Prehľad polôh, v ktorých môžete dojčiť

  • Správna poloha matky a dieťatka pri dojčení je dôležitá pre spokojnosť oboch. 
  • Polôh existuje niekoľko a niektoré sú popísané v nasledujúcom článku.

Správne zvolená vzájomná poloha matky a dieťaťa pri dojčení vedie k tomu, že mamička je počas dojčenia spokojná, relaxovaná, necíti bolesť, bradavka nie je sploštená ani poškodená, prsník je po dojčení vyprázdnený, dieťa saje dobre dlhými ťahmi, pri saní nevydáva srkavé zvuky, voľne dýcha a je pokojné a spokojné.

V akej polohe môžete dojčiť?

Hlavné polohy

V ľahu, najlepšie na boku - Matka leží na boku, spodnú ruku má ohnutú. Dieťa leží hlavičkou v ohybe ruky, bruškom k mamičke (pozor: nesmie ležať na chrbte!). Táto poloha je najobľúbenejšou pre nočné dojčenie, ale nie je úplne najvhodnejšia pre mamičky – začiatočníčky, pretože je na dieťa zle vidieť a s dieťaťom sa horšie manipuluje.

V sede (madona, kolíska) - Mamička sedí, chrbát má podopretý, bábätko leží v ohybe jej lakťa, predlaktie podopiera dieťaťu chrbát, prsty ruky matky spočívajú na zadočku dieťaťa. Spodná ruka dieťaťa objíma matku okolo pása, horná ruka leží na prsníku, z ktorého je dojčené. Aby matka nedržala celou váhou dieťa na ruke je vhodné si dieťa, predlaktie a lakeť ruky podložiť vankúšom.

Pre mamičky po cisárskom reze:

V polosede - Modifikácia polohy v sede, pri ktorej má mamička pod kolenami vankúš podopierajúci dolné končatiny. Veľmi pohodlná poloha, vhodná pre mamičky po cisárskom reze.

V ľahu na chrbte - Mamička leží na chrbte, dieťa má položené bruškom k svojmu brušku a rukou ho podopiera v oblasti chrbta. Poloha vhodná pre malé, nedonosené a zle sa prisávajúce deti, pre matky so silným vypudzovacím reflexom a po pôrode cisárskym rezom.

Vo vzpriamenej, tzv. vertikálnej polohe - Poloha je vhodná pre deti s malou bradou a pre nedonosené deti. Matka sedí s podopretým chrbtom, pri dojčení z ľavého prsníka dieťa sedí obkročmo na stehne ľavej nohy, pravá ruka matky podopiera hlavičku, krk a telo dieťaťa, ľavá ruka podopiera prsník z tej istej strany. Pri dojčení z pravého prsníka sedí dieťa na pravom stehne matky, ľavá ruka ho podopiera a pravá ruka drží prsník.


Mohlo by vás tiež zaujímať: Šestonedelie po pôrode cisárskym rezom

Ďalšie polohy používané mamičkami pri kojení

Poloha tanečníka – Dieťa leží na matkinom predlaktí (podloženým vankúšom), ruka podopiera prsník z tej istej strany. Táto poloha je vhodná pri striedaní prsníka pri jednom dojčení, lebo sa nemusí meniť spôsob držania dieťaťa a matka má pod kontrolou aj pohyby hlavičky dieťaťa. Táto poloha sa používa pri dojčení nedonosených či zle sa prisávajúcich detí.

Dojčenie obojručne – pri použití tejto polohy budete potrebovať pomoc druhej osoby, ktorá vám pomôže dieťa priložiť. Mamička si prsník uchopí zhora palcom, zostávajúce prsty podopierajú prsník zospodu. Poloha je vhodná pre mamičky s veľkými prsníkmi.

Bočné držanie (futbalová) Dieťa leží zozadu pozdĺž boku matky a na jeho predlaktí, je dojčené z bližšieho prsníka. Ruka matky podopiera ramienko, prsty tej istej ruky hlavičku dieťaťa. Nožičky dojčaťa sú pozdĺž matkinho boku. Vhodné je využitie vankúša, ktorý dieťa podopiera. Poloha je vhodná pre nedonosené deti, pre dvojčatá pri ich súčasnom dojčení, pre ženy s veľkými prsníkmi alebo plochými bradavkami.

Bočné držanie s oporou chrbta – Aj pri tejto polohe dieťa leží na predlaktí matky. Vďaka opore chrbta sa pri tejto polohe môže mamička pohodlne uvoľniť.

Brožúra nielen o dojčení

Prečítajte si rady o dojčení a detskej výžive od našich odborníkov v prehľadnej brožúre, ktorú si môžete zdarma stiahnuť vo forme PDF. 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x