Dovolenka s deťmi: detská výživa na cestách

Tipy na kŕmenie detí na cestách a v dovolenkových destináciách od našich odborníkov. 

Young parents eat outside in a garden with their baby boy

1. Kŕmenie na cestách

Dojčenie

Dojčenie je najlepší spôsob, ako kŕmiť svoje dieťa na cestách. Nosenie pohodlného oblečenia umožní dojčenie vášho dieťaťa kdekoľvek.

Kŕmenie dojčenským mliekom

Ak kŕmite dieťa z fľaše, treba sa vybaviť prevarenou dojčenskou vodou a dojčenským alebo batoľacím mliekom v prášku.

Tip

  1. Pripravte si termosku s horúcou vodou a odmerajte vodu do fľaštičky a prisypte dávku mlieka.

  2. Môžete využiť aj špeciálny dávkovač na sušené mlieko, ktorý uschová až 3 dávky mlieka, aby ste nemuseli počítať odmerky.

2. Kŕmenie dieťaťa v zahraničí

Ak dojčíte a cestujete niekam do tropických krajín, nezabudnite piť dostatočné množstvo tekutín, ktoré vám umožnia, aby ste boli dostatočne hydratovaná.

Pozor na vodu

  1. Všetky nádoby na prípravu stravy vrátane fľaštičiek a cumlíkov sterilizujte vo vriacej vode.

  2. Hoci voda v rámci celej EÚ a USA by mala byť štandardizovaná, v prípade, že si nie ste istá kvalitou miestnej vody, je najlepšie použiť balenú dojčenskú vodu.

  3. Pri kúpe dojčenskej vody sa na etikete usitite, že je voda vhodná pre deti - voda by nemala obsahovať viac než 200 mg sodíka a viac ako 1,5 mg fluoridov na liter.

  4. Vodu pred prípravou mlieka vždy prevarte.

Doneste si vlastné dojčenské mlieko

V ideálnom prípade by ste mali vždy použiť svoje vlastné dojčenské mlieko. Niektoré krajiny však obmedzujú dovoz potravín, takže si túto informáciu radšej overte vopred priamo u leteckej spoločnosti. Zvyčajne je dovolené zabaliť si do príručnej batožiny toľko prášku, koľko uznáte za vhodné - len sa uistite, že je v dobre uzatvorenej nádobe. 

3. Aké množstvo kvapaliny si so sebou môžete vziať do lietadla?

Bezpečnostné opatrenia na väčšine letísk nariaďujú, že všetky tekutiny musia byť teraz uzavreté v priehľadnom uzavretom vrecúšku, keď prechádzate bezpečnostnou kontrolou, s maximálnym množstvom 100 ml v jednotlivom obale. Avšak, zvláštne lieky a potraviny ako dojčenské mlieko sú povolené, ale iba v množstve, ktoré nutne potrebujete na cestu. pripravte sa na to, že môžete byť bezpečnostným pracovníkom vyzvaná, aby ste mlieko ochutnali.

4. Čo si so sebou zabaliť?

V prípade, že sa chystáte s deťmi na cesty, nezabudnite si tiež zabaliť dostatok plienok, vlhčených obrúskov, čiapku pre dieťa a tiež balíček prvej pomoci, kde by nemal chýbať:

  • krém s ochranným faktorom SPF30+,

  • lieky na tíšenie bolesti ako je napr. Paralen suspenzia alebo Paralen čapíky, Ibalgin suspenzia,

  • náplasti,

  • teplomer,

  • repelent,

  • protialergické a dezinfekčné krémy a pod.

V prípade, že budete mať otázky k výžive detí pri cestovaní, môžete sa obrátiť na tím našich odborníkov v Nutriklube.

Aký dopravný prostriedok zvoliť na cestovanie s deťmi? Aké sú ich výhody a nevýhody? Prečítajte si v článku: Auto, vlak, lietadlo? Čím na dovolenku s deťmi?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x