S bolesťami v podbrušku v tehotenstve sa stretá až polovica tehotných

  • Čakáte bábätko po prvýkrát? Potom vás niektoré prejavy tehotenstva môžu zaskočiť: napríklad bolesti bruška a podbruška. 
  • Ak ku nim dochádza v neskorších fázach tehotenstva, alebo sú silnejšie, potom je lepšie ich konzultovať s lekárom.

Bolesti v podbrušku sú jedným z najčastejších dôvodov, kvôli ktorým chodia budúce mamičky ženy k lekárovi. Väčšinou nejde o nič vážne, ale vždy je lepšie mať istotu. Príčin môže byť mnoho, my vás zoznámime so 4 najčastejšími:

1. Bežné bolesti kvôli rozpínaniu maternice

Bolesti v podbrušku sú obyčajne normálnym javom a stretne sa s nimi takmer 50% tehotných. Na začiatku gravidity aj neskôr k nim dochádza z dôvodu rastúcej maternice, jej veľkého prekrvenia a aj naťahovania maternicových väzov. Ako ich poznáte? Pripomínajú menštruačné bolesti bolesť netrvá dlho, nezhoršuje sa a skoro odznie.

2. Kŕče v podbrušku

Ak sú však bolesti bruška kŕčovité alebo ich sprevádza aj krvácanie rôznej intenzity, je nutné vyhľadať lekára. Tieto bolesti sa vyskytujú najčastejšie v prvom trimestri a dôvodom môže byť čiastočne odlúčenie plodového obalu v maternici a vznik krvnej zrazeniny. V prípade pretrvávajúcich bolestí či krvácania ak je to možné ihneď vyhľadajte lekára. Ultrazvukové vyšetrenie potvrdí závažnosť a tiež určí, či je plod aj naďalej životaschopný.

Väčšinou nie je situácia tak vážna, a ak je krvácanie slabé a srdcové ozvy sú zrejmé, lekár vám odporučí pokoj na lôžku, podávanie liekov spevňujúcich steny ciev alebo odporučí hospitalizáciu.

3. Zápal slepého čreva

Nie všetky bolesti bruška v tehotenstve súvisia s graviditou. Bolesti tupé a postupne silnejúcej intenzity nemusia znamenať hroziaci potrat, ale napríklad aj zápal slepého čreva.

Ako ho spoznáte? Na rozdiel od bolesti spôsobenej napínaním väzov, ktorá býva nárazového charakteru a nezhoršuje sa, bolesti slepého čreva neprestávajú. Bolesti začínajú v nadbrušku a do podbruška sa presúvajú. Okamžite by ste mala odísť do nemocnice, aby sa apendicitída vylúčila, alebo bola zahájená liečba.

4. Zápal močových ciest

Bolesti bruška a podbruška môžu signalizovať aj zápaly močových ciest.  Tie sa prejavujú tiež pálením a rezavou bolesťou pri močení či tiež zvýšenou teplotou. Ak bolesti neprestávajú, samozrejme navštívte svojho lekára.

Tvrdnutie bruška: objavuje sa až 20x za deň

V tehotenstve rastie a zväčšuje sa maternica, ktorá zapríčiňuje napínanie svalov maternice, ale aj svaloviny maternice, ktorá potom môže reagovať maternicovými kontrakciami, tzv. tvrdnutím. Tvrdnutie nebolí, len je pre mnohé mamičky nepríjemné. Nemusíte sa ho báť, ak trvá len chvíľu.

V prvej polovici tehotenstva je v norme asi 20 tvrdnutí za deň, v druhej už to môže byť častejšie. Bruško vám tiež môže tvrdnúť v dôsledku fyzickej námahy. V druhej polovici tehotenstva však môže tvrdnutie bruška signalizovať blížiaci sa predčasný pôrod. Vždy je teda potrebné akékoľvek zmeny, ktoré na sebe spozorujete, konzultovať s lekárom.

Mohlo by vás zaujímať: Nevoľnosť v tehotenstve

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x