Predčasne narodené deti

  • Na predčasne narodené deti sa nevzťahujú obviklé vývojové míľniky. 
  • Všetko vždy záleží na stave konkrétneho bábätka. 

Kedy považujeme bábätko za nedonosené?

Nezrelý novorodenec je dieťa narodené od hranice životaschopnosti tj. Asi od 24. až 25. týždňa do konca 37. týždňa gravidity, pôrodná hmotnosť býva pod 2500 g

Týždeň gestácieStupeň zrelosti
Do 28. týždňa gestácie od 500 do 999 gextrémne nezrelí, skratka ELBW (extremely low birth weight infant) 
Do 32. týždňa gestácie od 1000 do 1499 gveľmi nezrelí, skratka VLBW (very low birth weight) 
Do 34. týždňa gestácie od 1500 do 1999 gstredne nezrelí
Do 38. týždňa gestácie od 2000 do 2499 gľahko nezrelí

Čo sa deje s dieťaťom po predčasnom pôrode?

V prvých dňoch sú nedonosené bábätká vyživovaná často iba parenterálne (do krvného obehu), pretože zle tolerujú perorálnu stravu (mlieko). Podľa posúdenia lekára a zrelosti bábätka sa potom podáva umelá výživa sondičkou priamo do žalúdka . Novorodenci extrémne nezrelí sú odkázaní na túto výživu, priloženie k prsníku je možné až neskôr.

Akonáhle sa objaví sací reflex a bábätko je bez výraznejších dychových ťažkostí, možno predpokladať dobrú súhru medzi saním, dýchaním a prehĺtaním, podľa odporúčaní neonatológa sa potom pristupuje k ďalším spôsobom kŕmenia. Vždy všetko záleží na stave konkrétneho bábätka. Pokiaľ dojčenie spočiatku nie je možné, odporúča sa, aby mamička mlieko čo najskôr po pôrode začala odsávať a to ideálne v blízkosti inkubátora svojho dieťaťa.

Vývoj predčasne narodeného bábätka

Na predčasne narodené deti sa nevzťahujú obvyklé vývojové míľniky . Predčasne narodené bábätko bude prirodzene čeliť v prvých týždňoch alebo mesiacoch určitým problémom. Ale predčasné narodenie nemusí nutne znamenať, že vývoj bábätka bude oneskorený. Jeho pokroky budú záležať na tom, ako dlho trvalo tehotenstva a na mnohých ďalších faktoroch. Iste k tomu prispejete aj vy svojim láskavým prístupom a podporou.

Vaše druhé dieťa nemusí byť predčasne narodené

Existuje množstvo dôvodov, prečo sa bábätka rodia predčasne neznamená to však, že ďalšie tehotenstvo bude mať rovnaký priebeh. Isté je, že deväť z desiatich mamičiek, ktorých prvé bábätko sa narodilo predčasne, donosia nasledujúce bábätko dlhšie ako do 37 týždňa.

Mohlo by vás zaujímať: Masáže a spánok predčasne narodených detí .

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x