Očkovanie proti pneumokokom

Očkovaniu proti pneumokokom by mali venovať pozornosť rodičia detí vo veku od 6 mesiacov do 4 rokov. Prečo je očkovanie dôležité a aké sú dostupné vakcíny?

Vaccine, Vaccination Hepatitis B virus for child baby. Doctors vaccinate the thighs of children

1. Čo to sú pneumokokové infekcie?

Pneumokok je baktéria, latinsky Streptococcus pneumoniae, ktorá sa vyskytuje všade okolo nás , predovšetkým však na slizniciach horných dýchacích ciest. Čo všetko teda môžu tieto baktérie spôsobiť?

a. Bežné ochorenia

  • bronchitídu (zápal priedušiek),

  • sinusitídu (zápal prinosových dutín),

  • zápal stredného ucha,

  • zápal pľúc,

  • zápal mozgových blán,

  • infekčná otrava krvi.

b. Závažné ochorenia

Týmto závažným chorobám spôsobených pneumokokom hovoríme invazívne pneumokokové ochorenie (tzv. IPO). V SR nimi ochorie až 300 detí ročne.

Nákaza môže prebehnúť celkom ľahko – kvapôčkovým prenosom od infekčného jedinca. Inou možnosťou je, že človek už baktériu nosí v sebe (najmä malé deti sú často bacilonosiči), bez toho aby o tom sám vedel, a pneumokok čaká na oslabenie imunitného systému, ktorým môže byť aj obyčajné nachladnutie, aby sa mohli úplne prejaviť. Rovnako aj ostatné bakteriálne infekcie sa aj tieto liečia podávaním antibiotík, problémom však je rezistencia pneumokokov voči antibiotikám.

2. Vakcíny a očkovacia schéma

K preventívnej ochrane pred niektorými typmi pneumokokov slúži očkovanie. Vo väčšine západoeurópskych krajín patrí očkovanie proti pneumokokom medzi odporúčané. V Slovenskej republike patrí od roku 2008 medzi povinné očkovanie.

3. Kedy s očkovaním počkať?

Očkovanie je potrebné odložiť, ak má dieťa horúčku alebo je inak oslabené. V prípade, že si nie ste istá, či sa vaše dieťa môže očkovať, poraďte sa s detským lekárom.

4. Očkovanie proti pneumokokom v tehotenstve a pri dojčení

Prípadný vplyv na tehotenstvo alebo dojčenie nebol u vakcíny Prevenar ani Synflorix sledovaný, pretože nie sú určené pre dospelých.

5. Aké môžu byť nežiaduce účinky očkovania proti pneumokokom?

Medzi veľmi časté nežiaduce účinky, ktoré boli sledované po aplikácii týchto vakcín, patrí začervenanie a bolesť v mieste vpichu, horúčka a väčšia ospalosť dieťaťa. Rovnako ako u ostatných vakcín sa ale odporúča lekársky dohľad po aplikácii pre možnosť vzniku anafylaktickej reakcie.

Pre zistenie vakcín, ktoré sa aktuálne používajú sa pozrite na web úradu verejného zdravotníctva slovenskej republiky.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x