Bábätko má alergiu: Čo náš čaká ďalej?

U novorodencov a dojčiat sú najčastejšie potravinové alergie, najrozšírenejšia je alergia na bielkovinu kravského mlieka. Máte podozrenie na alergiu? Zverte sa so svojimi obavami odbornému lekárovi. Čo robiť, ak sa alergia potvrdí? 

  • Dodržiavať eliminačnú diétu
  • Užívať lieky predpísané lekárom
  • Vyhýbať sa ďalším možným alergénom kvôli riziku skríženej alergickej reakcie
Mother helping son to blow his nose at home

Máte doma malého alergika? V tom prípade sa vám budú hodiť informácie o tom, ako sa o alergické dieťa starať. U dojčiat sa najčastejšie vyskytuje potravinová alergia. Touto alergiou trpí 8 % detí do 3 rokov. Prejavy alergie majú rôzne podoby – od kožných prejavov či porúch trávenia, až po problémy s dýchaním.

Eliminačná diéta

Najdôležitejšie je, aby sa bábätko vyhýbalo kontaktu s alergénmi. Akým alergénom sa treba v čo najväčšej miere vyhýbať závisí od druhu alergie.

Ak má dieťa alergiu na kravské mlieko, nedávajte mu kravské, ovčie, kozie, byvolie či ťavie mlieko, ani štandardné dojčenské mlieko alebo mlieko pre batoľatá. Rovnako by nemalo dostávať sójové mlieko, ktoré môže tiež vyvolať alergickú reakciu.

Vyhýbajte sa všetkým potravinám, ktoré obsahujú mliečnu bielkovinu. Pozor, mlieko sa vyskytuje aj v potravinách, v ktorých by ste to nečakali. Prečítajte si, na čo si dať pozor pri nákupoch pre alergické dieťa.

Alergia na celý život?

Počas života sa citlivosť na alergény mení. Niektoré alergie časom zmiznú, no iné sa môžu objaviť. Ak sa potravinová alergia na mlieko, vajcia či niekoľko ďalších základných potravín prejaví počas prvého roku života, u 90 % detí zmizne v predškolskom veku. Bohužiaľ, až u 50 % týchto detí sa v školskom veku objaví alergická nádcha alebo astma. 

Ako spoznať, či potravinová alergia pretrváva? Najlepšie to zistíte, ak opätovne vrátite alergén do stravy. Väčšina lekárov vám odporučí okolo prvého roku dieťaťa vyskúšať, či alergia nezmizla. Testovanie alergénov zvyčajne prebieha pod lekárskym dohľadom a s postupnými veľmi malými dávkami.

S ústupom alergie na základné bielkoviny sa však objavujú alergie na zeleninu, ovocie, orechy, semená, strukoviny či morské ryby.

Skrížené alergie

To, že má dieťa alergiu na mrkvu, nevylučuje, že nebude mať alergiu na peľ. Môže za to tzv. skríženie alergií, ktoré vzniká na základe podobnosti alergénov. Čo to znamená? 

Ak má vaše dieťa alergiu na mrkvu, je veľká pravdepodobnosť, že bude alergické aj na peľ z brezy a liesky. Na prechádzku s kočíkom do prírody bude vhodnejšie ísť až po odkvitnutí stromov. Okrem peľu a potravín dochádza aj k skríženiu:

  • potravín navzájom
  • potravín a inhalačných alergénov (peľ, roztoče, plesne)
  • latexu a potravín (napríklad latex a banán)

Ako znížiť riziko vzniku skrížených reakcií?

  • Alergika zbytočne nevystavujte bytovým alergénom (upravte byt). Odstráňte koberce, závesy a často utierajte prach. Pozor na plyšové hračky – často ich perte alebo ich pred praním dajte na pár hodín do chladničky.
  • Radšej neseďte na rozkvitnutej lúke a nekupujte domáce zvieratá.
  • Vymeňte obyčajný prací prášok za hypoalergénny prací prostriedok.

Liečbu alergie zverte do rúk lekára!

Máte podozrenie na alergiu? Najvhodnejším riešením je zveriť sa do rúk odborníka. Úspešnosť liečby závisí od kvality informácií, ktoré pediatrovi alebo alergiológovi poskytnete. Lekár ocení záznamy o tom, čo a kedy dieťa jedlo a kedy sa prejavila alergická reakcia. Na základe vyšetrení vám lekár odporučí vhodnú liečbu a diétu. Na zmiernenie nepríjemných problémov vám môže predpísať protizápalové lieky a antihistaminiká. Na čo sa vás bude lekár pýtať?

  • Ako dlho trvajú problémy
  • Za ako dlho sa po jedle objavia
  • Aké sú prejavy alergie
  • Či problémy súvisia s ročným obdobím

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x