práve baktérie v črevách majú veľký vplyv na náš imunitný systém.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x