Choroby v tehotenstve a pri pôrode - prenášajú sa na bábätko?

  • Každá nastávajúca mamička sa bojí infekčných chorôb, ktoré ju môžu stretnúť v tehotenstve. 
  • Je dôležité ale poznamenať, že väčšina týchto ochorení plod neohrozia.
899785866

Plod je chránený placentou

Plod je chránený pred nepriaznivými účinkami vonkajšieho prostredia a tým aj prenikaním mikroorganizmov. Plod je uložený v maternici matky tak, že ho spája s iným organizmom len placenta a pupočník. Prostredníctvom týchto orgánov sa do organizmu dieťaťa dostávajú živiny a ďalšie látky potrebné pre jeho rast a vývoj. Plod je chránený pred infekciou celým radom mechanizmov. Tvorí ich predovšetkým nedotknuteľná placentárna bariéra, plodové obaly, materské protilátky, ktoré sa dostávajú do plodu placentou a samozrejme rozvíjajúce sa vlastné imunitné (obranné) reakcie plodu. Plodová voda, v ktorej je plod dieťaťa uložený, obsahuje rovnako ochranné, predovšetkým protibakteriálne prvky.

Infekčné ochorenia, ktoré predstavujú problém

Niektoré infekcie sa však predsa len môžu do organizmu ešte nenarodeného dieťaťa dostať. Medzi hlavné nebezpečie patria najmä niektoré vírusové infekcie, ktoré na plod prenesie matka.

Sú to predovšetkým:

  • osýpky

  • cytomegalovírusová infekcia

  • infekcia herpetickým vírusom

Plod však môže byť postihnutý aj inými mikroorganizmami. Patrí sem predovšetkým ochorenie toxoplazmózou alebo listériou. Plod dieťaťa môže byť napríklad infikovaný mikroorganizmami, ktoré spôsobujú syfilis a dieťa sa tak môže narodiť postihnuté.

HIV a ďalšie závažné ochorenia

Choroba matky a následné postihnutie plodu infekciou a ďalší rozvoj ochorenia má rovnako svoje špecifiká. Tehotná žena s toxoplazmózou často potratí a dieťa tak neprežije. Od ženy infikovanej HIV sa plod najčastejšie nakazí až v čase pôrodu, kedy prechádza pohlavnými cestami ženy. Preto je tu účinnou prevenciou vybratie plodu cisárskym rezom. Týmto spôsobom sa nebezpečenstvo HIV infekcie v prenose na dieťa znižuje. Musí však nasledovať ďalšie opatrenie. Je to predovšetkým zákaz dojčenia dieťaťa HIV pozitívnou matkou a ďalej dodržiavanie určitých ďalších ochranných opatrení.

Dieťa sa môže infikovať v čase pôrodu aj mikroorganizmami kvapavky, ktoré u preventívne neošetreného dieťaťa vyvolávajú ťažké postihnutia tkanív oka a podobne.

Imunita plodu sa aktivuje postupne

Je dobre známe, že na niektoré infekcie je dieťa po pôrode viac citlivé a niektorými infekčnými ochoreniami v prvých mesiacoch života prakticky neochorie. Súvisí to s vývojom vlastného imunitného systému dieťaťa a s ochrannými látkami (protilátkami), ktoré dieťaťu v čase tehotenstva odovzdala jeho matka.

Matka dáva dieťaťu predovšetkým protilátky k niektorým vírusovým infekciám, medzi ktoré patria:

Proti bakteriálnym infekciám sú už tieto protilátky menej koncentrované (záškrt, čierny kašeľ) alebo nie sú vôbec prítomné.

Vlastný imunitný systém dieťaťa nie je proti niektorým bakteriálnym infekciám ešte vôbec aktivovaný, z čoho vyplýva, že pre malé dieťa, najmä novorodenca a dojča sú niektoré mikroorganizmy veľmi nebezpečné. Priebeh niektorých infekčných ochorení je preto u malých detí ďaleko závažnejší ako u detí starších alebo u dospelých.

Očkovanie dieťaťa

Princíp očkovania spočíva v tom, že sa použije špecifická vakcína, ktorá nevyvolá ochorenie, ale napodobní prirodzenú infekciu tak, že sa v organizme vytvoria ochranné protilátky voči tejto infekcii. V prípade kontaktu dieťaťa so skutočnou infekciou dieťa už neochorie, pretože má vytvorené protilátky, ktoré rozšíreniu infekcie v organizme zabránia.

Mohlo by vás zaujímať: Prečo je očkovanie detí dôležité.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x