Zlomeniny končatiny a výrony u detí

  • Úraz končatiny nie je u detí vzácnosťou a môže viesť k poraneniu mäkkých aj kostných tkanív. 
  • Viete aká je prvá pomoc pri zlomenine a výrone?
Baby's feet in pediatrician hand - massaging

1. Poranenie kože

V prípade, že je poranenie sprevádzané krvácaním z poranenej kože, ošetrite najskôr krvácajúcu ranu. Ak je rana zašpinená, prelejte ranu peroxidom vodíka alebo iným dezinfekčným prostriedkom a vysušte najlepšie sterilnými štvorčekmi. Ďalej podľa potreby buď nechajte zaschnúť, alebo pri väčšej a stále krvácajúcej rane prekryte sterilným obväzom.

tip

Sterilné krytie je možné kúpiť v lekárni, pozor však na dátum spotreby, ktoré je vždy vyznačené na obale.

2. Zlomenina 

Ak je poranenie sprevádzané opuchom a výraznou bolestivosťou končatiny, je potrebné uvažovať o zlomenine kosti. Manipulácia s končatinou môže viesť v prípade pohybu úlomkov kosti k ďalšiemu poraneniu okolitých tkanív, najmä ciev a nervov. Preto ak je to možné s končatinou nehýbte. Pred transportom dieťaťa k lekárovi je vhodné končatinu fixovať.

Ako fixovať končatinu?

Končatinu fixujeme dlahami (ktoré pochopiteľne bežne nemáme v domácnosti) alebo ich náhradami – tyč od metly, doska alebo napr. lyžiarska palica. Nepoužívajte plastové pravítka, pretože sa môžu ľahko zlomiť. K fixácii končatiny by nemali byť použité ani žiadne ostré predmety alebo predmety, ktoré by mohli u dieťaťa vyvolať alergickú reakciu. Zásadou je, že vzájomne protiľahlé strany končatiny podložíme dlahou alebo nejakým pevným materiálom, ktorý veľkosťou presahuje kĺby nad miestom a pod miestom úrazu.

Dlahy alebo iný materiál je potrebné mäkko podložiť tak, aby nedochádzalo k priamemu kontaktu dlahy s pokožkou pacienta. Ovínadlom alebo šatkou je potom možné protiľahlé miesta končatiny okolo oboch dláh fixovať. Pohyb hornej končatiny môžete obmedziť jej fixáciou obväzom okolo krku.

Ako spoznáte zlomeninu?

  • Bolo cítiť alebo počuť, že kosť praskla.
  • Došlo k čiastočnej alebo úplnej strate pohyblivosti.
  • Ak sa pohne postihnutou končatinou, vydá škrípavý zvuk.
  • Deformácia alebo abnormálny pohyb v mieste zlomeniny, napr. ruka sa ohýba na inom mieste ako v lakti.
  • Svalovina okolo miesta zranenia je ochabnutá.
  • Svalové kŕče.

    Tipy:

    • Ak budete chcieť postihnuté miesto chladiť, napr. ľadom, nikdy ho neprikladajte priamo na pokožku. Hrozí poškodenie kože!

    • Zahrajte sa s deťmi na nemocnicu, pri ktorej si nanečisto vyskúšate, ako by ste dieťaťu prípadné poranenie končatiny v praxi ošetrili. Hru neodkladajte, zahrajte sa ju napríklad hneď zajtra.

    Ošetrenie otvorenej zlomeniny

    Ak sa jedná o tzv. otvorenú zlomeninu, to znamená, že ide o otvorenú ranu, z ktorej trčia zlomené kosti, nikdy kúsky kosti nezasúvajte späť. Krvácanie zastavte najlepšie tlakovým obväzom a končatinu fixujte.

    Je nutná návšteva lekára?

    Áno. Zranené dieťa dopravte na najbližšiu chirurgickú ambulanciu alebo volajte záchrannú službu.

    Mohlo by vás tiež zaujímať: Prvá pomoc keď sa dieť popáli

    3. Výron

    Okrem zlomeniny kosti sa môžu u dieťaťa uvoľniť tkanivá v oblasti kĺbu. V mieste poranenia sa objaví opuch (výron). Postihnutie je bolestivé.

    Prvá pomoc

    Zafixujte oblasť postihnutia. Miesto okolo kĺbu stiahnite pružným ovínadlom. Pod pružné ovínadlo je potrebné kožu podložiť vatou alebo iným mäkkým materiálom.

    Je potrebná návšteva lekára?

    Áno. Dieťa čo najskôr dopravte k lekárovi.

    Nezabudnite

    Pri každom úraze končatiny musíme posúdiť jej funkčnosť v pohybe, prípadne pri chôdzi. Záleží na tom, ako dieťa reaguje. Ak sa nemôže dieťa postaviť na poranenú dolnú končatinu, alebo nemôže hýbať rukou, tak ho k tomu rozhodne nenútime.

    Prečítajte si aj daľšie články z kategórie Prvá pomoc.

    Související články

    Zjistěte více o mateřství

    mom and baby

    Spojte sa s našou poradňou odborníkov

    Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

    Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

    Dôležité upozornenie

    Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

    x