Ako odnaučiť dieťa od cumlíka?

Cumlík je súčasťou sveta vášho dieťatka, pomáha mu prekonať úzkosť, strach zo spánku, upokojuje ho. Ako ale postupovať, keď príde čas sa s cumlíkom rozlúčiť?

Časté cmúľanie má vplyv na výslovnosť

V druhom roku života sa snažte cumlík obmedzovať len na noc. Je totiž rozdiel, či má dieťa cumlík v ústach len na chvíľu pred spaním, alebo či ho cmúľa celý deň. Pri nepretržitom cmúľaní hrozí riziko, že mäkké detské kosti sa začnú prispôsobovať tvaru cumlíka. Môžu vzniknúť aj odlišnosti v postavení zubov alebo nesprávna poloha jazyka v pokoji, ktorá sa často podieľa na zlej výslovnosti sykaviek (c, s, z, š, č, ž) i ďalších hlások.

Aby ste tomu predišli, cumlík by mal mať správnu veľkosť, ale aj tvar. Viac ako kruhový prierez sa osvedčil užší obdĺžnik, kde obe čeľuste dosadajú na rovnú líniu dlhšej strany obdĺžnika.

Ako s cumlíkom skončiť  

Snažte sa od samého začiatku brať cumlík len ako krátkodobé riešenie a  pripravujte dieťa na to, že sa s ním raz bude musieť rozlúčiť. Urobte to však citlivo, aby dieťa nebolo smutné a nepociťovalo krivdu, že mu ho beriete.

Osvedčené rituály ako odnaučiť dieťa od cumlíka

Existujú rodičovské rituály, ktoré zabrali u iných detí, tak ich vysúšajte.

1. Cumlík môžete nechať náhle zmiznúť (skryte ho niekam, kde ho nenájdete ani vy) a dieťa niekoľko dní zabávajte tak, aby si naň nespomenulo.

2. Niektoré deti svoj cumlík „darujú“ mladšiemu súrodencovi, iné ho dajú nejakému zvieratku

3. Cumlík môžete vymeniť za vianočný darček . Pod stromčekom nechá vaše dieťa cumlík a nájde tam za to vytúžený darček od Ježiška.

4. Ak cestujete na dovolenku , môžete túto príležitosť využiť na "zabudnutie" cumlíka doma . Samozrejme ho ale majte pre istotu pri sebe, aby ste náhodou nezažili veľmi uplakanú dovolenku.

Mohlo by vás zaujímať: Ako naučiť dieťa obliekať sa? 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x