Strava v tehotenstve: nejedzte za dvoch, jedzte dvakrát zdravšie!

  • Viete, že v čase tehotenstva vyvíja vaše telo ďaleko väčšiu námahu ako kedykoľvek predtým? 
  • Potrebujete preto zdravú stravu, aby ste si udržali silu a tehotenstvo si užila. 
  • Bábätko okrem toho potrebuje dôležité živiny pre svoj vývoj.

Domnievate sa, že keď čakáte bábätko, je potrebné jesť za dvoch? Ale nie. Jesť musíte – ale dvakrát zdravšie. Nie je potrebné držať ani žiadnu špeciálnu diétu, dôležité je, aby vaša strava bola kvalitná a vyvážená. Všetko, čo jete, je totižto dôležité nielen pre vás, ale aj pre vaše dieťa.

Vedeli ste, že je vedecky podložené, že to, čo v tehotenstve jete, má veľký vplyv na budúce zdravie vášho dieťaťa – napr. na to, či bude v dospelosti ohrozené civilizačnými chorobami?

Konzumujte kvalitné potraviny bez zbytočných aditív

Konzumovať by ste mali tie najkvalitnejšie potraviny. Najlepšie je také jedlo, ktoré je najbližšie „pôvodnému stavu“, teda priemyselne nespracované a bez zbytočných aditív. Obmedzte teda polotovary a zabudnite na jedlá z plechovky.

Pozerajte sa pozorne ako inokedy na etikety potravín, ktoré vám prezradia viac o ich spracovaniu. Nakupujte aj radšej sezónne potraviny, napr. zeleninu a ovocie, ktoré práve dozrieva.

Vždy sa ale vyhýbajte nahnitým plodom a potravinám obsahujúcim plesne. Vyhnite sa ale nepasterizovaným čerstvým syrom  - ako hermelín, bryndza, feta – mohli by vás nakaziť baktériou listeriózy, potenciálne nebezpečnou pre dieťa. Zabudnite aj na „tatarák“.

[snippet-8]

Ideálne zloženie tehotenskej stravy

Váš jedálniček by mal obsahovať vyvážený pomer sacharidov, bielkovín, vitamínov a minerálov. Okrem toho by ste mali dbať na zvýšený príjem ďalších látok nevyhnutných pre vývoj dieťaťa – železa, jódu, kyseliny listovej.

Bielkoviny

Typ a kvalita bielkovín v potravinách sa líši, najlepšími zdrojmi sú  ryby, hydina a mäso, mliečne výrobky (syry, jogurty, tvaroh atď.), vajcia. Ideálne sú aj strukoviny, napríklad fazuľa či šošovica. Denne by ste mala zjesť aspoň 3 porcie bielkovinových jedál.

Ryby v tehotenstve

Nebojte sa v tehotenstve jesť ryby: vplyv omega-3 mastných kyslín, ktoré obsahujú, je dokonca veľmi prospešný pre vývoj nervovej sústavy dieťaťa. Každý týždeň si môžete bez obáv dopriať jednu 150 g porciu tučných rýb a jednu porciu bielomäsích rýb.  

Vyhýbajte sa ale radšej väčším morským rybám, napr. žralokovi, mečúňovi, veľkým makrelám a tuniakom, ktoré môžu obsahovať pre plod nebezpečnú ortuť.  Zabudnite aj na sushi a ďalšie surové morské plody.

Sacharidy

V tehotenskej strave sa sústreďte na tzv. zložené sacharidy a vyhýbajte sa prázdnym kalóriám, ktoré nájdete v jednoduchých sacharidoch. Rýchlu, ale prázdnu energiu vám dodá rafinovaný cukor, múčniky, čokoládové tyčinky, priemyselne vyrábané sušienky, sladké pečivo a koláče, konzervované ovocie atď. Zložené sacharidy nájdete v zemiakoch, šošovici, fazuli, ryži – okrem toho obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu.

Máte aj napriek tomu chuť na sladké? Doprajte si kvalitnú čokoládu, čerstvé ovocie alebo domáci ovocný múčnik.

Kyselina listová

Kyselina listová je nevyhnutná pre správny vývoj plodu, najmä v prvých troch mesiacoch, hlavne pre rozvoj nervového systému. Jej najlepšími zdrojmi sú hlávkový šalát, drobné ovocie, orechy, vnútornosti (tie sa ale príliš v tehotenstve neodporúčajú), vaječný žĺtok. K dostaniu je ale aj v tabletách, ktoré vám pravdepodobne predpíše váš lekár.

Vitamíny

Dobrým zdrojom vitamínov C, A, B, E je predovšetkým ovocie a zelenina. Všetky tieto vitamíny potrebujete a sú vo vašom jedálničku nesmierne dôležité. Zelená listová zelenina, žltá alebo červená zelenina a ovocie dodávajú vitamíny A, E, B6, takže konzumujte brokolicu, špenát, žeruchu, mrkvu, rajčiny, banány a marhule.

Najviac vitamínu B ale nájdete v celozrnných výrobkoch, rybách, mäse, vajciach a mlieku. Vegetariánky si preto musia dávať na prísun tohto vitamínu pozor a mali by ste užívať B12 v tabletkách.

Minerály

Pre zdravý rast dieťaťa v brušku sú nevyhnutné aj vysoké hladiny železa a vápnika. Najlepším zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky. Pozor, čím viac prijímate rastlinnej stravy, tým viac potrebujete vápnika, pretože ich tieto látky v čreve viažu a bránia jeho vstrebávaniu.

Ak trpíte neznášanlivosťou laktózy, vyberajte potraviny bohaté na vápnik, ktoré laktózu neobsahujú – ako sezamové semienko, mak, mandle, orechy alebo brokolica.

Železo potrebuje telo k tvorbe hemoglobínu, ktorý sa podieľa na prenose kyslíka červenými krvinkami. V tehotenstve je potrebný stabilný prísun železa – jeho nedostatok je spojený s neprospievaním plodu, ale môže viesť aj k anémii (chudokrvnosti) u matky. Železo sa najlepšie vstrebáva z potravín, ktoré obsahujú zároveň vitamín C a živočíšne proteíny, napríklad chudé mäso, vaječný žĺtok apod. Veľa železa obsahujú aj hrozienka, marhule, červená repa aj ďalšie ovocie, zelenina aj obilniny! Nepite príliš veľa kávu a čierneho čaju – tieto potraviny blokujú vstrebávanie železa.

V tehotenstve majú nastávajúce mamičky aj zvýšenú potrebu jódu – ten môžete získať zo špeciálnej soli s prídavkom jódu, pokryť jeho potrebu pri konzumácii morských rýb, alebo užívať tablety s jódom na predpis.

Jedálniček pre tehotné

Na základe vášho BMI vám naši odborníci pripravili jedálniček na celý týždeň, ktorý si môžete zdarma stiahnuť v PDF

Pitný režim v tehotenstve

Súčasťou jedálnička tehotnej ženy je aj správny pitný režim. V tehotenstve sa totižto množstvo krvi zvyšuje až o 50% preto musíte zvýšiť aj príjem tekutín. Vašim základným prísunom tekutín by sa mala stať pitná voda bez bubliniek (tie môžu spôsobiť nafukovanie a tráviace ťažkosti) alebo riedené ovocné šťavy a džúsy.

S ovocnými džúsmi ale opatrne, nadmerná konzumácia môže spôsobiť prekyslenie žalúdka a zhoršiť prejavy pálenia záhy.

Green smoothie je tak isto ideálna desiata nielen počas tehotenstva.

Káva a čierny čaj

V tehotenstve by ste to nemala preháňať s konzumáciou kávy. Odborníci odporúčajú maximálny denný príjem 300 mg, čo je asi jedna až dve šálky. Kofeín totižto prechádza placentou a dostáva sa do krvi plodu.

V tehotenstve sa okrem toho spomaľuje odbúravanie kofeínu z 3 hodín až na 18! Kofeín okrem toho zvyšuje vylučovanie vápnika do moču a znižuje tak vstrebávanie železa. To isté platí o čiernom čaji.

Dajte prednosť radšej bylinkovým čajom, ktoré okrem toho pomáhajú v prípade niektorých tehotenských neduhov. Tehotným sa odporúča napr. zázvorový, kamilkový či medovkový čaj, tehotenské čaje alebo čaj „nečaj“ rooibos.

Mohlo by vás zaujímať: Vajíčka v tehotenstve.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x