Čo robiť pri podozrení na otravu hubami

  • Ako sa jedlé huby menia na jedovaté? 
  • Aké sú prejavy otravy hubami? 
  • Aká je inkubačná doba od otravy po prvý príznak? 
  • Aká je prvá pomoc?
Parent and child cooking vegetables

Pozor! Aj z jedlej huby sa môže stať jedovatá

Aj jedlé huby sa môžu zmeniť v nebezpečnú surovinu. Pri ich zaparení alebo hnití sa totiž aj v inak jedlých hubách môžu objaviť toxické látky, ktoré majú neblahý vplyv na naše zdravie. Preto by sme náležitú pozornosť nemali venovať len spracovaniu húb, ale aj ich uskladneniu.

Prejavy otravy hubami 

Inkubačná doba

Otrava hubami sa môže prejaviť buď bezprostredne po konzumácii alebo až po dlhšom čase, a to aj na druhý deň. Spravidla najviac nebezpečné huby (napríklad Muchotrávka zelená alebo Vláknica patouillardová a ďalšie životu nebezpečné huby), vyvolávajú príznaky otravy za šesť, desať a viac hodín alebo dokonca aj za deň či ešte neskôr po ich konzumácii.

Pri otrave hubami je charakteristické postihnutie niektorých orgánových systémov. Sú huby, ktoré postihujú len tráviace ústrojenstvo, s prejavmi vracania a hnačiek, iné zase poškodzujú pečeň alebo obličky.

Prvá pomoc pri otrave hubami

  • Ak dieťa spontánne nezvracia, pokúsime sa zvracanie navodiť.

  • Okamžite vyhľadať lekársku pomoc, kde sa vykonajú ďalšie opatrenia. Pri podozrení na otravu hubami sa obsah tráviaceho traktu okamžite posiela na mykologické vyšetrenie, aby bolo možné čo najrýchlejšie určiť pôvodcu otravy a tým určiť ďalší spôsob liečby intoxikovaného dieťaťa.

  • Ak máte k dispozícii huby, ktoré ste konzumovali, alebo sú k dispozícii zvratky dieťaťa s nestráveným zvyškom húb, vezmite ich so sebou.

Prognóza otravy hubami

Je daná charakterom a množstvom požitej nejedlej huby. Dieťa sa môže úplne uzdraviť, ale môže aj zomrieť, a to aj pri maximálnej lekárskej starostlivosti. Čím skôr je dieťa dopravené k lekárovi, tým väčšiu má nádej na uzdravenie. Najjedovatejšie huby sú však veľmi zákerné práve v tom, že sa otrava prejaví až dlho po ich konzumácii.

Ak sa vaša rodina venuje hubárčeniu, učte deti huby rozlišovať už od ranného detstva. Deti by tiež mali dodržiavať zásadu, že huby ani iné lesné plody, ktoré nepoznajú, sa nesmú ochutnávať.


Prečitajte si aj dalšie články o prvej pomoci detí.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x