Cvičenie s deťmi od 1 do 1,5 roka

Ako cvičiť s 1 - 1,5 ročným dieťaťom? Poradíme vám prečo je cvičenie v tomto veku tak dôležité a takisto dáme tipy ako cvičiť s dieťaťom aj v pohodlí vášho domova.

Mother helping daughter learn to walk

V tomto vekovom rozmedzí sa veľká väčšina všetkých detí „rozbehá“ sama. Spočiatku sa väčšina detí ešte spolieha na lozenie, stavia sa, chodí s oporou alebo okolo nábytku. Prvé neisté kroky vo voľnom priestore potom znamenajú veľký medzník. 

Pozor na neúmyselné vyvolanie záchvatu hnevu.

Deti v tomto veku už majú svoje JA. Ak chceme, aby vyliezli na rebriny a ony sa akurát cez telocvičňu vydajú za hračkou, mali by sme ich nechať.

„Skôr sa snažíme odviesť pozornosť dieťaťa, ako ich nútiť k nejakej činnosti. V tomto veku sa deti koncentrujú na určitý úkon len pár minút a s tým musíme počítať. Inak si môžeme vyslúžiť aj neslávne známe záchvaty hnevu." zdôrazňuje inštruktorka pohybovej výchovy Mgr. Pavla Štěpánová.   

Prevencia proti bolestiam chrbtu a skoliózy v dospelosti

Pri cvičení detí v tomto veku je kladený dôraz najmä na posilnenie dolných končatín. Nesmieme však zanedbávať ani svalstvo trupu a tzv. hlboký stabilizačný systém (drobné svaly okolo chrbtice, ktoré potom nebudú dobre rozvinuté, môžu mať v neskoršom veku na svedomí bolesti chrbta, skoliózu a ďalšie nepríjemnosti). Všetky cviky sa dajú väčšinou robiť aj doma, dieťa tak zabavíme a zároveň podporíme jeho telesný aj psychický vývoj. 

Priebeh lekcie krok za krokom

Lekcie pre deti v tomto vekovom období prebiehajú formou svižnej polhodinky, pri ktorej sa rýchlo, ale premyslene mení sled činností, aby deti udržali pozornosť.

  • Začiatok cvičenia

Cvičenie začína akousi „prekážkovou dráhou“, ktorú deti s mamičkami prebiehajú. Spoločne bežia po lavičke, medzi kužeľami, preliezajú pyramídu zo žineniek a preliezajú improvizovaným tunelom. „Deti sa pri tom vyventilujú, vydajú energiu a potom pri riadenom cvičení omnoho lepšie spolupracujú,“ vysvetľuje Pavla Štěpánová.

  • Po prekážkovej dráhe

Nasleduje oficiálne privítanie s básničkou, pri ktorej sa predvádzajú určité pohyby, napr. úklon pri pozdrave a ďalšie. Zhruba v roku a pol už ich vie dieťa samé od seba zopakovať.

  • Po básničke

Pri rozcvičke prichádzajú k slovu známe veľké balóny. Vďaka nim sa zapojí celé telo. Vyrovnaním rovnováhy na balóne sa posilňuje predovšetkým trup. Všetky cvičenia zvyčajne dopĺňajú riekanky alebo pesničky.

tip pre vás

Stiahnite si prehľadnú mapu psychomotorického vývoja dieťaťa od jedného do troch rokov a sledujte postupný vývoj svojho bábätka vo zvedavé batoľa.

Aj o mamičku sa musia naučiť deliť

Po ďalšom „vybehaní“, napríklad s obručami a mamičkou na chrbte alebo druhom prebehnutí prekážkovej dráhy, nasleduje prvé vedomé spoznávanie kolektívu. „V tomto veku by už mali všetky deti, aj tie, ktoré doposiaľ trávili všetok čas len s rodičmi, začať vnímať, že nie sú len ony a mamička,“ uvádza Pavla Štěpánová.

Na lekciách cvičenia sa preto začínajú hrať hry v krúžku, deti s mamičkami sa držia spoločne za ruky, chodia „kolo, kolo mlynské“ a prvýkrát skúšajú kolektív a vzájomnú integráciu. Aj pocit, že sa o svoju mamičku musia „deliť“ s ostatnými, veľmi pomáha, predovšetkým u najväčších mamičkovských závislákov.

Doležitá je aj fyzická aktivity mamičky

Dobrá fyzická kondícia mamičky je základom pre zvládnutie fyzických pokrokov dieťaťa. Behanie s dvanásťkilovým drobčekom v náručí dá poriadne zabrať. V ďalších cvikoch, robených napríklad s dieťaťom spoločne, posilňujú mamičky brucho alebo nohy.

Tipy na cviky s dieťaťom

  • Priťahovanie na lavičke

Tento cvik robíme doma na užšej dlhšej lavičke (cvik je možné robiť aj vonku na ihrisku). Položíme dieťa na bruško na lavičku, chytíme ho rukami zo strán a priťahuje sa po lavičke na druhú stranu. Posilňujú sa tak nielen svaly rúk, ale aj oblasť trupu.

  • Cviky s veľkou loptou

„Tlčie bubeník“ – Necháme dieťa silou búchať striedavo rukami do veľkej lopty, kým lopta nezačne skákať. Cvičí sa kooperácia pohybov a svaly rúk.

Kotúľanie Môžeme pridať aj kotúľanie, pri ktorom deti kotúľajú veľkú loptu z jednej strany miestnosti na druhú.

  • Cviky aj pre mamičky

Ľahneme si na chrbát, pokrčíme nohy a dieťa si na nohy položíme. Urobíme „kolísku“ a s dieťaťom (položeným na našich nohách na brušku) sa hojdáme.

Vezmeme dieťa do náručia čelom k sebe, jeho nohy nás objímajú okolo pása. Skúsime sa takto pokrčiť do drepu a zasa narovnať. 

  • Precvičovanie chôdze

Nejde ani tak o cvik, ako skôr o tip ako dieťaťu uľahčiť cestu za „ľahkou chôdzou“. V čase plávajúcich podláh sa veľa detí bojí stúpať a začať chodiť. Po niekoľkých karamboloch, kedy ich neudržia nožičky v ponožkách na klzkom povrchu, na istý čas ďalšie pokusy vzdávajú, pretože majú strach sa znova udrieť. Preto je dobré dať na určitý čas aspoň do detskej izby alebo obývačky koberec, aby dieťatko začalo robiť prvé kroky istejšie. 

Čo určite NEROBIŤ?

Aj vo veku, kedy sa dieťa pohybovo úplne osamostatňuje tým, že sa naučí chodiť, môžeme občas nechcene spôsobiť ujmu. Čoho by sme sa teda mali vyvarovať? 

  • Nenútime deti robiť kotrmelce: Niektorí príliš horliví rodičia by radi, aby sotva chodiace dieťa ukázalo ďalšiu fyzickú zdatnosť. Na takýto telocvik je ešte príliš skoro a mohli by sme mu spôsobiť nepríjemné zranenia. 

  • Nerobíme „lietadielko“: Chytenie len za ruky a roztočenie dieťaťa vo vzduchu môže poškodiť jeho chrbticu.

  • Nevyhadzujeme dieťa do výšky: Šklbnutie hlavou pri tomto pohybe je veľmi nezdravé a môže mať vplyv na chrbticu.

Mohlo by vás zaujímať: Psychomotorický vývoj od 12. m.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x