5 tipov pre posilnenie imunity u detí

Tipy na posilnenie imunity detí. Základom je predovšetkým prevencia a celoročná starostlivosť vo forme správnej stravy, vychádzok a otužovania.

926846314

Má vaše dieťa oslabenú imunitu? Existuje niekoľko tipov a rád na jej prirodzené posilnenie.

1. Pobyt vonku 

Batoľatá neizolujte a doprajte im dostatok pohybu vonku na čerstvom vzduchu. Každá hodina strávená niekde vonku, kde nie je príliš veľa smogu a prachu, je doslova dar pre zdravie.  Kontakt s vonkajším svetom zvyšuje ich odolnosť, preto ich v tom podporujte.

Tip 1: Ako dlho byť vonku?

S deťmi buďte vonku 2 – 3 hodiny (podľa počasia), v zime skráťte čas, ale zvýšte počet vychádzok. Ani zima by vás teda nemala odradiť od pravidelných prechádzok vonku. Pokiaľ budete dieťa držať len vo vnútri, bude chúlostivejšie a teda aj častejšie choré. A na prechádzky choďte aj s dojčaťom do teploty -5°C.


TIP 2: AKO DIEŤA SPRÁVNĚ OBLIECŤ?

Najmä v chladnejších mesiacoch by ste sa mali držať hesla: vrstviť. To znamená, že sa obvykle využívajú tri základné vrstvy:


  • prvá vrstva býva tzv. termobielizeň, ktorá vsakuje pot a dieťa potom nemá pocit mokra a chladu,

  • druhá vrstva zase udržuje teplotu a odvádza vlhkosť od tela,

  • tretia vrstva býva väčšinou nejaká bunda alebo kombinéza, ktorá chráni pred nepriaznivými vplyvmi počasia, je odolná voči vetru a nepremoká.

2. Správna strava

Deti potrebujú v tomto veku vyváženú, pestrú a zdravú stravu. Patrí sem zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny (dodávajú sacharidy, vitamíny zo skupiny B, minerálne látky a vlákninu), mäso (dodáva telu železo a vitamín B 12 ), tuky (dbajte na správny pomer živočíšnych a rastlinných tukov), vajcia. Sladkosti nie sú vhodné, aj keď vo všeobecnosti deti majú radi cukor. Radšej dajte prednosť ovociu.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako funguje imunita u vašich detí

3. Mliečna zložka

Pre dieťa je v prvých mesiacoch najlepšie materské mlieko, ktoré obsahuje všetky živiny potrebné pre zdarný vývoj jeho imunity. V prípade, že už nemôžete dojčiť alebo je dieťa už v batoľacom veku, na mlieko nezabúdajte ani naďalej.

Kravské mlieko však svojím zložením nie je pre batoľatá úplne vhodné. Prednosť dajte špeciálnym batoľacom mliekam. Batoľacie mlieka obsahujú prebiotiká GOS / FOS a tiež LCP mastné kyseliny, ktoré pomáhajú posilňovať imunitu. Batoľacie mlieka podávajte deťom aspoň do troch rokov, pediatrami odporúčanom minimálnom množstve 300 ml – 500 ml denne. Okrem batoľacieho mlieka by malo dieťa dostať denne ešte ďalšie 2 – 3 mliečne porcie (jogurty, syry, mliečne kaše atď.) 

4. Otužovanie

Posilňujte imunitu svojich detí všetkými možnými prostriedkami. Vhodné sú časté prechádzky. Vhodne vybraná fyzická aktivita posilňuje obranyschopnosť detí a znižuje ich chorobnosť.

Učte spať deti pri otvorenom okne, najskôr v letných mesiacoch a potom aj v zime. Samozrejme, dieťa poriadne oblečte, aby neprechladlo. V miestnosti, kde dieťa spí, by nemala byť teplota vyššia než 18°C. Všetko ale robte postupne a nenásilne, vždy s pomocou dieťaťa, napríklad formou hry.

5. Primeraná hygiena

Nepreháňajte to so sterilitou, dieťa vyrastajúce v prehnanej čistote nie je zdravšie, ako sa mnohé mamičky mylne domnievajú. Naopak, čím častejšie sa dieťa stretáva s vonkajšími antigénmi, tým lepšie pre jeho imunitu. A čím skôr, tým lepšie – „naprogramovaná“ imunita to potrebuje, aby sa mohla učiť a rozvíjať. Platí to o infekčných stimuloch, potravinách i zvieratách.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x