Imunitu detí posilňujte správnou stravou

  • Výživa má pozitívny vplyv na zdravie vašich detí. 
  • Záleží len na vás, akú stravu im doprajete a čomu dáte prednosť.

Pre dieťa je najlepšou výživou materské mlieko. Obsahuje všetky dôležité živiny, ktoré pomáhajú detskému organizmu, aby sa vedelo brániť infekciám a vonkajším podnetom. Keď však začne dieťa rásť, začína byť aktívnejšie a potrebuje teda viac energie. Preto je v tomto období nesmierne dôležité, akú náhradnú mliečnu výživu (umelé mlieko) zvolíte, keď už nemôžete dojčiť, a akú stravu dieťaťu ponúknete.

Kľúč k zdravej črevnej mikroflóre

Podstatnú úlohu pre úspešný vývoj dieťaťa hrá imunitný systém čriev. Je vedecky dokázané, že 70 % buniek imunitného systému sa nachádza práve v črevách. Preto myslite na to, aby ste správnym výberom stravy vytvorili zdravú črevnú mikroflóru.

Naša strava je nutrične dostatočná, ale obsahuje veľmi málo prebiotík, ktoré prirodzene stimulujú črevnú mikroflóru. Preto nie je jedno, akú mliečnu stravu svojim deťom podávate. Kravské mlieko nie je postačujúce, pretože mu chýbajú nielen niektoré vitamíny, stopové prvky a omega-3 mastné kyseliny, ale aj prebiotické oligosacharidy GOS/FOS. A práve tie sú pre zdravú a rozvíjajúcu sa črevnú mikroflóru dôležité.

Ako fungujú prebiotiká

Prebiotiká sú polysacharidy (vlastne typ vlákniny), ktoré podporujú rast a činnosť užitočných baktérií v čreve, čím môžu pozitívne ovplyvňovať aj imunitný systém.

Kde ich nájdete?

Vhodným zdrojom je v batolivom veku zelenina, ovocie a aj strukoviny. No aj vo chvíli, keď prestanete dojčiť, môže byť jedným z najvýznamnejších zdrojov prebiotík mliečna výživa pre batoľatá.

Ako vybrať správne mlieko pre batoľatá? Môže to vyzerať ako problém, ale nie je to nič zložité. Stačí, keď budete pozorne sledovať zloženie mliek a dáte prednosť tým, ktoré obsahujú prebiotiká GOS/FOS. Táto zmes prebiotickej vlákniny potláča výskyt nežiaducich baktérií vyvolávajúcich infekcie a pomôže dieťaťu v období, keď sa pripravuje na vstup do kolektívu a začína viac času tráviť mimo domova.  

To, že majú prebiotiká pozitívny vplyv na imunitu, preukázali aj vedecké štúdie 1 . Batoľatá, ktoré pili mlieko pre batoľatá obohatené o GOS/FOS a LCP mastné kyseliny * , prekonali podstatne menej infekčných ochorení ako deti, ktoré pili štandardné mlieko  pre batoľatá.

Potravinové doplnky a imunita

Mnoho mamičiek sa domnieva, že pre zvýšenie imunity je potrebné deťom podávať aj potravinové doplnky, aby sa ich obranyschopnosť zvýšila. Nie je to však potrebné. Ak bude strava vášho dieťaťa vyvážená a pestrá, žiadne ďalšie doplnky nie sú potrebné.

Jedálny lístok vášho dieťaťa má obsahovať dostatok zeleniny, ovocia, mäsa a aj rýb a ďalej strukovín a cereálnych výrobkov. A, samozrejme, aj mliečnu zložku – tá by mala byť aj naďalej nenahraditeľnou súčasťou jedálneho lístka batoľaťa, a to aj vtedy, keď už vaše dieťa nadšene konzumujú bežné jedlo.

Imunitu je nutné posilňovať aj po tom, čo vaše dieťatko dovŕši 1 rok, pretože imunitný systém prechádza prudkým vývojom a pre jeho kvalitu môžete urobiť veľa.

* tuky zo skupiny omega 3 a omega 6

¹Lee W. S., et al, Effect of Growing Up Milk (GUM) containing scGOS/lcFOS/LCPUFA on the Occurrence of Infections in Young Children attending Day Care Centers, 2011 Abstract: A-352-0006-00466.

Chcete posilniť imunitu vášho dieťatka? Prečítajte si 11 tipov pre posilnenie imunity dieťaťa.

Stiahnite si zadarmo brožúru, kde sa dozviete všetko podstatné o dojčenskej výžive a imunite.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x