Psychomotorický vývoj dieťaťa medzi 2. – 3. rokom

  • Vaše batoľa rastie ako z vody a vie už množstvo vecí. 
  • Ak sa vám však zdá, že niektorá z nižšie uvedených schopností mu chýba, netrápte sa tým.

2 – 3 roky 

Začína sa obdobie, ktoré rodičia nemajú práve v láske – obdobie vzdoru. Dieťa, ktoré doteraz poslúchalo, si zrazu robí, čo chce. Určite hranice, inak bude dieťa ustavične skúšať vašu toleranciu a prerastie vám cez hlavu .

Verbálne a motorické schopnosti sa zlepšujú, dieťa chodí po schodoch a strieda nohy, behá, lezie po stoličkách, vie odomknúť a zamknúť, vie povedať 300 – 500 slov, používa vety, začína recitovať, spieva jednoduché detské pesničky.  

tip

Ak chcete stimulovať rozvoj, je lepšie častejšie opakovanie ako zahltenie dieťaťa veľkým množstvom nových informácií, takže opakujte jednoduché rozprávky, riekanky, čítajte tú istú knihu viac dní po sebe a pod.

Na konci 3. roka

Dieťa sa zapája do kolektívu a začína sa objavovať spoločná hra.

Výrazne sa zlepšuje predstavivosť. Vie povedať 400 – 600 slov a postupne prestáva používať detský žargón. O sebe hovorí v 1. osobe, ustavične kladie otázky a dožaduje sa odpovedí. Musíte sa obrniť trpezlivosťou a stále dokola vysvetľovať a odpovedať.  

Batoliace obdobie je krásna kapitola vo vývoji dieťaťa. Každý deň môžete vidieť nejaký pokrok, novú schopnosť. Dieťa vás bude ustavične prekvapovať, ale aj zamestnávať.

Čo všetko už dieťa v tomto veku vie?

  • Pri behu je istejšie a menej často padá.  

  • Pri hre vydrží aj dlho čupieť a bez pomoci chodí hore schodmi.   

  • Väčšina detí sa naučí rozopínať veľké gombíky a zipsy, držať hrnček alebo pohár v jednej ruke.

  • Vie vyliezť na stoličku, otočiť sa a sadnúť si.  

  • Začína používať rôzne predmety na iné účely než na aké sú určené, dlhší čas vydrí sedieť pri činnosti, ktorú si samo vybralo.

  • Opakovane sa pýta: „Čo je to?“  

  • V troch rokoch sa samo nakŕmi, s chuťou napríklad vypije mliečko určené priamo preň, skáče na mieste a lepšie narába s ceruzkou, pastelkami a fixkami. Rado stavia veže z kociek, vie po jednej obracať stránky v knihe a vie si umyť a utrieť ruky.  

tipy pre rodičov

Dovoľte svojim dvojročným a trojročným deťom, asi sa hrali s rôznymi predmetmi v domácnosti, dávajte im na hranie rôzne materiály (kolíky, odrezky a pod.), každý deň deťom čítajte najrozmanitejšie detské knižky. Kúpte im tiež trojkolku alebo autíčko a chodievajte s nimi často na prechádzky, aby sa naučili objavovať.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Nočné pomočovanie u detí

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x