Prechod na umelé mlieko: čo robiť, keď ho dieťa odmieta

Dojčenské mlieko je pre dieťa novinka, rovnako ako fľaša, takže je úplne prirodzené, že oboje dieťa odmieta. Pokúste sa to dieťaťu uľahčiť.

Cork, Ireland

Iné chute

Ak dieťa prvé pokusy o kŕmenie z fľaše odmieta, je to preto, že materské mlieko chutí inak ako to "umelé". Dieťa si musí na novú chuť zvyknúť a niekedy to trvá dlhšiu dobu. Dôležitá je trpezlivosť a pohoda. Nesúďte chuť mlieka podľa seba, dieťa nič iné ako materské mlieko nepozná a musí si zvyknúť.

Nestriedajte mlieka často, držte sa jednej značky

Veľa mamičiek sa zľakne, keď ich dieťa dojčenské mlieko odmietne, a v snahe dostať do dieťaťa aspoň trochu mlieka začnú striedať všetky možné značky. To však môže narobiť viac škody ako úžitku. Časté striedanie dojčenských mliek zaťažuje nezrelý tráviaci systém.

Vydržte preto u jednej značky a tú skúšajte aspoň 6 - 8 krát. Je to rovnaké, ako keď dieťa učíte na nové druhy potravín - zeleninu a ovocie. Preto buďte trpezlivá, dieťa nenúťte, ale ponúkajte.

Skontrolujte teplotu aj fľašu

Ak prestávate dojčiť, mala by ste vedieť, že kŕmenie z fľašky prebieha úplne odlišne, než je satie z bradavky. Aj preto dieťa niekedy odmieta umelé mlieko. Skontrolujte teplotu mlieka, ktoré je vo fľaši - niektoré deti majú rady teplotu, ktorá je podobná teplote materského mlieka, iné ľahšie prijmú mlieko izbovej teploty alebo studenšie.

tip

Pozrite sa tiež na tvar cumlíka - preteká mlieko moc rýchlo, alebo naopak pomaly? Ak áno, potom cumlík vymeňte za iný.

Správne načasovanie

Dôvodom k odmietaniu dojčenského mlieka z fľaše môže byť aj zlé načasovanie. Vyberte si dobu, kedy dieťa nemá moc veľký hlad , ale nie je ani preplnené alebo je krátko po jedle. Dieťa by nemalo byť unavené ani nevrlé. Keď to nejde, radšej skúšanie nechajte a skúste to inokedy. Nie je nič horšieho, než dieťa nútiť do jedla, keď nechce.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Aké dojčenské mlieko vybrať

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x