Priebeh pôrodu - tretia doba pôrodná

Po pôrode bábätka začína tretia doba pôrodná, ktorá končí pôrodom placenty a plodových blán. Zvyčajne trvá do 10 minút, nemala by však prekročiť jednu hodinu.

Close up of pregnant woman with IV solution in delivery room

Príprava na tretiu dobu pôrodnú začína však už v druhej dobe pôrodnej pri pôrode hlavičky plodu, kedy pôrodná asistentka podá rodičke do lakťovej žily injekciu s látkou spôsobujúcou stiahnutie maternice (obvykle oxytocín). Zmyslom jej podania je urýchliť po pôrode plodu odlúčenie placenty a znížiť tak krvnú stratu (hovorí  sa tomu aj aktívne vedenie tretej doby pôrodnej).

Čo sa deje v tretej dobe pôrodnej

Niekoľko minút po pôrode bábätka žena často pocíti slabšiu kontrakciu. Ak je placenta už odlúčená, je rodička vyzvaná k zatlačeniu, pri ktorom sa placenta aj s plodovými obalmi porodí. Táto časť pôrodu už nie je zďaleka tak nepríjemná a bolestivá ako tie predchádzajúce.

Porodená placenta musí byť starostlivo skontrolovaná, aby sa potvrdilo, že v maternici nezostali jej zvyšky alebo väčšie časti plodových obalov.

Po pôrode placenty vyšetrí lekár alebo pôrodná asistentka rodičku pomocou gynekologických zrkadiel, čo umožní posúdiť eventuálnu prítomnosť a rozsah pôrodných poranení. Viac informácií nájdete v článku Epiziotómia a ďalšie pôrodné poranenia.

Šitie pôrodných poranení

Zistené pôrodné poranenia sú znecitlivené injekciou s anestetikom a potom v miestnej anestéze ošetrené. K šitiu sa používajú vstrebateľné materiály, ktoré sa za niekoľko dní buď samy vstrebú, alebo stehy samy vypadnú.

Prvé priloženie bábätka

Pokiaľ nie je pôrod ničím skomplikovaný, je bábätko už v tejto fáze pôrodu priložené k prsníku mamičky, tzv. prvému priloženiu. Už samotné dráždenie prsnej bradavky prispieva k stiahnutiu maternice, pretože sa z matkinej hypofýzy vyplaví jej vlastný oxytocín. Skoré priloženie bábätka k prsníku matky je úplne zásadné pre nadviazanie ich vzájomného čo najintenzívnejšieho citového vzťahu.

Prečítajte si takisto: 

Priebeh pôrodu - čo je štvrtá doba pôrodná?

Pôrodné doby sú celkom štyri. Prečítajte si ako prebieha predošlá prvá a druhá doba pôrodná alebo následujúca štvrtá doba pôrodná


Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x