Laktačné poradenstvo: prečo si domov pozvať laktačnú poradkyňu

  • Laktačné poradenstvo využívajú najčastejšie maminky, ktorým sa nedávno narodilo miminko a nevedia si rady s kojením. 
  • Kojenie pre ne môže byť bolestivé, mimino na prsiach zaspáva, kojenie trvá príliž krátko či príliž dlhú dobu, alebo sa nedarí vôbec. 
  • To je len časť problému, s ktorým sa maminka na laktačného poradcu obracia.

Dôležitá psychika maminky

V súčasnej dobe je už veľká časť sestričiek v pôrodniciach preškolená a sú to takzvané "Baby Friendly pôrodnice", stále ale ostáva jeden podstatný problém - nedostatok času na maminku a bábätko. Je potrebné venovať prvému priloženiu a celému procesu kojenia v prvých dňoch zvýšenú pozornosť, pretože to sú dni, ktoré sú pre správny rozbeh kojenia najzásadnejšie.

Ak mamička nebude mať potrebný záujem a starostlivosť zo strany zdravotníkov už v pôrodnici, je časté, že o to viac musí maminka doma bojovať sama. Keď už je novopečená maminka prepustená domov s miminom je dobré, aby kojenie fungovalo. Ak funguje kojenie, maminka je spokojná, dostavujú sa pocity pohody a pociťuje vzájomné prepojenie medzi sebou a dieťaťom. Zároveň s tým je podporené aj popôrodné hojenie.

Pomoc v náročnom šestonedelí

Šestonedelie je pre ženu samo o sebe náročné, dochádza ku hojeniu rán, v prípade cisárskeho rezu ide dokonca o pooperačný stav, pri ktorom je žena nútená sa plne venovať dieťaťu, zároveň je sama vyčerpaná a potrebuje nabrať silu. Po pôrode zároveň dochádza k vyrovnávaniu hormonálnych hladín, čo môže viesť ku podráždeniu, často ku prechodnej plačlivosti. A predovšetkým, je tu nová rola - rola rodiča, s ktorou sa nie len maminka ale i otecko musia vyrovnať.

Aj keď je mimino vytúžené, pochyby môžu prísť. Pokiaľ sa problém s kojením objaví, ľahko potom vznikajú pocity viny, ktoré žena v šestonedelí vníma ako vlastné zlyhanie. Tak to ale nie je. Je potrebné maminku podporiť v tom, že sú cesty, ktoré môžu pomôcť ku spokojnému kojeniu.

Nechajte si poradiť od laktačnej poradkyne

V prípade, že sa kojenie príliš nedarí, alebo si nie je maminka istá, je dobré poradiť sa s laktačnou poradkyňou. Laktačná poradkyňa je preškolená Inštitútom pre podporu dojčenia a zúčastňuje sa pravidelných tematických konferencií. Môže pomôcť v otázkach správneho priloženia, niekedy si maminka nie je istá či mimino skutočne saje alebo nie. Taktiež je tu otázka výberu polohy.

Zoznam laktačných poradkýň nájdete na stránkach Inštitútu pre podporu dojčenia.

Pomoc pri hľadaní správnej polohy na dojčenie

Mamičky často volia klasickú polohu - tzv. Madonu, nie vždy je táto poloha pre všetky  miminá tá najlepšia. Sú bábätká, ktoré sa horšie prisávajú, sú viac spavé. Niektoré mamičky majú veľa mlieka a bábätko sa pri pití zadúša, iné naopak riešia problém s nedostatočnou tvorbou mlieka. V týchto všetkých ohľadoch môže pomôcť laktačný poradca. Laktačný poradca môže svojou radou pomôcť aj pri kojení starších dojčiat.

U starších dojčiat býva najčastejším problémom bojkot kojenia, rastový špurt. Sú situácie, ktoré skúsená mamička zvládne sama vzhľadom k predchádzajúcim skúsenostiam a vďaka svojej intuícii. Pokiaľ si však nie je istá, či nastal nejaký akútny problém, je vhodné sa včas obrátiť na odborníka. Veľmi dôležité je uistiť mamičku v tom, čo robí správne.

Stres a jeho vplyv na dojčenie

Nemenej dôležitý je pokoj a pocit pohody, pretože samotný stres môže mať vplyv na samotné kojenie aj z hľadiska produkcie mlieka. Za svoje otázky sa mamička nemusí hanbiť, je to úplne normálne, hoci je kojenie prirodzená súčasť materstva, je dobré sa včas poradiť.

Opýtaj sa svojej poisťovne

Návštevu laktačného poradcu si mamička hradí sama, stretnutie trvá podľa potreby, približne 1 - 1,5 hodiny. Väčšina laktačných poradcov dochádza za mamičkou domov, čo je cesta k tomu, aby sa mamička pri dojčení cítila čo najviac komfortne a mala možnosť položiť všetky otázky. Laktačný poradca potom vystaví mamičke potvrdenie o platbe. Niektoré zdravotné poisťovne túto službu dojčiacim mamičkám preplácajú, záleží však na aktuálnych podmienkach danej ZP.

Laktačné poradenstvo zdarma

Potrebujete poradiť ohľadom kojenia? Spojte sa s našimi laktačnými poradkyňami cez online chat. 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x