Nočné pomočovanie u detí - čo s tým?

  • Nočné pomočovanie detí veľa rodičov vystraší. 
  • Nebojte sa, netrestajte svoje dieťa a nájdite spolu s ním príčinu pomočovania sa. 

Pomočovanie ako problém až po piatom roku! 

Nočné pomočovanie u detí sa považuje za problém až po piatom roku dieťaťa. Priemerné päťročné dieťa už vie ísť samo na toaletu a zvláda všetky úkony spojené s vyzliekaním, obliekaním a utieraním. V nižšom veku je však fakt, že váš synček alebo dcérka sa pomočujú, úplne normálny, u chlapcov je to oveľa častejšie dokonca aj po šiestom roku.

Choré dieťa za pomočenie netrestajte

Je vaše dieťa práve choré? Potom ho za jeho „nehodu“ netrestajte, pri chrípke alebo nachladnutí sa to stáva, nemusíte si s tým lámať hlavu. Vo väčšine prípadov nočné pomočovanie zmizne – buď samovoľne, alebo po liečbe.

Príčiny pomočovania

  1. Najčastejšou príčinou býva nezrelosť centrálnej nervovej sústavy a močového mechúra . Prejavuje sa to predovšetkým v nočných hodinách, kedy akoby nefungovali spoje, ktoré mozog upozornia, že treba vstať a ísť sa vycikať. A určite pre vás nie je žiadnou novinkou, že práve v noci spia deti veľmi tvrdo.

  2. Pri pomočovaní majú význam aj psychické vplyvy . Pomočovanie môže signalizovať, že vnútorný svet vášho dieťaťa nie je v poriadku a že nie je spokojné. Môže to byť čokoľvek, možno to nepočujete radi, ale môžu za tým byť aj nezhody rodičov, stres zo škôlky, v staršom veku zlé známky, šikanovanie alebo narodenie súrodenca . Ak sa vylúčia organické príčiny pomočovania, obrňte sa trpezlivosťou a pripravte sa na náročný režim.  

Odborník by mal poradiť, čo s tým

Ak sa však dieťa pomočuje ešte v piatich rokoch, je dobré navštíviť odborníka, aby vylúčil napríklad infekcie či iné organické príčiny . Príčinou môže byť aj zvýšená dráždivosť močového mechúra, nádory v malej panve či cukrovka. To všetko by ste mali vedieť skôr, ako začnete pátrať po iných príčinách.

Ako ho liečiť?

Predovšetkým zabudnite na tresty! Naopak, dieťa za každú „suchú“ noc pochváľte, môžete ho aj odmeniť. Liečba spočíva v opatreniach všeobecného charakteru, predovšetkým dieťaťu obmedzte príjem tekutín vo večerných hodinách, čiže žiadne limonády alebo sladké nápoje s kofeínom, ktoré sú močopudné.  

Ako pomôcť dieťaťu pri pomočovaní?

  • Dieťa sa pred spaním musí vyprázdniť , čo samozrejme neplatí v prípade ročných batoliat.

  • Izba, kde dieťa spí, musí byť vyvetraná.

  • Dôležitý je pokoj – žiadny televízor, žiadny počítač, žiadne vypäté situácie a hádky.

  • Skúste staršiemu dieťaťu nedávať na noc plienku, ktorá vedie skôr k tomu, že dieťa nebude mať potrebu sa zobudiť.

  • Nebuďte dieťa uprostred noci, aby sa išlo vycikať, rozospaté aj tak neodlíši močenie do postele od močenia do záchoda .

  • Môžete použiť aj špeciálny elektrický alarm, čo je najúčinnejšia liečebná metóda. Funguje tak, že senzor alarmu vložíte do spodnej bielizne, a ak sa dieťa v noci pomočí, okamžite príde k odovzdaniu tejto informácie centrálnemu alarmu, ktorý zobudí dieťa aj vás. V prvých týždňoch sa dieťa budí po úplnom pomočení, v ďalších týždňoch už po prvých kontrakciách močového mechúra. Alarm treba používať nepretržite ešte tri týždne po poslednom pomočení.

  • Ak je pomočovanie spôsobené psychickými príčinami, napríklad stresom, je nutné najskôr zistiť príčinu stresu, odstrániť ju a motivovať dieťa, aby spolupracovalo. 

Mohlo by vás zaujímať: Dôležitá úloha spánku u batoliat.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x