Ako často kŕmiť dieťa z dojčenskej flaše?

  • Kŕmite dieťa z fľašky a nieste si istá či mu to stačí? 
  • Každé dieťatko má iný apetít, a preto je naša tabuľka, ktorú si môžťe aj vytlačiť, len orientačná.

Povaha každého dieťaťa sa môže individuálne líšiť, počet dojčenia či kŕmenie a množstvo materského alebo dojčenského mlieka preto vnímajte len ako orientačné. Celý rad detí vyžaduje nižšií, alebo naopak vyšší počet kŕmení, než aký uvádzame v tabuľke, a tiež máloktoré bábätko sa zobudí presne po troch hodinách od predchádzajúceho kŕmenia.

V nasledujúcej tabuľke vidíte orientačnú schému pre kŕmenie bábätka v závislosti od jeho veku. Ak sa bábätko narodilo predčasne alebo malo nízku pôrodnú váhu, požiadavky na kŕmenie sa môžu líšiť. V každom prípade vám najlepšie poradí vaša zdravotná sestrička v pôrodnici (v novorodeneckom oddelení).

Približný harmonogram kŕmenia dieťaťa vo veku od narodenia do jedného roku

Približný vek

Približná váha

Počet kŕmení (behom 24 hodin)

Počet odmeriek prípravy kojeneckého mlieka na 1 kŕmenie

Objem vody na prípravu mliečnej zmesy na 1 kŕmenie

do 2 týždňov

3,5 kg

6

3

90 ml

2 - 4 týždne

3,9 kg

5

4

120 ml

4 - 8 týždne

4,7 kg

5

5

150 ml

8 - 12 týždňov

5,4 kg

5

6

180 ml

3-4 mesiace

6,2 kg

5

6

180 ml

4-5 mesiacov

6,9 kg

5

7

210 ml

5-6 mesiacov

7,6 kg

5

7

210 ml

7-12 mesiacov

-

3

7

210 ml

Dôležité upozornenie: Používejte, prosím, priloženú odmerku. Farba odmerky se môže líšiť.

Ako načasovať kŕmenie

Ak chcete odhadnúť, na akú dobu je bábätko nasýtené a kedy bude potrebné ďalšie kŕmenie, ako začiatok intervalu medzi východiskovým kŕmením a ďalším kŕmením považujte začiatok predošlého kŕmenia a ako koniec potom začiatok toho ďalšieho. Tiež si, prosím, všimnite, že každé kŕmenie - ak do neho tiež zahrnieme tradičné poklepanie po chrbte a výmenu plienky - trvá okolo jednej hodiny.

tip

Ak si predsa len nie ste 100% istá koľko mlieka a kedy by malo bábätko dostávať, neváhajte sa opýtať našich odborníkov. Sú k dipozícii aj na online chate.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x