Čo spôsobuje nedostatok železa u detí?

Ak má vaše dieťa nedostatok železa, môžete pozorovať, že je unavené a celkovo bez energie. Aký je najlepší spôsob dodania železa počas zavádzania nemliečnej stravy?

Close-up of a baby drinking milk in his mother's arms at home

Dôležitosť železa

Železo je nevyhnutné pre tvorbu krvného farbiva hemoglobínu zaisťujúceho transport kyslíka a pre rozvoj mozgu. Nedostatok železa môže u vášho dieťaťa spôsobiť anémiu, ktorá môže viesť k únave a nedostatku energie. Môže mať aj negatívny vplyv na učenie základných zručností.

Príjem železa počas zavádzania nemliečnej stravy

Okolo 6. mesiaca veku  si vaše bábätko vyčerpá svoje prirodzené zásoby železa, preto mu musíte zaistiť dostatočný prísun železa z potravy, keď začnete kŕmiť tuhou stravou. 

Železo v potravinách sa vyskytuje:

  • v živočíšnej potrave, ktorá pôvodne obsahovala hemoglobín, teda v červenom mäse, vnútornostiach, hydinovom mäse alebo rybách,

  • v rastlinnej potrave, a to najmä v strukovinách,

  • v listovej zelenine.

tip

Ak kŕmite dieťa dojčenským mliekom, po začiatku prikrmovania prejdite na následné mlieko, ktoré svojím zložením lepšie rešpektuje fakt, že bábätko už nemá výhradne mliečnu stravu a obsahuje aj dostatok železa.




Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x