Čo robiť, keď dieťa spadne zo schodov

  • Pád zo schodov sa môže skončiť iba modrinou, odrením ale aj zlomením kosti, poranením mozgu alebo chrbtice. 
  • Aká je prvá pomoc pri páde zo schodov?
83909066

Najnebezpečnejším poranením je postihnutie mozgu. Úder do hlavy sa môže bezprostredne po páde prejaviť modrinou, tržnou ranou alebo opuchom v mieste úderu a dieťa si sťažuje len na bolestivosť v mieste poranenia. Úder do hlavy však môže viesť až k otrasu mozgu alebo zmliaždeniu mozgu a v najzávažnejších prípadoch až ku krvácaniu v dôsledku poranenia lebky. To všetko ale na prvý pohľad vôbec nemusí byť zrejmé!

Je preto na rodičoch, aby posúdil závažnosť poranenia a podľa potreby vyhľadal lekárske ošetrenie.

Ako spoznať otras mozgu?

Najčastejším prejavom otrasu mozgu je: 

  • krátkodobé bezvedomie,

  • pocit na zvracanie alebo už samotné zvracanie,

  • krátkodobý výpadok pamäti (dieťa si nepamätá udalosti, ktoré sa stali bezprostredne v čase úrazu), skorý nástup bolesti hlavy a podobne.

Tento druh postihnutia je väčšinou s dobrou prognózou. Dieťa s týmito problémami je však vždy potrebné nechať vyšetriť detským lekárom, prípadne neurológom a očným lekárom.

Závažnejšie poranenie so závažnejším pomliaždením alebo krvácaním sa už prejavuje poruchou vedomia, pohybu, kŕčmi a podobne. Zradné sú predovšetkým tzv. subdurálne krvácania (krvácanie do lebky – tvrdá mozgová plena) u dojčiat alebo aj u detí, kde interval s poruchou vedomia môže byť od úrazu vzdialenejší.


Kedy kontaktovať lekára?

Lekára kontaktujte vždy, ak máte podozrenie na otras alebo závažnejšie poranenie mozgu. V takom prípade je nevyhnutné dieťa nechať vyšetriť lekárom.

Pripravte sa na nečakané situácie. Prečítajte si ďalšie články o prvej pomoci detí.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x