Ovulačné testy – viete o nich všetko?

  • Nepleťte si ovulačný test s tehotenským testom. Ide o úplne rozdielne testy, avšak niečo spoločné majú – pre testovanie sa v oboch prípadoch používa moč. 
  • Tehotenský test slúži ku skorému zisteniu tehotenstva, ovulačný test naopak pomáha určiť, kedy je vhodný čas na počatie.

Ovulačný test si ľahko urobíte aj sama doma. Pomocou neho môžete zistiť, kedy je najlepší čas na otehotnenie, teda kedy máte ovuláciu. Avšak aj tento test je nutné brať orientačne a nespoliehať sa naň. Niektoré ženy ho používajú nie pre určenie ovulácie, ale ako antikoncepciu proti nechcenému počatiu. A k tomu rozhodne určený nie je.

Ako ovulačný test funguje?

Počas ovulácie narastá hladina tzv. luteinizačného hormónu LH a zvýšenie možno zistiť v moči. Ako náhle dôjde ku zväčšeniu tohto hormónu, väčšinou 1 až 2 dni pred ovuláciou, ovulačný test ho zachytí – a je teda vhodný čas pre počatie.

Pre testovanie potrebujete poznať dĺžku menštruačného cyklu, aby ste vedeli, kedy približne k vašej ovulácii dochádza (väčšine v polovici cyklu) a „nestrieľala naprázdno“. K ovulácii väčšinou dochádza medzi 9. až 18. dňom cyklu, ovulačný test teda robte pred predpokladaným dátumom ovulácie až 6 dní za sebou.

Testovanie trvá asi 5 minút a na rozdiel od niektorých tehotenských testov, kedy je najvhodnejšie testovať moč ráno, môžete tento robiť kedykoľvek počas dňa. Ak je test negatívny, a teda nemáte ovuláciu, prúžok je svetlejší ako kontrolný alebo sa vám ukáže len jeden prúžok. V prípade, že je prúžok rovnako zafarbený alebo tmavší ako kontrolný, je test pozitívny, ovulujete. Ak už viete, vhodný čas na počatie zhruba 3 dni pred ovuláciou a trvá až do dňa ovulácie.

Mohlo by vás zaujímať: Najčastejšie mýty a pravda o ovulácii

Kde kúpiť ovulačný test?

Ovulačný test môžete kúpiť buď zvlášť po jednom kuse (odporúča sa nákup po 5 kusoch), alebo v sade, ktorá sa skladá z 5 testovacích kaziet. Cena sa pohybuje okolo 4 € za balenie a dá sa bez lekárskeho receptu kúpiť v lekárni.

Ak nechcete čakať každý mesiac na to, či prídu plodné dni, môžete použiť moderný digitálny ovulačný test. Je citlivejší (až o štyri dni skôr) a možno si tak naplánovať ideálne dva dni pred počatím. Presnosť je podľa odborníkov okolo 99%, výsledky máte do 3 minút.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Plánované tehotenstvo: už je správný čas na dieťa?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x